Bemutatkoztak a Microsoft saját márkás tabletei, a Surface modellek

Farkas Norman - 2012. június 19.

Az éjszaka folyamán két Microsoft táblagép leleplezésére került sor. A lenyűgöző külsejű modellek egyike ARM processzort kapott, ennek megfelelően a Windows RT rendszer köré épül. A másik, Intel i5 CPU-val ellátott eszközön a Windows 8 Pro teljesít szolgálatot.

A redmondi vállalat az utóbbi időben "csak" szoftverekkel és kiegészítőkkel volt jelen a piacon, ez azonban most megváltozott. A Microsoft saját márkás gépekkel rukkolt elő, melyekről a tegnap esti, Los Angelesben megrendezett eseményén rántotta le a leplet. Nézzük, mit tartogatnak számunkra a Surface tabletek!

Két masina mutatkozott be a nagyvilágnak, az ARM processzorral (feltehetően NVIDIA Tegra 3-mal) hajtott Surface for Windows RT tablet és az Intel megoldását használó Surface for Windows 8 Pro tablet. Mindkét gép szögletes formát kapott, házuk magnéziumból, kijelzőjük üvege Gorilla Glass 2-ből épül fel és egy hihetetlenül vékony - mégis stabil - kihajtható állvánnyal rendelkeznek. Két mágneses csatlakozót helyeztek el a tableteken: egyik töltésre és adatcserére alkalmas, a másik a tokok illesztésére szolgál.

Surface tablet Windows RT rendszerrel

Ahogy a lent elhelyezett táblázat is mutatja (kattints rá a nagyításhoz), a Windows RT-t futtató eszköz 10,6 hüvelykes, 1280 x 720 pixel felbontású (HD) ClearType érintőképernyőt kapott, súlya 676 gramm, vastagsága 9,3 milliméter. A 31,5 wattórás akkumulátorral felvértezett kütyü repertoárjába a microSD kártyahely mellett az USB 2.0 csatlakozó, a microHDMI kimenet és a 2x2 MIMO antenna is bekerült, ez utóbbinak köszönhetően a magnézium ház ellenére is megfelelő WiFi jelerősség érhető el. Az Office Home & Student 2013 RT irodai szoftvercsomagot gyárilag tartalmazó szerkezet 32- és 64GB-os verziókban kerül piacra a Windows 8 bemutatását követően, ősszel. A kütyüvel a Type Cover, illetve a Touch Cover kiegészítő kompatibilis. Egyelőre nem tudni, hogy mennyit kell majd kicsengetni a készülékért.

Surface tablet Windows 8 Pro rendszerrel

A Windows 8 Pro rendszerrel érkező Surface több fronton is felülmúlja RT alapú testvérét. A 903 grammos, 13,5 milliméter vastag gép energiaellátásáról egy 42 wattórás akkumulátor gondoskodik. Az Intel Core i5 Ivy Bridge processzorral szerelt, így az ultrabookokat képviselő táblagép microSDXC foglalatot, USB 3.0 csatlakozót és Mini DisplayPortot tudhat magáénak, a megfelelő jelerősségért esetében is a 2x2 MIMO antenna felel. A 10,6 colos megjelenítő itt 1080p (Full HD) felbontású ClearType, és a kompatibilis kiegészítők körébe a Touch Cover és a Type Cover mellett a Palm Block funkciós toll is beletartozik. A Windows 8 Prót futtató Surface a Windows 8 megjelenése után 3 hónappal kerül forgalomba, 64- és 128GB-os változatokban. A készülék várható ára egyelőre ismeretlen.

Kiegészítők

Az öt színben elérhető, mindössze 3 milliméter vastag Touch Cover többfunkciós: egyrészt védi a masinát a külső hatásoktól, másrészt rendkívül kényelmes megoldást kínál a szövegbevitelre, hiszen egy teljes QWERTY érintő billentyűzetet, valamint egy touchpadet is tartalmaz. A Type Cover fizikai gombokkal operál, így a klasszikus gépelési élményért rajongók számára lehet ideális választás.

A Windows 8 Prót futtató Surface támogatja a tollal történő jegyzetelést. A hozzá kapható beviteli eszközzel készített műveinket 600dpi minőségben menthetjük el, s körmölés közben nem kell óvatosnak lennünk, hiszen a Palm Block funkciónak köszönhetően csak a tollra "figyel" a megjelenítő.

 

A Microsoft Surface tabletekről a kütyük hivatalos oldalán tudhatsz meg többet. Megsúgom, hogy a weboldalnak nagyon kellemes felülete (angolul: surface) van.:)

 

Kulcsszavak: Windows 8, Microsoft
Vissza