Ubuntu Edge – a platformok gyönyörű egyesülése

Farkas Norman - 2013. július 24.

Az Ubuntu leleplezte az Edge nevű készüléket, mely lényegében egy okostelefon, amely perifériák csatlakoztatásával normál számítógépként is használható, azaz egyesíti e két platformot.  A bivalyerős hardverrel és stílusos külsővel megáldott jövevény 2014 májusában kerülhet forgalomba.

A Canonical nagy lehetőségeket lát az asztali és mobil platformokat egyesítő megoldásokban, így született meg a cég Edge nevű készüléke, mely alapvetően egy okostelefon, ám rendkívül erős hardverének köszönhetően asztali gépekre szánt szoftverek futtatására is alkalmas, illetve perifériák csatlakoztatása révén át is változtatható számítógéppé.

 

 

A rendkívül elegáns készülék előlapján egy 4,5 hüvelykes, zafír üveggel védett HD érintőképernyő terül el egy 2 megapixeles kamera társaságában, a hátlapra pedig egy 8 megapixeles fénylesőt terveztek. Az Edge működéséről egy négymagos processzor gondoskodik, amit 4GB RAM, 128GB belső tárhely, GPS, Bluetooth (4.0) és Wi-Fi modul, valamint LTE modem egészít ki.

 

 

A fent leírt, nem éppen mindennapi összeállítást látva naivság lenne alacsony árra gondolni. Az Ubuntu Edge várhatóan 830 dollárba kerül majd, piaci premierje pedig 2014 májusára tehető. A Canonical támogatók segítségével szeretné kivitelezni az Indiegogo kampányba ültetett projektet, a fejlesztés költségeihez hozzájáruló előrendelők számára pedig 600 dollárért tenné elérhetővé a készüléket. Az Edge megalkotásához és piacra dobásához szükséges 32 millió dollárt a cég tervei szerint az előrendelések fedezik majd, tehát igen sok múlik az Ubuntu Linux közösség összetartásán és támogatásán.

 

 

 

 

[Forrás: Engadget]

Vissza