Agyhullámainkkal is irányíthatjuk a Google okosszemüvegét [Videó]

Farkas Norman - 2014. július 10.

A londoni This Place új fejlesztése lehetővé teszi, hogy egy headset segítségével, gondolatainkkal irányítsuk a Google Glasst, amit viselünk. Egyelőre erősen limitált az ily módon kiadható parancsok száma, de ez gyorsan változhat, hiszen hamarosan egy seregnyi fejlesztő állhat rá a projektre.

A Google okosszemüvegét jelenleg csak érintéssel és hangparancsokkal irányíthatjuk, de így is egyre népszerűbb. Belegondoltál már, mennyivel érdekesebbé tenné a kütyüt, ha sokkal kényelmesebb módon, agyhullámainkkal is vezérelhetnénk? A felvetés korántsem áll olyan távol a valóságtól, mint azt hinnéd, ugyanis a londoni This Place ügyes emberei előrukkoltak egy működőképes megoldással. Fejlesztettek egy nyílt forráskódú alkalmazást, ami a MindRDR nevet viseli. A szoftver működéséhez szükség van a Neurosky EEG bioszenzoros headsetére és értelemszerűen egy Google Glassre. A MindRDR a két készülék között hidat képezve a headset által beolvasott agyhullámainkat végrehajtandó utasításokra fordítja le a Glass számára, így jön létre a „varázslat”.

A program jelenleg csak a fotók készítését és azok Facebookra vagy Twitterre való feltöltését teszi lehetővé gondolatainkkal, szóval van még hova fejlődni. Ezzel pedig úgy fest, nem is lesz gond, ugyanis a This Place elérhetővé tette munkáját a GitHubon, ahol számos fejlesztő érdeklődését felkeltheti.

 

 

A Google Glass viselője egy vízszintes fehér vonalat lát a MindRDR működése során. Ezt a vonalat koncentráció révén a kép tetejére kell vinnie a fotózáshoz, s a folyamat megismétlésével töltheti fel az elkészült fotót a kiválasztott közösségi hálóra. Az alkotók szerint az alkalmazás a későbbiekben nagy segítséget jelenthet a mozgásukban korlátozott – például a sclerosis multiplexben szenvedő –embereknek.

 

 

 

[Forrás: Engadget]

Vissza