Ismét a Samsung lesz az Apple első számú processzor beszállítója

Farkas Norman - 2014. november 19.

A friss hírek szerint az Apple megállapodást kötött a Samsunggal, ami alapján 2015-ben az iPhone és iPad készülékekbe szánt processzorok 80%-át a dél-koreai gyártó szállítja majd. Az üzlettel mindkét fél jól jár, s elégedettségük remélhetőleg a jogi csatározások frontján is meg fog mutatkozni.

Az Apple az utóbbi időben kicsit eltávolodott a Samsungtól mint beszállítótól, például az A8 és A8X processzorok gyártását is a TMSC-re bízta. Sokan azt gondolják, hogy az amerikai vállalat az elmúlt években eléggé elfajult jogi csatározások miatt igyekszik megszakítani minden kapcsolatot a dél-koreai konkurensével, ám a friss fejlemények arra engednek következtetni, hogy erről szó sincs.

A The Korea Times beszámolója szerint a Samsung több milliárd dolláros üzletet ütött nyélbe az Apple-lel, aminek keretében 2015 folyamán ő gondoskodik az A9 és A9X processzorok zömének gyártásáról.

A Samsung nehezen oldaná meg egyedül a gyártást, hiszen a chipek 80%-áról van szó (a maradék 20%-ot a TMSC biztosítja), ezért a Global Foundaries-zel karöltve teljesíti az Apple megrendeléseit.

A lap értesülései alapján az Apple-nek jó oka volt megkeresni a Samsungot, a dél-koreai óriás ugyanis jócskán leelőzte a TMSC-t a fejlődésben azzal, hogy kifejlesztette a 14 nanométeres FinFET gyártástechnológiát.

 

 

Egyértelmű, hogy az üzlettel mindkét fél jól jár: míg a Samsung jelentős bevételekre számíthat, addig az Apple-nek nem kell aggódnia amiatt, hogy rendelkezésre áll-e majd elegendő A9 és A9X processzor a jövőben megjelenő iPhone és iPad modellek számára. Abban csak reménykedhetünk, hogy a cégek ily módon szorosabbá vált kapcsolata pozitív hatással lesz a fent említett peres ügyekre.

 

 

[Forrás: The Korea Times]

Vissza