Megkezdődött a Samsung 14 nanométeres Exynos processzorának tömeggyártása

Kütyü Magazin - 2016. szeptember 2.

A Samsung Electronics a fejlett félvezető-technológia vezető gyártója bejelentette, hogy megkezdte az Exynos 7 Quad 7570 tömeggyártását.

A legújabb 14 nanométeres feldolgozási technológiára épülő mobilalkalmazás-processzort (AP) elsősorban az alacsonyabb árfekvésű okostelefonok és egyéb internetes (IoT) készülékek számára fejlesztették. Az Exynos 7570 kategóriája első olyan mobil AP-ja, amely fejlett architektúrával („advanced process node”) készül, és szintén az első olyan Exynos processzor, amely egyetlen chipben teljeskörűen integrálja a Cat.4 LTE 2CA modemet és az olyan csatlakoztathatósági megoldásokat, mint a WiFi, a Bluetooth, a frekvenciamoduláció (FM) és a globális navigációs műholdrendszer (GNSS). 

„Az Exynos 7570 processzorral egyre több felhasználó élvezheti a fejlett 14 nm-es FinFET processzortechnológia kedvező teljesítményét az alacsonyabb árfekvésű eszközökben is” – mondta Ben K. Hur, a Samsung Electronics System LSI üzeltágának marketing alelnöke. – „A különféle csatlakoztathatósági megoldások sikeres integrálásával a Samsung erősíti versenypozícióját az egychipes megoldások piacán.”

Tavaly a Samsung volt az első olyan cég az iparágban, amely bevezette a fejlett 14 nm-es FinFET technológiát a prémium processzorok kategóriájában, amelyet azóta más termékszegmensekre is kiterjesztett, ezáltal már a kedvezőbb árfekvésű okoseszközök is prémium funkciókat kínálhatnak. Ennek a törekvésnek a részeként az Exynos 7570 a kategóriájában az első olyan processzor, amely 14 nm-es FinFET technológiát alkalmaz, így nagyon energiahatékony, miközben kiváló teljesítményt tesz lehetővé. 

Az Exynos 7570, amely négy Cortex-A53 maggal rendelkezik 14 nm-es kialakításban, a CPU-teljesítményben 70 százalékos, míg az energiahatékonyságban 30 százalékos javulást mutat a 28 nm-es technológiára épülő elődjéhez képest. Ezen túlmenően az új Exynos teljesen integrált mobilfunkcionalitást kínál, köszönhetően az integrált Cat. 4 LTE 2CA modemnek és a különféle csatlakoztathatósági megoldásoknak, úgymint WiFi, Bluetooth, FM rádió és GNSS.

Ráadásul a kialakítás optimalizálásával, valamint a PMIC (teljesítménykezelési IC) és RF (rádiófrekvenciás) funkciókat ellátó részegységek konszolidációjával az Exynos 7570 processzor 20 százalékkal csökkentett teljes chipkészlet-mérettel büszkélkedhet, így a gyártók vékonyabb okostelefonokat tervezhetnek.  

Az Exynos 7570 támogatja a WXGA képernyőfelbontást, a Full HD videók felvételét és lejátszását, valamint a 8, illetve 13 megapixeles elő- és hátlapi kamerákhoz továbbfejlesztett ISP-t (képfeldolgozó processzort), így a felhasználók számára rendkívül sokféle előnyt kínál. 

További információ a Samsung Exynos termékekről a következő webhelyen érhető el: www.samsung.com/exynos

Vissza