Bemutatkozott az iPhone 5C és az iPhone 5S

Farkas Norman - 2013. szeptember 11.

A várakozásoknak megfelelően az Apple tegnapi eseményén hullott le a lepel a két új iPhone modellről. Az öt színben megjelenő iPhone 5C a fiatalok számára lehet ideális választás, a Home gombba integrált ujjlenyomat-olvasóval felvértezett, prémium kategóriás iPhone 5S pedig a legkomolyabb üzletemberek igényeit is kielégíti.

Szeptember 10-én, magyar idő szerint este 7-kor vette kezdetét az Apple várva várt eseménye, melyen bemutatkoztak az új iPhone mobilok. Mivel rengeteg kiszivárgott információ és kép előzte meg a készülékeket, nem sok szájtátásra ingerlő dolog hangzott el a rendezvényen, de azért nézzük meg, pontosan mit tudnak, s mikor, illetve milyen ércédulával kerülnek az üzletek polcaira!

Mielőtt azonban belecsapnánk az új iPhone-ok boncolgatásába, érdemes megjegyezni, hogy mindkettő a friss és ropogós iOS 7-tel a fedélzetén érkezik. A szeptember 18-án debütáló mobil operációs rendszer azonban nem csak az iPhone 5C és iPhone 5S modellekre hoz el számos újítást – például felfelé húzással előhozható „Command Center” vezérlőpultot, okosabb és immár férfihangon is beszélni képes Siri hangasszisztenst, iTunes Radiót, illetve új nézetekkel bővült képgalériát. Az iPhone 4 és annál újabb telefonok, az iPad 2 és annál frissebb táblagépek, valamint az 5. generációs iPod touch és annál újabb médialejátszók használói is részesülhetnek az „iOS 7 élményben”. További jó hír, hogy az iMovie, a Pages, a Numbers, az iPhoto alkalmazások és a Keynote prezentációs szoftver ezentúl ingyen elérhető lesz minden iOS alapú készülékre.

iPhone 5C – a színes Apple mobil

Rengeteget hallhattunk különböző forrásokból az olcsó, műanyag iPhone-ról, de most nem mennék bele, hogy a pletykák mely része felelt meg a valóságnak, s mik voltak valótlan állítások, inkább szépen sorjában végigmegyek a telefon tualjdonságain.

Az iPhone 5C öt színben (zöld, fehér, kék, rózsaszín és sárga) lesz elérhető, burkolata unibody polikarbonát – azaz műanyag –, mely alatt masszív fémkeret húzódik meg. A mobil előlapján egy 4 hüvelykes, 1136 x 640 pixel felbontású Retina Display feszít (326ppi). Működését az Apple A6 processzora biztosítja, amit Wi-Fi, A-GPS (+GLONASS) és Bluetooth (4.0) modul, HSPA+, illetve LTE modem egészít ki.

 

 

A 124,4 x 59,2 x 8,97 milliméteres és 132 grammos mobiltelefon képalkotási képességeiért egy 8 megapixeles, ötrészes lencserendszerrel és BSI szenzorral bíró, LED villanóval segített iSight hátlapi kamera felel, mely 30fps sebesség mellett képes 1080p Full HD videók rögzítésére. Emellett van egy 1,2 megapixeles előlapi egység is, mely a FaceTime csevegésekhez használatos.

Az iPhone 5C külső megjelenését különböző színekben piacra kerülő lyukacsos tokok dobhatják fel (vagy inkább húzhatják le, ízlés kérdése), melyek 29 dolláros árcédulával kerülnek az üzletekbe.

 

 

Maga a készülék a beépített háttértár alapján két verzióban jelenik meg: a 16GB-os iPhone 5C-ért 99, a 32GB-os kiadásért pedig 199 dollárt kell majd kicsengetni két éves előfizetéssel.

 

 

iPhone 5S – erő és biztonság

Az iPhone 5 közvetlen utódjának tekinthető modell alumínium készülékházzal büszkélkedhet, ezüst, arany és fekete árnyalatban kerül piacra. Bár külső megjelenés frontján alig különbözik elődjétől, az iPhone 5S hatalmas tudásbeli előrelépéssel kecsegtet az új hardvereknek köszönhetően. Az Apple új, 64 bites, egymilliárd tarnzisztorból felépülő A7 processzora duruzsol benne, mely két FPU és 2 GPE egységet tartalmaz. Az OpenGL ES 3.0 támogatás sem maradt ki a repertoárból. Az A7 mellett egy Apple M7 társprocesszor is dolgozik a mobilban, mely az iránytű, a giroszkóp és a gyorsulásérzékelő működéséért felel. A Nike máris előrukkolt egy Nike+Move nevű alkalmazással, ami kiaknázza az M7 előnyit.

 

 

A telefonon szaladgáló iOS 7 immár a fürgébb, 64 bites rendszer, amelyet értelemszerűen 64 bites szoftverekkel élvezet használni, ám aggodalomra semmi ok, hiszen a játékokat átlagosan cirka 2 óra alatt lehet 64 bitesre konvertálni.

Az eseményen az Infinity Blade 3-on keresztül szemléltették az iPhone 5S grafikus képességeit. A látványelemekben gazdag játék a készülékkel egy napon jelenik majd meg a piacon.

A bemutatón elhangzott, hogy az újdonság processzora és grafikus gyorsítója kétszer olyan gyors, mint az iPhone 5-é, és grafikus teljesítményét tekintve ötvenhat kört ver az első iPhone-ra.

 

 

A 7,6 milliméter vékony és 112 grammos jövevény hátlapján egy 8 megapixeles iSight kamera csücsül, mely képstabilizátorral, 5 tagú lencserendszerrel, f/2.2 apertúrájú optikával és 15 százalékkal nagyobb szenzorral büszkélkedhet, gyenge fényviszonyok között pedig a vadonatúj, jobb színhőmérséklet beállítására képes True Tone villanó segíti. Az exponáló gomb nyomva tartásával másodpercenként 10 képet lőhetünk a géppel (sorozatfelvétel), az elkészült művek közül az iPhone 5S automatikusan kiválasztja a legjobbat. Rögzíthetünk lassított felvételt is, ekkor 1280 x 720 pixel felbontásban 120 képkocka készül másodpercenként. Érdekesség, hogy megadható, a kép mely része legyen lassított, s melyik ne.

 

 

Az készülék egy feltöltéssel 40 órányi zenehallgatásra, vagy 10 órányi beszélgetésre alkalmas 3G és LTE hálózatokon. Készenléti ideje 250 óra.

Az iPhone 5S legizgalmasabb újítsa (legalábbis személyes véleményem szerint) a Touch ID, amely nem más, mint a Home gombba épített ujjlenyomat-olvasó. A zafír kristályból felépülő, lencseszerű szerkezet mintát vesz ujjunkról, mintha lefotózná, majd megvizsgálja, azonosítja azt. Érzékeli, ha megérintjük, tehát még gombnyomást sem igényel a „beléptetés”, ráadásul könnyű beállítani: több ujjlenyomatot is megadhatunk neki. A biztonság szempontjából nagy ugrást jelentő újítás nem is annyira új, hiszen már találkozhattunk hasonló megoldásokkal a mobilpiacon (pl. Motorola Atrix 4G). Kíváncsian várom, hogy az Apple után a többi vállalat is elkezd-e gőzerővel ujjlenyomat-olvasót építeni a telefonjaiba, azaz ismét trenddiktátor lesz-e a cég. Ez már csak azért is érdekes lenne, mert a fent említett, korábbi próbálkozások nem vezettek a biometrikus szenzorok tömeges alkalmazásához, így igazán látványos lenne az Apple hatása.

 

Nézzük az árakat és a megjelenés dátumát! Az iPhone 5S 16, 32 és 64GB tárhellyel kerül az üzletekbe, ára ennek megfelelően 199, 299, illetve 399 dollár lesz két éves előfizetéssel. Az új modellhez is lesz tok, melyért 49 dollárt kell majd kicsengetni.

Az iPhone 5C és az iPhone 5S szeptember 20-tól lesz megvásárolható az Egyesült Államokban, Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Kínában, Franciaországban, Japánban, Németországban és Szingapúrban. Később, december folyamán további száz országba – köztük hazánkba – is megérkeznek az újdonságok.

 

 

 

Vissza