Nexus 9 – hivatalosan is

Farkas Norman - 2014. október 16.

Különösebb felhajtás nélkül, a Google hivatalos blogján mutatkozott be a HTC műhelyében készülő Nexus 9 táblagép. Az Android 5.0 Lollipop köré épülő masina ütős hardvert tudhat magáénak, akár csak az oldalán leleplezett Nexus 6 óriásmobil.

Ahogy vártuk, a Google tegnap bemutatta az Android rendszer legújabb, 5.0 Lollipop verzióját és a hozzá tartozó referenciamodelleket a Nexus 6 és a Nexus 9 személyében. A keresőóriás nem szervezett nagyszabású eseményt az újdonságok leleplezése alkalmából, mindkettőt hivatalos blogján tárta a nagyvilág elé.

Az Android 5.0 Lollipop újdonságairól itt olvashatsz, a Motorola gyártósoráról leguruló Nexus 6-ról ebben a cikkben számoltunk be, jelen írásban pedig a Nexus 9 táblagépet vesézzük ki.

A letisztult külsővel megáldott, mindössze 7,9 milliméter vastag készülék gyártásával a korábbi híreknek megfelelően a minőségi eszközeiről ismert HTC-t bízta meg a Google. Az újdonság az előzetes infókhoz hűen a felsőkategóriába sorolandó, ugyanis igen erős hardveres felszereltséggel büszkélkedhet. Előlapját egy 8,9 hüvelykes, 2048 x 1536 képpont megjelenítésére alkalmas IPS LCD kijelző uralja, mely 4:3-as képarányú.

 

 

A tablet lelke egy Nvidia Tegra K1 chip, amely 2,3GHz-es processzort és Kepler DX1 grafikus gyorsítót tartalmaz. A gyengének cseppet sem nevezhető chipsetet 2GB RAM-mal és változattól függően 16 vagy 32GB tárhellyel fejelték meg a HTC emberei. Sajnos akárcsak a Nexus 6 esetében, itt is kimaradt a repertoárból a microSD kártyahely.

 

 

A Nexus 9 lehet az egyik legszebben muzsikáló táblagép a piacon, hiszen megtalálható előlapján a HTC-től már ismert BoomSound sztereó hangszórópár. Képalkotás frontján is hozza a kategóriában elvártakat a cucc: előlapján egy 1,6 megapixeles, hátlapján pedig egy 8 megapixeles, LED villanóval segített kamera kapott helyet.

A készülék energiaellátását egy 6700mAh kapacitású akkumulátorra bízták a mérnökök, ami nem tűnik túl erősnek, ráadásul a Google sajnos még nem árulta el, hogy milyen hosszú üzemidőt várhatunk tőle.

 

 

Jó hír azoknak, akik nemcsak tartalomfogyasztásra használnák az új Nexust, hanem alkotnának is a segítségével, hogy kapható lesz hozzá egy billentyűzetes tok, amely elegáns módon, mágnessel rögzül a készülék hátlapjához.

A Nexus 9 már október 17-étől, azaz holnaptól előrendelhető lesz, hivatalosan november 3-án landol a piacon fehér, bézs és fekete árnyalatokban. A tablet várható árát még nem fedte fel a Google.

 

 

[Forrás: GSM Arena]

Vissza