3D-s hordozható LED projektor

forrás Prim Online - 2012. június 4.

Az Optimal Optik Kft. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Atomfizika, illetve Irányítástechnika és Informatika Tanszékével együtt kifejlesztett és bemutatott 3D-s LED projektora a piacon lévő megoldásoknál költség- és energiahatékonyabb, ráadásul a képminőséget illetően is sokkal jobb megjelenítést tesz lehetővé.

A nyolc üveglencséből álló objektívvel felszerelt 3D-s LED-es megvilágítású projektor újdonsága, hogy úgy képes 1024 x 768-as felbontású álló- vagy mozgóképes tartalmak háromdimenziós kivetítésére, hogy a megjelenített kép 50 fokos szögben valamennyi néző által láthatóvá válik, ráadásul ezt egy kisebb, lexikonméretű, hordozható kivitelben. A kivetített képet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Atomfizika Tanszéke által kifejlesztett speciális ernyő teszi élethűbbé, egyenletessebbé és élesebbé, magát a képalkotást tekintve pedig a cég által szabadalmaztatott polarizációs osztóprizmás megvilágító-rendszer biztosítja a jobb és a bal szem számára a képi információkat. 

A K+F projekt 2010 áprilisában kezdődött, 2012. áprilisig tartott és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával valósult meg. A projekt három kutatóhely együttműködésével jött létre: az Optimal Optik Kft. végezte a leképző- és a megvilágító-rendszerrel kapcsolatos kutatásokat, a BME Atomfizika Tanszék fejlesztette a speciális ernyőt, míg a BME Irányítástechnika és Informatika Tanszéke foglalkozott a mikrokijelző vezérlésével. 
 
Az új magyar fejlesztésnek köszönhetően felére csökkenhet a 3D-s LED projektorok ára.
Kulcsszavak: projektor, 3D
Vissza