Nokia E6-00 teszt

Markert László - 2011. szeptember 23.

2011 májusában jelent meg a Nokia Eseries legújabb tagja, a Nokia E6-00. Az Eseries a Nokia üzleti ügyfeleknek szánt termékcsaládja, így a telefont egyrészt ebből a szempontból, másrészt, mint általános célú okostelefon teszteltük.

Specifikáció, programok, kijelző, billentyűzet

Specifikáció

A telefon 59 mm széles, 115,5 mm magas, vastagsága 10,5 mm, tömege pedig 133 gramm. Jól elfér az tenyérben, egy kézzel is könnyen tartható és kezelhető. Borítása jó minőséget tükröz, hátlapja például rozsdamentes acél, az oldalán egy krómcsík fut végig, emiatt azonban a telefon kicsit csúszós, jól meg kell fogni. Mint az üzleti célú készülékeknél megszokhattuk, QWERTY-billentyűzet foglalja el az előlap alsó felét, felül pedig a 480 x 640 pixel felbontású, Gorilla Glass által védett érintőkijelző található.

A telefon lelke egy 680 MHz-es ARM processzor, 256 MB RAM és 1 GB ROM. A 8 GB-os tárolókapacitás microSD(HC) kártyával 40 GB-ig bővíthető. A fontosabb perifériák közül megemlíthető a mikrofon be- és fülhallgató kimenet; az USB-csatlakozó (hoszt és kliens üzemmód egyaránt); a Bluetooth 3.0, GPS, WLAN 802.11b/g/n és FM-rádió; illetve a 8 MP-es fő- és 0,3 MP-es előlapi kamera.

Alap programok

A készülék Symbian^3 Anna operációs rendszerrel érkezik, ami a Nokia közlése szerint még idén frissül Belle-re. Akár 5 (különböző hátterű) főképernyőt is beállíthatunk, amiket a különböző widgetek segítségével tetszőlegesen szabhatunk testre. Az egyetlen megkötés, hogy a képernyő bal oldalát mindig az óra és a profilválasztó widget foglalja el, de ez bizonyos szempontból még hasznos is.

A telefonon természetesen megtaláljuk a megszokott symbianos programokat, mint a naptár, névjegyzék, zenelejátszó, email kliens, böngésző, Ovi Térkép vagy az Ovi Áruház. Az üzleti vonalat az előre telepített szótár, intranet, jegyzetek, Quickoffice és Communicator képviseli. Az okostelefonoknál elengedhetetlen alkalmazások körébe tartozik a Youtube-lejátszó, a gyári Facebook- és Twitter-kliens, a fénykép- és videószerkesztő. Az extrák közé sorolhatók az F-Secure Anti Theft és a JoikuSpot (hot spot) programok. Az Ovi Áruházból 50.000-nél is több alkalmazás tölthető le a telefonra.

Kijelző

Ahogy azt fentebb írtam, a felbontás 480 x 640 pixel, ami elmarad(hat) a teljes érintőképernyős telefonoknál megszokott felbontástól, viszont a méretéhez képest ez egy rendkívül magas érték. Ez ppi-re (pixel per inch, pixelek száma hüvelykenként) lefordítva 326, ami pont annyi, mint az iPhone 4-nél – bizony, ez is retina felbontás.

Ebből következően a képek tűélesen jelennek meg a képernyőn, a szövegek is tökéletesen olvashatók, pixeleket szabad szemmel szinte nem is lehet látni. Néha egyébként ez hátrány is lehet, érdemes például a böngészőben nagyobb betűtípust beállítani. A kijelző érintésérzékenysége hagy némi kivetnivalót maga után, néhány androidos telefonnál és az iPhone-nál is rosszabbul reagál a képernyő a mozdulatokra.

Billentyűzet

A QWERTY-billentyűzet (pontosabban QWERTZ, mert – szerencsére – a magyar nyelv támogatása hardveresen is megjelenik az E6-nál) tökéletes választás azoknak, akik sok SMS-t, vagy még több email-t írnak telefonjukon. Hiába a teljes kijelzős telefonoknál már régóta megszokott teljes virtuális billentyűzet, mégis jobb és gyorsabb gépelést tesznek lehetővé a fizikai gombok.

Elsőre furcsa lehet – főleg egy telefonnál, hogy a számok nem kaptak külön gombokat, de ez egyáltalán nem zavaró. A főképernyőn például ezeket a gombokat nyomva rögtön számokat írunk, nem pedig betűket, és ehhez nem is kell hosszan lenyomni a billentyűket. Egyébként pedig minden szám előhozható írás közben is, ha hosszan nyomjuk az adott gombot. Ugyanígy írhatjuk az ékezetes betűket és a gyakori írásjeleket (köztük például a @-ot), ha pedig fizikai gombbal nem rendelkező karaktert írnánk, még mindig ott van a Sym (szimbólumok) billentyű.

 

Vissza