Energiahatékony S6000 adatközponti kapcsolóplatform a Delltől

Kütyü Magazin - 2013. augusztus 29.

A Dell a teljes körű informatikai megoldások egyik vezető szállítója bejelentette a kifejezetten a nagy sűrűségű és nagy mértékben virtualizált adatközpontok számára kifejlesztett S6000 szabványos méretű adatközponti kapcsolóplatformot. Az S6000 megduplázza a 10/40 GbE portok sűrűségét és adatátviteli teljesítményét, és akár 50 százalékkal csökkenti az energiafogyasztást.

A rackszekrénybe szerelhető 1U méretű 10/40 GbE kapcsolóplatform kétszer nagyobb sűrűséget és átviteli teljesítményt biztosít, ugyanakkor akár 50 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint az előző generációs kapcsolók. A beépített virtualzációs és automatizálási szolgáltatásoknak köszönhetően pedig nagyobb léptékű virtuális telepítések valósíthatóak meg kisebb helyen, valamint áthidalhatók az infrastruktúra virtualizált és nem virtualizált elemeinek összekapcsolási problémái is. 

Gyorsuló átalakítások az adatközpontokban

A szervervirtualizáció és a felhőalapú rendszerek elterjedésének eredményeként az adatközpontok egyre nagyobb sűrűségű telepítéseket és jóval nagyobb sávszélességet igényelnek. Az újabb terhelések – például a Hadoop, a virtuális asztali infrastruktúrák, valamint a webes és felhőalapú alkalmazások miatt az adatközpontokban megnőtt adatforgalom – következtében számos ügyfél veszi fontolóra az új hálózati architektúrák bevezetését a hatékonyság és a gazdaságosság maximalizálása érdekében. 

Iparágvezető sűrűség, átviteli teljesítmény és energiahatékonyság

  • Nagy sűrűség: a rackszekrénybe szerelhető 1U méretű, 32 db 40 GbE portos, illetve 96 db 10 GbE port plusz 8 db 40 GbE portos konfigurációban telepített S6000 platform támogatja az új, rugalmasabb hálózati architektúrákat illetve több rack számára biztosít hálózati kapcsolatot és többféle konfigurációban történő kiépítést.

  • Nagy átviteli teljesítmény: az S6000 modell akár 2,56 Tbit/s teljesítményt biztosít, amely kétszerese a versenytársak által kínált hasonló, szabványos rackszekrénybe szerelhető 1U méretű termékek teljesítményének.

  • Energiahatékonyság: az S6000 platform a Dell kiszolgálók, tároló- és hálózati rendszerek számára tervezett Fresh Air hűtési megoldás része, azzal kompatibilis. Az adatközpontok így még magasabb hőmérsékleten működtethetők és alacsonyabb energiafogyasztás mellett csökkenhetnek a járulékos karbantartási és infrastrukturális költségek is.

 

Beépített hálózavirtualizáció, szoftveralapú hálózatkezelés, automatizálási funkciók

  • Az S6000 támogatja a fejlett hálózatvirtualizációt és a szoftveralapú hálózati szolgáltatásokat – például a hardveresen gyorsított layer 2 gateway funkciót is a VMware NSX platform használatakor –, illetve áthidalja a virtuális és nem virtuális környezetek közötti adatforgalommal kapcsolatos problémákat.

  • A Dell emellett betekintést enged a VMware környezetekhez fejlesztett Active Fabric Manager (AFM) 2.0 használatával elérhető továbbfejlesztett funkciókba is. Az Active Fabric Manager lehetővé teszi a Dell Active Fabric végponti és gerincelemek egyszerűsített konfigurálását, felügyeletét és megfigyelését. Az AFM 2.0 szoftverrel a Dell a parancssori felület használatát biztosító funkciót vezet be a VMware vSphere elosztott kapcsolóhoz, így az új termék használatával egységes tervezősablonokkal és iparági szabványnak megfelelő parancssori szintaxissal konfigurálhatóak a fizikai és virtuális hálózati kapcsolók.
     
  • A Dell S sorozatú termékcsaládjának többi tagjához hasonlóan az S6000 platform is egyedi igényekre szabható, emellett rugalmasságot és egyszerűbb műveletvégzést is biztosít. A modell a következő alkalmazásokat és folyamatokat támogatja: OpenFlow a vezérlőalapú alkalmazások esetében, Bare Metal Provisioning (BMP) a gyors és automatizált telepítésekhez, Virtuális szerver hálózat (Virtual Server Networking – VSN),Perl- és a Python-alapú programozás a maximális programozhatóságért és a fejlesztési műveletekkel való együttműködésért. 

 

„A virtuális környezetek folyamatosan bővülnek, a fizikai méretek viszont nem változnak, ezért a szerverek és tárolók sűrűsége jelentős mértékben megnő, amivel a hálózatoknak is lépést kell tartani. Ez a megállapítás ihlette az S6000 platform kifejlesztését, amely lehetővé teszi, hogy az ügyfelek egységesítsék a virtuális és nem virtuális informatikai elemeket, és átformálja az adatközpontok alapjairól alkotott képet” – mondta Tom Burns, a Dell Networking alelnöke és vezérigazgatója. 

Elérhetőség

Az S6000 kapcsolóplatform várhatóan 2013 harmadik pénzügyi negyedévében lesz világszerte elérhető.

 

Vissza