Ilyen az Air Force One testközelből!

Kütyü Magazin - 2016. október 21.

Hogy néz ki az amerikai elnök magángépe belülről? Hogy készítik fel az Air Force One-t egy hosszabb útra? Mit rejtenek a marylandi támaszpont kapui? A DoQ megmutatja.

A DoQ-n október 22-én debütáló Elnöki különgép című dokumentumfilmben a nézők egy hat állomásos túrán vehetnek részt, melyen megismerhetik a „repülő Fehérházat”, az utazáshoz szükséges biztonsági intézkedéseket, a páncélozott limuzinokal és harckocsikkal felszerelt repülőtereket, sőt az ex-elnök, George W. Bush vezetésével beleshetnek a repülő elnöki lakrészébe is.  

Az Air Force One a Boeing 747 jelentősen átalakított, speciális berendezésekkel felszerelt változata, ami képes 14 órán keresztül szállítani az elnököt és csapatát, bárhova a Földön. Az Elnöki különgép című dokumentumfilm az amerikai fővárostól 17 kilométerre, az Andrews katonai támaszpont zárt kapui mögé kalauzolja a nézőket, túl a fegyveres őrök és a 24 órás megfigyelőrendszer vigyázó szemein. Megismerhetjük az elnök biztonsági szolgálatát, bepillantást nyerhetünk a szigorúan titkos légvédelmi rendszerbe, valamint megtekinthetjük a szuperszonikus sebességhez közelítő teljesítményű motorszerkezetet is. Íme, néhány érdekesség ízelítőül az Air Force One-ról!

Az első elnök a levegőben

Franklin D. Roosevelt volt az első amerikai elnök, aki repülővel utazott szolgálati ideje alatt. 1943-ban a világháború idején Marokkóba repült, hogy Winston Churchillel tárgyaljon – az út három napig tartott a „Flying Boat” nevű Boeing 314-es gépen, ami Miamiból indulva a brazíliai Belém városán keresztül repülte át az Atlanti-óceánt. 

Elnöki kényelem

A háromemeletes repülőgépen teljes kényelem övezi az elnök minden útját, ugyanis lakrészében – a hálószobán, öltözőn és fürdőszobán kívül – van edzőterem, konferencia terem és egy tágas, mindennel felszerelt iroda is. Vészhelyzet esetére egy teljesen felszerelt műtő is rendelkezésre áll, hiszen az elnök orvosa is mindig a fedélzeten utazik.  

Tankolás a levegőben

Az Air Force One képes bárhova elszállítani az Egyesült Államok elnökét megszakítás nélkül, így felmerülhet a kérdés, mekkora a gép üzemanyag tartálya? Nos, a tartály befogadóképessége véges, azonban a Boeing gépet képesek a levegőben is megtankolni egy másik katonai gép segítségével. Akár a földön, akár a levegőben történik a tankolás, az Air Force One üzemanyagát minden esetben vizsgálják, sőt gyakran külföldről szállítják, hogy illetéktelenek semmilyen szinten ne férhessenek hozzá. 

Air Force One dizájn

1962-ben jelent meg először a kék-fehér dizájn az akkori Boeing 707-es repülőgépen, amely John F. Kennedyt szállította. Jackie Kennedy First Lady a gép arculatának megálmodását Raymond Loewy ipari tervezőre bízta, aki korábban a Lucky Strike cigaretta logójának megtervezésével szerzett magának hírnevet. A végeredményt mindannyian ismerjük: a gép törzsén végighúzódó UNITED STATES OF AMERICA felirat, az elnöki címer az ajtó mellett, az amerikai zászló az oldalkormányon, valamint a karibi-kék színben pompázó pilótafülke és ablakok alkotják az Air Force One dizájnját.

Elnöki különgép filmpremier a DoQ-n október 22-én 21.05-kor!

Kulcsszavak: szórakozás, DoQ
Vissza