Két óriásmobil és egy tablet a Lumia családban

Farkas Norman - 2013. október 23.

A Nokia World eseményen mutatkoztak be a Nokia legújabb okos kütyüi, két izgalmas phablet és egy ütős táblagép képében. Míg a Lumia 1520 az abszolút felsőkategóriát képviseli, addig a Lumia 1320 egy kissé visszafogottabb hardverrel szerelt, pénztárcabarát óriásmobil lett. A Sirius néven híressé vált Lumia 2520 tablet élénk színekben pompázó, unibody polikarbonát házával csalogatja magához a Windows RT rendszerre nyitott felhasználókat.

Ahogy azt vártuk, a Nokia a mai napon rántotta le a leplet az új Asha modellekről (itt olvashatsz róluk bővebben) és a Lumia sorozat legfrissebb tagjairól. Utóbbiak közül mindegyikről hallhattunk már korábban a pletykáknak és kiszivárgott infóknak köszönhetően. Két okostelefon/tablet hibridről, illetve egy táblagépről van szó, melyek egytől egyig forradalmian új modelleknek számítanak a Nokia portfóliójában. A finnek egyébként elég ügyesen léptek be e két kategóriába: az óriásmobilok frontján rögtön egy csúcsmodellel és egy pénztárcabarát telefonnal rukkoltak elő, a másik szegmensben pedig egy egyedi kialakítású prémium készüléket állítottak rajthoz – természetesen minden földi jóval felvértezve. A készülékek mellett egy sor izgalmas alkalmazásról, illetve szoftveres fejlesztésről is lehullott a lepel, melyek még sokoldalúbbá varázsolják, s ezáltal vonzóbbá teszik a Nokia üdvöskéit. Nem is szaporítom tovább a szót, nézzük az újdonságokat!

Lumia 1320 – "nagyképű", mégis visszafogott

A korábban Batman fejlesztői néven ismertté vált Lumia 1320 személyében egy 6 colos, 1280 x 720 pixel felbontású (HD), szuper érzékeny ClearBlack IPS LCD kijelzővel megáldott phabletet ismerhettünk meg. A microSIM foglalattal szerelt készülék kiváló ajánlatot jelenthet azok számára, akik szerényebb hardverrel is beérik, s nem szeretnének egy vagyont költeni okostelefonra, ugyanakkor elvárásaik között szerepel a nagy megjelenítő – mely számos előnnyel kecsegtet. A kétmagos, 1,7GHz-es Qualcomm Snapdragon S4 processzorral meghajtott telefon egyébként 1GB RAM-mal, 8GB tárhellyel, microSD kártyafoglalattal, valamint 3G modemmel is rendelkezik, képalkotási képességeiért pedig egy 5 megapixeles, LED villanóval segített hátlapi, illetve egy VGA előlapi kamera felel. Utóbbiakból a vadonatúj Nokia Camera alkalmazással hozhatjuk ki a legtöbbet.

 

A Windows Phone 8 GDR3-mal a fedélzetén piacra kerülő mobil négy színben (narancssárga, sárga, fekete és fehér), 2014 elejétől lesz elérhető Kínában, Ázsiában, Vietnámban és Európában, várható ára (adók nélkül) 339 dollár körül alakul.

Lumia 1520 – az új zászlóshajó

Számos pletyka után végre hivatalosan is lelepleződött a Nokia új nagyágyúja, mely szó szerint nagyra nőtt. A phablet kategóriában induló masina előlapján egy Gorilla Glass 2 üveggel védett, 6 hüvelykes, 1920 x 1080 pixel (Full HD) felbontású ClearBlack IPS LCD kijelző terül el, melyre vízszintesen akár 6 kis csempét is kitehetünk a Windows Phone 8 GDR3 jóvoltából, de immár 2x3-as élő csempék használatára is van mód.

 

A Nokia úgy gondolta, ha már lúd, legyen kövér, ezért az ütős kijelző mellé egy izmos processzort (négymagos 2,2GHz-es Qualcomm Snapdragon 800), 2GB RAM-ot, 32GB tárhelyet (bővíthető), egy 20 megapixeles, dupla LED vakuval segített PureView hátlapi és egy 2 megapixeles előlapi kamerát, valamint LTE modemet is pakolt a gépbe. A 3400mAh kapacitású akkumulátorról még nem is szóltunk, mely papíron akár 32 napos készenléti időt, 124 órányi zenehallgatást, vagy hálózattól függően 25-27 órás beszélgetési időt tud hozni a készülékből egy feltöltéssel. Az imént említett PureView kamera 2,4 apertúrájú BSI szenzorral rendelkezik (amit természetesen Carl Zeiss neve fémjelez), így kiválóan alkalmas az emlékezetes pillanatok megörökítésére. A kamera a Lumia 1020-éhoz hasonlóan működik, ám esetében 16 és 5 megapixeles fotók készülnek a Dual Capture során. A finnek a Nokia Camera mellett egy másik fotós alkalmazást is pakoltak az 1520 fedélzetére, ami nem más, mint a Soryteller. Ezzel a kis okossággal történetekbe rendezhetjük az elkészült képeket, de ennél is izgalmasabb, hogy az egyes fotókon kétujjas kicsinyítő gesztussal a térképre érkezünk, amin láthatjuk, hogy pontosan hol készült az adott mű, ráadásul az összes fotós helyszínt is megnézhetjük. Elég látványos és hasznos fícsör, amit volt szerencsénk kipróbálni egy prototípuson – csak annyi volt a bibi, hogy még nem lehetett geocímkézni a képeket.

A nanoSIM-mel működő Lumia 1520 első ránézésre komolyságot sugall az unibody polikarbonát ház szögletes formája miatt, ám a hagyományos fekete és fehér mellett élénk piros és sárga is elérhető lesz, így a leendő tulajdonosok kifejezhetik vele egyéniségüket. A Nokia egy passzív gumitokokkal is készült a telefonhoz, mely nem csak védi azt, hanem igény szerint állványként is használható.

A felsőkategóriás készülék 750 dolláros árcédulával (adók nélkül) kerül piacra Ázisában és Európában, a negyedév későbbi időszakában.

 

 

 

Lumia 2520 – az első Nokia táblagép

Már évek óta hallhattunk mendemondákat a Nokia első táblagépéről, mely végre valóban testet öltött. A Windows RT rendszer köré épülő Lumia 2520 egy jól átgondolt eszköz lett: a finn gyártó vonzó külsővel, meggyőző hardverrel és praktikus kiegészítővel látta el a biztos siker érdekében.

 

Ami a készülékben rejtőző hardveregyüttest illeti, egy 2,2GHz-es négymagos Snapdragon 800 processzor, 2GB RAM, 32GB tárhely, microSD foglalat, LTE modem, valamint 8000mAh kapacitású, akár 25 napos készenléti időre képes akkumulátort foglal magába. Természetesen a Wi-Fi, Bluetooth és NFC modul sem hiányzik, sőt USB 3.0 csatlakozó is akad. A 168 x 267 x 8,9 milliméteres és 615 grammos készülékbe egy 2 megapixeles előlapi és egy 6,7 megapixeles hátlapi kamerát építettek a szakemberek. Utóbbival remek fotók lőhetők, arról nem is beszélve, hogy számos lehetőség van a képek készítésére és használatára a Nokia Camera és a Storyteller segítségével. A Lumia 2520 legizgalmasabb eleme kétségtelenül az előlapját kitöltő 10,1 colos Full HD kijelző, melyet Gorilla Glass 2 véd a sérülésektől. A Nokia Worldön megmutatták, hogy a 650nit fényerejű megjelenítőn milyen gyönyörűen festenek a Flipboard (bizony, már Windows RT-re is kiadták az appet) lapjai, melyek még napos időben is kiválóan olvashatók maradnak.

 

 

Az egy tömbből kifaragott polikarbonát házzal szerelt, igazán vagány megjelenésű táblagép élénkpiros, fehér, ciánkék és matt fekete árnyalatokban kerül piacra az év utolsó negyedévében, várható ára 499 dollár körül alakul.

A Lumia 2520 egy külön megvásárolható kiegészítővel együtt landol a piacon, ami nemcsak funkcionalitását, hanem üzemidejét is jelentősen felturbózza. A Nokia Power Keyboard nevű eszköz lényegében egy billentyűzettel, touchpaddel és integrált akkumulátorral ellátott tok, amely nemcsak védi a táblagépet, hanem kényelmesebb szövegbevitelt tesz lehetővé és plusz 5 óra üzemidőt bocsát rendelkezésre. Hab a tortán, hogy két USB csatlakozót is tartalmaz készülékhez fizikailag – azaz nem Bluetooth vagy egyéb vezetékmentes technológia útján – csatlakozó kabát. Ahogy az imént említettem, a sokoldalú kiegészítő nincs benne az alapcsomagban, 149 dollárért lehet majd hozzájutni.

 

 

Alkalmazások

Jön az Instagram és a Vine

A WP felhasználók végre elfelejthetik a külsős alkalmazásokat (pl. 6tag), melyekkel döcögősen tudták használni az Instagramot, ugyanis heteken belül megjelenik a népszerű fotómegosztó hivatalos kliense a platformon. További örömömre adhat okot, hogy az Instagram után nem sokkal a rövid videók megosztására született Vine is elérhető lesz.

Storyteller – történetet mesélnek a képek, videók

Ahogy már említettem, a Storyteller segítségével történetekbe rendezhetjük a fotóinkat, videóinkat, illetve egy szimpla gesztus segítségével megtekinthetjük a Nokia HERE Térképen, hogy az egyes felvételeket pontosan hol készítettük.

 

 

Nokia Camera – okos funkciók fotózáshoz

A Nokia Camera kiváltja a Nokia Smart és Pro Camera alkalmazásokat, s három új fényképezési üzemmódot tartalmaz, melyek közül a „Smart” mód a legizgalmasabb, mely több fotót lő, miután lehetőség van elemek eltávolítására az elkészült művekről – vagy egy folyamatot bemutató fotósorozatot is készíthetünk a segítségével. Az app egy gyorsmenüt is tartalmaz, amivel egy pillanat alatt hozzáférhetünk a különböző funkciókhoz.

A Nokia Camera szoftver már elérhető a Windows Phone Store-ban – korábbi Lumia mobilokra letöltve átveszi a Smart Camera és a Pro Camera helyét.



 

Vissza