LG Optimus 2X teszt – Vegyes érzelmeket kelt

Farkas Norman - 2011. augusztus 21.

Nálunk járt néhány hét erejéig a világ első dupla magos processzorral megáldott készüléke, az LG Optimus 2X, mely P990 néven is ismert. A hosszúra nyúlt tesztidőszak alatt olyan dolgokra is fény derült a 2X-szel kapcsolatban, amelyek más tesztekben talán nem is jöttek, jöhettek elő. Részben emiatt is érdekes lehet a teszt. No, nem fecsegek tovább, lássuk a medvét!

Előszó, dizájn

Előszó

Az LG Optimus 2X igen nagy durranásnak számít, ugyanis néhány éve még elképzelni sem mertük, hogy egy dual-core proci dolgozhat a mobilunkban, és manapság is csak épp, hogy elkezdünk barátkozni az efféle masinákkal. Persze a fejlődésben nincs megállás, így hamarosan jönnek a négymagos CPU-val szerelt eszközök is. A táblagépekben még csak-csak elkél egy kiemelkedő teljesítményű processzor, de számomra (és talán mások számára is) egyelőre szükségtelennek tűnik, hogy egy ilyen egység dübörögjön az okostelefonokban.

A tesztkészüléket az LG biztosította számunkra, s rugalmasságának hála sikerült szinte teljes mértékben kiveséznünk a készüléket.


 

Egy közepes méretű, fekete dobozban érkezett a P990, melynek tartalma a következő volt: akksi, töltőfej, adatkábel, „agybadugós” sztereó headset, HDMI kábel, használati utasítás, és persze maga a készülék.


 

Dizájn

Első benyomásunk természetesen függ korábbi tapasztalataink összességétől, így nem csoda, hogy többféle, a készülék külsejét érintő véleményt is hallottam. Legtöbben úgy nyilatkoztak róla, hogy elég termetes, viszont nagyon szép, letisztult formájú, míg néhányak szerint teljesen átlagos méretekkel rendelkezik, súlyából pedig érezhető, hogy „van benne anyag”. Tény, hogy semmiképp nem nevezhető apróságnak a maga 123,9 x 63,2 x 10,9 milliméterével és 139 grammjával, de a tégla - mint jelző - sem igazán passzol rá.

 

A 2X anyaghasználata nagyon kellemes, összeszerelésének minősége kiemelkedő. Barnás árnyalatú hátlapja – mely egyébként pattintós technikával vehető le - minőségi érzetet keltő műanyagból készült, melynek közepén elegáns, szálcsiszolt fém csíkot találunk. A mobil oldalai szürkék, előlapja egészét pedig strapabíró Gorilla Glass borítja, mely a legtöbb fizikai behatásnak képes ellenállni.

A hátlapon - kissé kiemelkedve annak síkjából - találjuk a 2X FullHD videó felvételére is alkalmas 8MP-es kameráját, mely alatt egy LED villanó is ücsörög. Szerencsére elég mélyen ül az optika, így annak ellenére sem kell féltenünk, hogy alapvetően rá támaszkodik a készülék, ha letesszük.

Az előlapon – felülről lefelé haladva - találjuk a telefonhangszórót, a távolság- és fényérzékelőt, az 1,3MP-es előlapi kamerát, a gyönyörű, élénk színekkel operáló, 4 inch átmérőjű, 480 x 800 pixel felbontású, IPS technológiájú TFT-LCD képernyőt, és az Android rendszerű mobiloknál megszokott 4 kapacitív érintőgombot (menü, kezdőképernyő, vissza, keresés).

A mobil aljára került a microUSB aljzat, valamint két egyéb objektum is kukucskál itt, melyek kettő hangszórót sejtetnek, ám egyikük a mikrofont rejti. A telefon tetején találjuk a 3,5 mm-es jack kimenetet, egy műanyag védőfedéllel ellátott HDMI csatlakozót és a ki/bekapcsolásért/lezárásért felelős gombot. A készülék bal oldalára semmit, jobb oldalára pedig csak a hangerőszabályzást segítő gombokat tette a gyártó. Egyre több mobilból hagyják ki a dedikált kameragombot manapság, amit sokan biztos nagyon sajnálnak, míg másokat teljesen hidegen hagy. Én az utóbbiak táborát erősítem, hisz megoldható 2 mozdulattal a kamera elindítása, és elég jól irányítható a fényképezés az érintőképernyő által is.

Összességében a P990 nagyon jól néz ki, igényes kialakítású, lekerekített sarkai kicsit egyedivé is teszik. Kézbe véve árasztja magából a minőség érzetét. Ellene szól azonban, hogy szokni kell a méretét, és – bár nem szeretnék szőrszálhasogatásba kezdeni – szerintem bőven lehetett volna kisebb is az itt-ott hagyott üres felületek kihagyásával. Tehát nem feltétlenül indokol ennyivel nagyobb termetet a nagyobb kijelző.

Vissza