Bemutatkozott az izgalmas Galaxy trió: Note 3, Note 10.1 2014 Edition és Gear

Farkas Norman - 2013. szeptember 5.

A Samsung lerántotta a leplet legújabb okostelefon-tablet hibridjéről, a Galaxy Note 10.1 táblagép továbbfejlesztett kiadásáról, illetve a várva várt Galaxy Gear okos karóráról is. Lássuk, mit tudnak az újdonságok!

A várakozásoknak megfelelően tegnap este, a Samsung IFA 2013 szakkiállításon tartott bemutatóján tárult a nagyközönség elé Galaxy Note 3 okostelefon-táblagép hibrid, melyről megannyi pletykát hallhattunk az elmúlt hónapokban. Az abszolút felsőkategóriás óriásmobil oldalán az elődjénél könnyebb és vékonyabb, ugyanakkor erősebb hardverrel megáldott Galaxy Note 10.1 2014 Edition táblagép is bemutatkozott, amely 10,1 colos, 2560 x 1600 pixel felbontású érintőképernyőjével veszi le a lábukról a részletekre érzékeny felhasználókat. Egy harmadik kütyü is színre lépett tegnap este: a gyártó első okos karórájáról, a Galaxy Gearről van szó, amely legalább annyira hasznos kiegészítője az androidos Samsung csúcsmodelleknek, mint amennyire érdekes.

Samsung Galaxy Note 3 – jegyzetelés a köbön

Az új, 151,2 x 79,2 x 8,3 milliméteres és 168 grammos phablet külső megjelenésében nem sok izgalmat tartogat a számunkra, ha szemből tekintünk rá, hiszen rögtön feltűnik, hogy a Galaxy S II formavilágát örökölte. A gép oldalát és hátlapját vizsgálva változik a helyzet: a széleken krómozott műanyag keret fut végig, ami harmonizál a bőrhatású akkufedéllel. A Samsung egyébként nagyon büszke az új stílusú hátlapra, de személyes véleményem szerint ez az elem csak ránézésre szép, megérintve inkább gagyi hatású lehet, mintsem vonzó. Kellemesebb élménnyel kecsegtetnek azok a valódi bőrből készült flip tokok, melyek több színben lesznek elérhetők a mobilhoz.

 

 

A Note 3 arca egy 5,7 hüvelykes, Full HD (1920 x 1080 pixel) felbontású Super AMOLED érintőképernyő, ami élénk színekkel, megfelelő fényerővel és a technológiához hűen gyönyörű fekete színnel operál. Az elődmodellénél 0,2 hüvelykkel nagyobb megjelenítőn kedvünkre jegyzetelhetünk a vadonatúj S Pen stylus segítségével, ám a rengeteg szoftveres újításnak köszönhetően jóval több lehetőségünk van a toll alkalmazására. Megnyomva a kijelző felett tartott S Pen testén található gombot elénk tárul a legyezőszerű Air Command menü, ami öt funkciót kínál:

Action Memo: jegyzetet készíthetünk a segítségével.

Scrapbook: egy, például a böngészőben kiválasztott tartalom kivágását és tetszőleges albumba helyezését teszi lehetővé.

Screen Write: ahogy a neve is elárulja, az éppen megjelenített felületre jegyzetelhetünk általa.

S Finder: kereső funkció.

S Pen Window: tetszőleges méretű, minialkalmazásokat (pl. számológép) felvonultató menüt szúrhatunk be vele úgy, hogy egy téglalapot rajzolunk a kijelzőre.

Jó hír, hogy az S Pen fejlesztésekor odafigyeltek arra, hogy az vezérelni tudja a Note 3 kapacitív gombjait (vissza és menü) is. Így egy apró, de annál idegesítőbb problémát orvosoltak a mérnökök.

A Galaxy Note 3 LTE és 3G verziókban jelenik meg, előbbi az SM-905, utóbbi pedig az SM-900 modellszámot kapta. Nálunk az LTE verzió lesz elérhető, a nyolcmagos Exynos 5 Octa processzorral szerelt kiadásért csak sóvároghatunk. Lépjünk is túl gyorsan ezen az apró kellemetlenségen, s nézzük, mit rejt a hamarosan Magyarországra érkező SM-905 burkolata!

A phablet fedélzetén a Samsung saját kezelőfelületével és alkalmazásaival felturbózott Android 4.3 Jelly Bean operációs rendszer teljesít szolgálatot, amit bivalyerős hardveregyüttes szolgál ki. A meghajtásról egy négymagos, 2,3GHz-es Snapdragon 800 processzor gondoskodik, amit 3GB RAM, 32 vagy 64GB belső tárhely, microSD kártyafoglalat, 3200mAh kapacitású akkumulátor, 13 megapixeles, képstabilizátorral (Smart Stabilization) és erős CRI LED vakuval ellátott, 4K UHD videók rögzítésére is alkalmas hátlapi, valamint 2 megapixeles előlapi kamera vesz körül. Van szupergyors mobilnetet garantáló LTE modem (4. kategória), illetve Bluetooth (4.0 LE), GPS, Wi-Fi és NFC modul is, az adatbiztonságért pedig a Samsung KNOX felel (ujjlenyomat-olvasó viszont nincs a korábbi mendemondák dacára).

A kütyü szeptember 25-én landol az európai piacon fehér, rózsaszín és fekete árnyalatban.

Galaxy Note 10.1 2014 Edition – jó ránézni, de még jobb ráírni

A tavaly nagy sikert aratott Galaxy Note 10.1 frissített kiadása mind külső, mind pedig belső tekintetében jelentős fejlődést mutat.

Az új táblagép működéséért változattól függően egy 1,9GHz-es, nyolcmagos Exynos 5 Octa processzor (Note 10.1 Wi-fi és Note 10.1 Wi-Fi + 3G modellekben) vagy egy négymagos, 2,3GHz-es Snapdragon 800 CPU (Note 10.1 Wi-Fi + LTE kiadás) felel, amit 3GB RAM, 16, 32 vagy 64GB belső tárhely és 8220mAh teljesítményű akkumulátor egészít ki. A gép fedélzetén az Android 4.3 Jelly Bean operációs rendszer szaladgál, amit a Samsung kezelőfelülete, illetve szoftveres újításai tesznek teljessé. Természetesen a Note 10.1 2014 Edition is kapott új S Pent a hozzá kapcsolódó praktikus funkciókkal egyetemben.

A készülék vékonyabb és könnyebb lett a tavalyi Note 10.1-nél, formája pedig kényelmesebb fogást biztosít. A kijelző körüli keret keskenyebb lett, ami ugyancsak komfortosabb használatot tesz lehetővé.

A táblagép arca egy 10,1 hüvelykes, 2560 x 1600 képpont megjelenítésére képes Super AMOLED érintőképernyőben manifesztálódik, ami elképesztően részletgazdag, élethű képet nyújt, tényleg öröm rajta fotókat és videókat nézegetni. A hátlapon egy 8 megapixeles kamera kapott helyet, melynek videocsevegésre termett előlapi párja 2 megapixeles felbontással bír.

A Galaxy Note 10.1 2014 Edition fekete és fehér árnyalatban, a fent említett változatokban lesz elérhető szerte a világon ebben a negyedévben.

Samsung Galaxy Gear

A dél-koreai gyártó sokak örömére az Apple előtt mutatta be okos karóráját, melyről már rengeteget hallhattunk az elmúlt hetekben. Érdemes már az elején leszögezni, hogy a Galaxy Gear névre hallgató újdonság nem egy önálló kütyü, hanem a Samsung csúcsmodellek praktikus kiegészítőjeként tekinthetünk rá. A várakozásokkal ellentétben a készülék nem 2,5 colos, hanem egy kisebb, 1,63 hüvelykes, 320 x 320 pixel felbontású AMOLED érintőképernyőt kapott. Ennek eredményeképp a Gear nem lett túl nagy, így jól mutat a csuklón, ami nem utolsó szempont egy karóra esetében. A Samsung a jól belőtt méretet különböző színváltozatokkal fejelte meg, így egy rossz szavunk sem lehet az eszköz külső megjelenésére.

 

 

A koreaiak sokat agyaltak azon, milyen tudással lássák el a Geart. Szerencsére igen kellemes repertoárt álmodtak bele az apró szerkezetbe. Az óra állandó kapcsolatban van a hozzá párosított Samsung okostelefonnal Bluetooth-on (4.0) keresztül, s így alkalmas hívások indítására és fogadására, üzenetek kezelésére, illetve a rá szabott alkalmazásoknak köszönhetően ezernyi más dologra is. A fedélzetén találunk számológépet, stoppert, sőt kamerát is, mellyel gyorsan lőhetünk fotókat vagy videózhatunk, ha kedvünk tartja. Ha épp nem tudjuk, hol a Gearünk, lehetőségünk van „megcsipogtatni” az okostelefonunkról, hogy könnyebben megtaláljuk, de számos testreszabási és beállítási lehetőségünk is van, melyeket az órához kapcsolt készüléken hajthatunk végre – például megadhatjuk, milyen legyen az óra számlapja. Külön említést érdemel a Galaxy Gear telefonos funkciója, amit a csatjába épített mikrofon és hangszóró tesz lehetővé. Ha bejövő hívásunk van, elég az arcunkhoz emelni a készüléket és ujjainkat kissé behajlítva fülünkre helyezni a tenyerünket. A dolog eléggé futurisztikus, sokaknak rögtön Michael és K.I.T.T. akciódús beszélgetései ugorhatnak be.

 

 

A Galaxy Gear 25 órán keresztül használható egy feltöltéssel, azaz kihúzza velünk a nap végéig, de ha töltésre kerül a sor, akkor sem kell kábelekkel vacakolnunk, hiszen az alapcsomagban található dokkolóra helyezve etethetjük a kicsikét.

Az újdonság első körben csak a legújabb csúcsmodellekkel (Galaxy Note 3, Galaxy Note 10.1 2014 Edition) lesz kompatibilis, de később a korábbi készülékeket (pl. Galaxy S III) is támogatni fogja.

A Samsung egyes piacokon szeptember 25-én kezdi el a 299 dolláros okos karóra forgalmazását, világszerte október közepétől lesz elérhető a masina.

Ha érdekel a Galaxy Gear technikai felszereltsége, vess egy pillantást az alábbi sorokra.

Főbb jellemzők – Galaxy Gear

-Processzor: 800MHz, egy mag

-Kijelző: 1,63 colos Super AMOLED, 320 x 320 pixel

- Kamera: 1,9 megapixel, BSI szenzor, autofókusz, 720p videofelvétel

- 2 mikrofonos zajszűrés, 1 hangszóró

- Kapcsolat: Bluetooth 4.0 modul

- Szenzorok: giroszkóp, gyorsulásérzékelő

- Memória: 4GB belső tárhely, 512MB RAM

- Méret, súly: 36,8 x 56,6 x 11,1 milliméter, 73,8 gramm

- Akkumulátor: 315mAh, Li-ion

 

 

Vissza