Huawei Ascend Y210 teszt

Farkas Norman - 2013. július 22.

Nálunk járt a Huawei kezdő okostelefonosoknak szánt, belépőszintű mobilja, az Ascend Y210. Az igen vonzó árcédulával bíró készülék tökéletesen megfelelne a kiszemelt célcsoport elvárásainak, de van egy nagyon aggasztó hiányossága, mely akár a bukását is okozhatja.

Hardver, szoftver

Az eszköz működéséről egy 1GHz-es egymagos processzor gondoskodik, amit Adreno 200 grafikus gyorsító, 256MB RAM és ugyanennyi ROM egészít ki. Utóbbiból kőkemény 75MB-ot használhatunk fel szabadon, ami körülbelül 4-5 alkalmazás számára lehet elegendő. Ez egyébként a telefon leggyengébb pontja, amely rendkívül zavaró és megkeserítheti a felhasználók mindennapjait. Hiába van ugyanis microSD kártyafoglalat, melyen a multimédiás tartalmak (zenék, videók, képek) tömkelegét és az alkalmazásaink zömét tárolhatjuk, néhány app (például Maps, Facebook) kizárólag a telefon belső memóriájára telepíthető, amely nyúlfarknyi mérete miatt nagyon gyorsan betelik. Az elődmodellben (Y200) is jelen volt ez a probléma, s nagyon sajnálom, hogy ezt nem sikerült kijavítani.

 

 

A készülékben van A-GPS, Bluetooth és Wi-Fi modul, mobilnetezésre HSPA kapcsolatot használhatunk, s van lehetőség az internet megosztására is. A műholdakat viszonylag gyorsan találja meg az Y210, és stabilan tartja is a jelüket, így számíthatunk rá, ha navigálásról van szó. Vezetékes kapcsolódás a jól bevált microUSB 2.0 útján történhet.

Az alapfunkciók terén nem okoz csalódást a kis kínai kütyü. A telefonáláskor jó hangminőséget tapasztaltam, kihangosítva megfelelő volt a hangerő. Ami a szövegbevitelt illeti, a 3,5 hüvelyken, álló helyzetben ugyan nem túl nagyok virtuális QWRETY billentyűi, de azért még viszonylag jól használható. Amennyiben minimálisra szeretnénk csökkenteni az elütések számát, javasolt elfordítani a készüléket. Üzeneteink a már megszokott buborékos formában jelennek meg.

Kellemes meglepetés az FM rádió jelenléte, melyet egyre több mobilból kispórolnak az utóbbi időben. Használatához csatlakoztatott füles szükséges.

 

 

A telefon energiaellátásáról egy 1700mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik, mely a gyártó adatai szerint kb. 18 óra telefonálásra és hálózat fajtájától függően 695 (2G) és 580 (3G) óra közötti készenléti időre biztosíthat elegendő szuflát egy feltöltéssel. Én azt tapasztaltam, hogy átlagos használattal vígan elmegy két napig a készülék, de sok nyomkodás mellett egy nap alatt is lemeríthető. Ebből a szempontból tehát ugyanazon a szinten mozog az Y210, mint az okostelefonok zöme.

A fenti hardveregyüttes kellemes tempóval hajtja meg az Android 2.3.6 Gingerbread rendszert, melynek gyári felületét a kínai gyártó saját fejlesztése, az Emotion UI váltotta fel. A pofás UI nem csak megjelenés, hanem funkcionalitás terén is emel az alap Android színvonalán – persze szubjektív, hogy kinek mi tetszik jobban, és mit talál praktikusnak.

 

 

A felhasználói élmény rendben van, akadás csak több folyamat párhuzamos futtatásakor és teljesítményigényesebb műveleteknél – mint például nagyítás-kicsinyítés a nagyobb weboldalak böngészésekor – jelentkezik. Kapunk néhány extra előtelepített szoftvert is. Az abszolút kezdők nagy segítségre találhatnak a használati útmutatóban, dokumentumok nézegetéséhez a QuickOffice próbaverzióját kapjuk. De nem kell külön telepítenünk diktafont, fájlkezelőt és jegyzetfüzetet sem. A fedélzeten vár minket a MasterCard Mobile alkalmazás és a külső forrásokból származó szoftverek telepítésére szolgáló App Installer is.

A szoftverrel kapcsolatban azt jegyezném csak meg, hogy a Huawei-nek illett volna egy frissebb rendszerverzióval piacra dobni a mobilt, hiszen belépőszint ide vagy oda, napjainkban kissé ciki Gingerbread-alapú készülékekkel dobálózni, arról nem is beszélve, hogy az újdonsült tulajdonosok elesnek azoktól a fejlesztésektől, amiket az újabb droidok magukban hordoznak.

Verdikt

Az Y210 specifikációját és árát (kártyafüggetlenül kb. bruttó 27 ezer forint) látva rögtön azt mondtam volna a teszt előtt, hogy remek választás azok számára, akik most ismerkednek az okostelefonok világával. Némi tapasztalatgyűjtés után viszont kicsit elbizonytalanodtam. Ennek legfőbb oka a finoman szólva régi operációs rendszer és a kevés belső tárhely. Mivel az okostelefonokat részben a bővíthetőségük, azaz a hozzájuk elérhető alkalmazások nyújtotta lehetőségek miatt nevezzük okosnak, s az Y210 pont ezen a téren követelhet kompromisszumot a tulajdonosától, nem tartom ideális „első okostelefonnak”. Ha valaki viszont az alacsony árért cserébe meg tud barátkozni ezzel a hiányossággal, nyugodtan ruházzon be egy példányra, mert minden egyéb téren rendben van.

 

 

Akit elriasztanak a készüléktől a fentiek, jó „társra” lelhet a szintén Huawei által gyártott Y300 „személyében”, mely alig drágábban (a T-Mobile-nál 34 ezer forint kártyás csomagban) kínál friss, Android 4.1 Jelly Bean operációs rendszert, kétmagos processzort, 4GB belső tárhelyet, nagyobb kijelzőt és jobb kamerát. Az abszolút ár/érték arány bajnoknak tűnő készüléket egyébként hamarosan teszteljük.:)

 

Specifikáció

Méret, súly: 117 x 62 x 12,4 milliméter, 120 gramm

Operációs rendszer: Android 2.3.6 Gingerbread

Processzor: 1GHz-es egymagos Qualcomm MSM7227A

Memória: 256MB RAM, 256MB ROM (ebből 75MB szabadon használható), microSD foglalat

Kijelző: 3,5 hüvelykes,480 x 320 pixel (HVGA), kapacitív IPS LCD

Kamera: 2 megapixel, fix fókusz

Csatlakozás: GSM/UMTS (GPRS, EDGE, 3G, HSPA), Wi-Fi (802.11a/b/g/n), Bluetooth (2.1), A-GPS, microUSB 2.0

Akkumulátor: 1700mAh, Li-ion

Egyéb: alacsony ár, VGA videofelvétel, 3,5mm-es audiokimenet, giroszenzor, távolság- és mozgásérzékelő, extra szoftverek (pl.: Diktafon, Használati útmutató, Fájlkezelő, Alkalmazástelepítő, Jegyzetfüzet, QuickOffice)

 

 

Vissza