24 mm-es, 20x optikai zoomos objektívű 4K 60p/50p videokamera a Panasonictól

Kütyü Magazin - 2016. szeptember 2.

A Panasonic bemutatta a 4K 60p/50p felvételt, 24 mm-es látószöget, 20x optikai zoomos objektívet és 1 hüvelykes képérzékelőt biztosító HC-X1 videokameráját. 

Új videokamerával rukkotl elő a Panasonic a berlini IFA szakkiállításon. A HC-X1 videokamera felszereltségének része az új fejlesztésű LEICA DICOMAR 4K objektív, ami gyors, 20x optikai zoomot, valamint rendkívül nagy, 24 mm-es látószöget, vagy akár 480 mm-es ultra-telefotó felvételkészítést nyújt. Így a piacon kapható legnagyobb látószögű objektívével felszerelt HC-X1 videokamerával a videósok elenyésző torzítású, professzionális videofelvételeket készíthetnek széles konverziós lencsék használata nélkül. 

A LEICA DICOMAR 4K továbbá 4-motoros objektívrendszerrel rendelkezik, ami a négy lencsecsoport egymástól függetlenül történő, egyidejű mozgatását teszi lehetővé. A lencseméret és a mozgatási tartomány mind a négy csoport esetén külön csökkenthető a képminőség és a zoomolás mértékének optimalizálása érdekében, ami egyúttal azt is lehetővé teszi, hogy a videokamera a sokrétű kézi használat érdekében megőrizze a kompakt kialakítást.

Az objektívben egy nagyméretű, 1 hüvelykes MOS képérzékelő kap helyet (9,46 megapixel 4K 24p esetén / 8,79 megapixel UHD, FHD mellett) – ami a beépített objektívvel ellátott videokameráknál világelső - így tökéletes egyensúlyt alkot a képminőség és a kép érzékenysége között, használjuk azt bármilyen eseményen. 
 
A HC-X1 videokamera 4K 24p (4096 x 2160), UHD 60p/50p (3840 x 2160) vagy FHD 60p/50p (1920 x 1080) felbontásban készít felvételeket. A nemzetközi megbízásokat vállaló, hivatásos videósoknak előny, hogy a videokamera rendszer-frekvenciája rugalmasan 59,94 Hz-re, 50,00 Hz-re vagy 24,00 Hz-re állítható, és MOV (QuickTime), MP4 és AVCHD fájlformátumokban menthető a tartalom. A videokamera számos különböző felvételi módot kínál, melyek esetén kiválasztható a képminőség, képváltási frekvencia és az átviteli sebesség is, így hihetetlenül széles körben használható – a mozifilm forgatásától az online videomegosztásig.
 
A HC-X1 videokamerát a hivatásos videósok igényeinek figyelembe vétele mellett alakította ki a Panasonic, ennek megfelelően a zökkenőmentes felvételkészítést számos funkció segíti elő.
 
Az objektívfoglalat tripla kézi gyűrűvel rendelkezik a zoom, fókusz és írisz műveleteinek megkönnyítése érdekében. A videokamerán összesen 13 kezelőgomb helyezkedik el, ezekből kilenc a burkolaton és négy az LCD-érintőképernyőn. A gyors és könnyű kamerakezelés érdekében ezeket a gombokat a felhasználók saját igényeik szerint programozhatják be. 
 
A markolat mellé helyezett, 3,5”-os  kijelző kihúzható és függőlegesen 270 fokban elfordítható a magas vagy alacsony pontról készített felvételekhez, illetve az önmagukról készített felvételekhez (szelfikhez). Az EVF egy kitűnő színvisszaadású, nagyfelbontású (kb. 1 769 000 képpontos) OLED-kijelző.
 
A HC-X1 emelett számos olyan fókusztámogató funkcióval rendelkezik, amelyek a gyors és pontos kézi fókuszálást segítik elő, pl. az MF (Manual Focus) Assist, One-Push AF (Auto Focus), Expand/Peak, Focus Transition és Area Function.
 
A videokamera ND-szűrője OFF, 1/4, 1/16 vagy 1/64 állásokba kapcsolható. A kamera erősítés állítóval és AWB-beállítóval is rendelkezik. 

Fejlett optikai képstabilizáló (O.I.S.) 

Az O.I.S. korrekciós területe jelentős mértékben, hozzávetőleg 900 százalékkal nagyobb a Panasonic AG-AC160 modelljéhez képest, amivel az alacsony és magas pontról készített felvételeket stabilizálja. FHD módban a hibrid O.I.S. elektronikus képstabilizációt biztosít az optikai képstabilizációhoz, ami 5-tengelyen észlel és végez korrekciót – ideértve a tengelyirányú elforgatást is.

Nagysebességű, magas pontosságú, intelligens AF 

A mikromotoros fókuszegység gyors mozgathatósága révén a HC-X1 a pontos fókuszálás érdekében stabil és nagysebességű Auto Focus-t nyújt kitűnő követési teljesítménnyel – még 4K vagy alacsony mélységélesség mellett történő felvételkészítés esetén is. A felhasználók személyre szabhatják az AF működési beállításait, valamint beállíthatják a sebességet, követési érzékenységet és a térszélességet az alanyhoz és a felhasználási módhoz legalkalmasabb beállítás érdekében.

Szuperlassítás és állítható képkockasebesség (2–60 fps)

A videokamera HD-minőségű képeket képes rögzíteni nagy, 120 fps (59,94 Hz) vagy 100 fps (50 Hz) képváltási frekvencia mellett, amivel lassított felvétel-hatás érhető el. A kamerát egy új funkció egészíti ki, ez az állítható képkocka-sebesség (VFR) mellett történő képrögzítés, amivel a hivatásos operatőrök tíz fokozatban 2 és 60 fps között állíthatják be a képfrissítési frekvenciát. Ezzel a felhasználó kreatív és kifejező videókat készíthet olyan technikák használatával, mint a túlpörgetés („overcranking”) a lassított felvételhez vagy éppen a belassítás („undercranking”) a gyorsított felvételhez.

Professzionális kezelőfelületek

A HC-X1 nem csak a videokészítési funkciói tekintetében kiemelkedő, hanem a minden produkciós igényt kielégítő hangfelvételi funkciói is páratlanok. A videokamera kétcsatornás XLR audiobemenettel, állítható +48V-os fantom tápegységgel/MIC/LINE és kézi hangerő-állítási lehetőséggel is rendelkezik. A kiváló minőségű hangot két csatornán rögzíti 16 bites soros PCM-rendszerrel (MOV/MP4) vagy Dolby Digital rendszerrel (AVCHD). Az opcionális vezeték nélküli modullal (AJ-WM50/AJ-WM30) együtt használva, a felhasználók az iPadjükön az AG ROP alkalmazás segítségével távolról is vezérelhetik a videokamerát, illetve kamerabeállításokat, objektívszabályozást végezhetnek és egyéb funkciókat is használhatnak.

A HC-X1 továbbá olyan bővítési lehetőségeket is nyújt a reklámgyártásban érdekelt felhasználóknak, mint a vezetékes távoli terminál, OSD-szintmérő, 1 kHz-es teszt hangszínkimenet, valamint a fejhallgató-kimenet (3,5 mm átmérőjű sztereo mini jackcsatlakozó). 

 
Kulcsszavak: kamera, videó, 4K, Panasonic
Vissza