Nem lesz Symbian Carla

Kütyü magazin - 2012. május 25.

Az eddigi információkkal ellentétben a Nokia nem tervezi új, női nevekkel illetett Symbian verziók bevezetését, ehelyett inkább a már piacon lévő Belle-t frissítgetné. A döntés mögött a Symbian iránti kereslet drasztikus csökkenése állhat.

A finn gyártó tegnapi, Milánóban megrendezett sajtótájékoztatóján Mattia Florin, a cég regionális marketing vezetője azt nyilatkozta az olasz Nokialino oldalnak, hogy a Carla néven ismert Symbian verzió nem jelenik meg, viszont annak főbb elemei a Belle rendszer Feature Pack 2 nevű frissítésében elérhetők lesznek. A Nokia azért dönthetett az új generáció kiadása helyett a Belle frissítése mellett, mert a Symbian köré épülő okostelefonok forgalma jelentős visszaesést mutat. A hírek szerint a Belle Feature Pack 2 lehet az utolsó Symbian alapú Nokia kütyükre érkező update, tehát elfelejthetjük a későbbre várt Donnát, mely a többmagos processzorok mellett a 720p HD videofelvételek rögzítését is támogatta volna.

A Nokia N8 és a korábbi modellek a közeljövőben (még az FP2 előtt) kapják meg a továbbfejlesztett Nokia Social alkalmazást, 8.2 verziószámú web böngészőt és jelentős teljesítménynövekedést ígérő Feature Pack 1 update-et, a hamarosan megjelenő 808 PureView fedélzetén pedig gyárilag fent csücsül majd a szoftver.

A Nokia az utóbbi időben egyébként is a Windows Phone platformra fókuszált leginkább, a Symbian hanyatlása pedig újabb lökést adott neki ebbe az irányba. Vajon sikerül a gyártónak talpra állnia, s kihúzhatja magát a csávából a Microsoft mobil platformjával?

Kulcsszavak: Symbian, Nokia, Belle
Vissza