Adatbiztonság első ZH-n megbuktunk

Kütyü Magazin - 2011. december 1.

A kutatások szerint, az európai szervezetek közel kétharmada már veszített bizalmas adatokat elveszett, nem titkosított USB-meghajtók miatt. Az alkalmazottak gyakran figyelmen kívül hagyják az USB-meghajtókkal kapcsolatos lehetséges biztonsági problémákat, így kockáztatják a bizalmas vállalati adatok biztonságát. A helyzet Németországban a "legjobb", de ott sem jó.

A Kingston Technology és a Ponemon Institute által hét európai országban készített tanulmányának eredménye nem mutat jó képet az európai adatbiztonságról. A kutatás célja annak felmérése volt, hogy a szervezetek miként kezelik az USB-meghajtókon gyűjtött és tárolt adatok biztonsági és adatvédelmi követelményeit. A felmérés megerősítette, hogy ugyan a szervezetek hisznek a biztonság kiemelkedő jelentőségében, számos vállalat és intézmény mégis figyelmen kívül hagyja a nem titkosított USB-meghajtók jelentette kockázatot, és nem alkot megfelelő biztonsági irányelveket az USB-eszközökre vonatkozóan. A kutatás országonként is jelentős eltéréseket talált az USB-meghajtók biztonságáról alkotott szemlélet és annak megvalósítása terén.

Az európai felmérés, amely az Egyesült Államokban korábban végzett kutatás kibővítése, megerősíti, hogy a szervezeteknek biztonságosabb USB-termékeket és irányelveket kell bevezetniük. Összesen 3204, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Észak-Európában, Hollandiában, Svájcban és Lengyelországban dolgozó informatikai szakember vett részt a felmérésben, akik átlagosan több mint 10 éves informatikai vagy informatikai biztonsági tapasztalattal rendelkeznek. Mindannyian elismerték az USB-meghajtók jelentőségét a termelékenység szempontjából. Európa-szerte a válaszadók 71 százaléka megerősítette, hogy a vállalatuk nem rendelkezik olyan technológiákkal, amelyekkel megakadályozható vagy gyorsan észlelhető, ha jogosulatlan személyek USB-meghajtóra töltenek le bizalmas adatokat.  A statisztika szerint a legtöbb szervezet figyelmen kívül hagyja a nem titkosított USB-meghajtók használatának kockázatát, ennek következtében a legtöbb vállalat – a megkérdezettek 62 százaléka – már veszített el bizalmas adatokat az elmúlt két év során eltűnt USB-meghajtók miatt.

Az egyes európai országok összehasonlítása során kiderült, hogy az USB-eszközök biztonságra gyakorolt hatásának felismerése és védelmének gyakorlata Németországban a legmagasabb szintű, ahol 62 százalék vélte úgy, hogy a vállalata megfelelő biztonsági irányelvekkel rendelkezik az USB-eszközökre vonatkozóan az alkalmazottak általi jogosulatlan felhasználás megelőzése érdekében. Ezzel szemben Franciaországban és Lengyelországban jelenti a legnagyobb kockázatot az alkalmazottak gyakorlata: Franciaországban a válaszadók 85 százaléka, Lengyelországban pedig 83 százalékuk mondta azt, hogy az alkalmazottak előzetes engedély beszerzése nélkül használnak USB-meghajtókat.

„A Kingston véleménye szerint a felügyelet, a képzés és a vállalati rendszer hiányosságai vagy azok teljes hiánya okozza az USB-meghajtókkal kapcsolatos adatvesztések túlnyomó többségét.” – mondta Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere.

A felmérésről készült egy szemléletes infografika is:

A teljes jelentés elérhető itt.

Vissza