A Nokia 8210-es ma is a drogdílerek kedvelt telefonja

Czipperer Dia - 2015. január 30.

Okostelefonok ide vagy oda, van, amiben nem tudnak versenyre kelni a régi, hagyományos eszközökkel, mondjuk a Nokia 8210-sel. Ilyen például a hosszú üzemidő és a lenyomozhatatlanság, ami miatt a drogdílerek többsége is ilyen eszközt használ.

Talán még sokan emlékeznek a Nokia hagyományos, sokak által kedvelt készülékeire a közelmúltból. Bár a fejlődés tekintetében akár a régmúltról is beszélhetnénk, ám csupán néhány éve volt, amikor még ezekkel mászkáltunk az utcán.

A Vice szerint azonban még nem tűntek el teljesen ezek a mobilok a színről, legalábbis, ami a Nokia 8210-est illeti. Mint kiderült, a készülék a drogdílerek kedvelt eszköze ma is, amely a maga idejében prémium kategóriás mobilnak számított, hiszen kellően vékony és kompakt volt a többi társához viszonyítva.

A dolog érdekessége még, hogy a börtönökben is hamar népszerűvé vált, kompakt, könnyű kialakítása miatt, melyet a látogatók könnyen be tudtak csempészni a fogvatartottaknak.

Úgy tűnik tehát, a telefon, jóval virágkorán túl is népszerű. A Vice beszámolója szerint a készülék még mindig nagyon keresett eszköz a drogdílerek körében. Hogy miért pont ebben a közegben? Nos, a válasz egyszerű: nincs GPS, Bluetooth, NFC és Wifi funkció sem a telefonban, tehát a zsaruk sem tudják lenyomozni őket a telefon alapján. Viszont van rajta infravörös technológia, amely lehetővé teszi az információ gyors átadását, amikor a kereskedőknek telefont kell cserélniük.
 


A készülék idejében – 1999-ben – még örülhettünk, ha polifonikus csengőhangok voltak egy telefonon, és játszhattunk például a Snake-kel, ma pedig már a 4G-képes, NFC-s mobilok korát éljük, amikor a lehallgatások és az elveszett készülékek megtalálása már nem okoz különösen fejtörést.

A Vice egy dílert kérdezett meg ezzel kapcsolatban, aki azt is elmondta, hogy a hosszú akkumulátor üzemidő is meghatározó szempont, hiszen egy ilyen készülékkel egész nap, gond nélkül tudják bonyolítani az üzletet, nem kell azon aggódniuk, hogy lemerül a mobil.

Az ő elmondása szerint a legtöbb díler hagyományos, régi mobilt használ, hiszen nekik nem kell másra az eszköz, mint amire mobilokat hagyományos rendeltetésük szerint tervezték: telefonálni.

 

 

Forrás: Übergizmo.com; Kép: vice.com

Vissza