Máris használatba vehető a Google Drive

Farkas Norman - 2012. április 24.

A keresőóriás elindította felhő alapú tárhely szolgáltatását, a Drive-ot. A felhasználók 5GB ingyenes tárhelyet kapnak a Google-től, melyet akár 16TB-osra is növelhetnek.

Már korábban beszámoltunk a Google saját online tárhely szolgáltatásának érkezéséről, s a hírek igaznak bizonyultak, valóban nem csúszott tovább annak megjelenése. A Drive alapból 5GB ingyenes tárhelyet nyújt, mely messze felülmúlja a hozzá nagyon hasonló DropBox-ot, ami csupán 2GB-tal lepi meg a júzereit. A keresőcég szolgáltatása ellenben nem rejt magában olyan lehetőségeket, melyekkel tovább duzzaszthatjuk díjmentes virtuális felhőcskénket, az alap 5GB-ot csak pénzért változtathatjuk nagyobbra. A „nagyobb” kifejezést itt szó szoros értelemben vehetjük, ugyanis választástól – és pénztárcától – függően akár 16 terrabájt méretű Drive-unk is lehet. Egész pontosan havi 800 dollárt kell kicsengetnünk, ha ilyen óriási tárhelyet akarunk, de ha megbékélünk 100GB-tal, akkor elég csupán 5 dollárt fizetnünk havonta.

Kipróbálnád a Google Drive-ot? Az androidos felhasználók a Play Store felületéről máris beszerezhetik az alkalmazást, mely elhozza kütyüjükre a szolgáltatást, és természetesen PC-k, illetve a Mac gépek sem maradnak ki a "buliból".

A Google Drive megjelenéséhez kapcsolódó érdekesség, hogy a Google 7,7-ről 10GB-ra növelte a Gmail fiókok ingyenes tárhelyét – mely továbbra is lassacskán növekszik, mint korábban. A fizetős Drive júzerek számára 25GB-os Gmail fiók használatát teszi lehetővé a keresőcég.

Vissza