12 éve jelent meg az első iPod

Czipperer Dia - 2013. november 12.

Ma már az Apple legnépszerűbb termékei vitathatatlanul az iPhone-ok és az iPadek, ám ezek az eszközök egy másik fontos terméknek a leszármazottai: a 12 éve megjelent iPodnak.

 

Az első iPhone 2007-ben mutatkozott be a nagyközönségnek, az első iPad pedig három évvel később, 2010-ben. A nagy előd, az iPod azonban már 12 éves múltra tekint vissza, egészen pontosan 2011. október 23-án debütált.

A készüléket a digitális zene megjelenése híva életre, amely 2000-ben jelent meg, ám nem volt olyan eszköz, amelyen több zeneszámot is lehetett volna hallgatni, ugyanis az akkori CD-lejátszókon lemezenként nagyjából 15 számot lehetett lejátszani. Léteztek flash-alapú eszközök, de kétszer olyan drágák voltak, mint a hagyományos CD-lejátszók, és tárhely terén nagyjából ugyanazt nyújtották.

Steve Jobs meg akarta vetni a lábát ezen a piacon, méghozzá egy olyan eszközzel, amely hasonló a flash-alapú MP3 lejátszókhoz, ám könnyedén elfér a zsebben, és sok zeneszám tárolására alkalmas. A probléma csak az volt, hogy akkor még nem létezett ilyen technológia.

Ám 2001-ben megtalálták a megoldást, méghozzá egy 1,8 hüvelykes 5 GB-os merevlemezt. Ez tökéletesnek bizonyult az iPodhoz, és mivel ez a Toshiba technológiája volt, nem sokkal később az Apple kezdeményezte a tárgyalásokat a vállalattal.

Ugyanebben az évben pedig meg is jelent az első iPod (1G). Az első iPod 1000 zene tárolására is alkalmas volt, ami az akkori merevlemezes lejátszókhoz hasonló teljesítménnyel bírt, ám méretét tekintve jóval kisebb volt, és ez volt az igazi áttörés. A készülék 5GB belső tárhellyel rendelkezett, kijelzője pedig monokróm volt.

 

 

Az iPod akkor még nem volt sikeres, mert csak Macintosh gépekkel volt kompatibilis, de mindenesetre ez akkor visszahúzta az Apple-t a szakadék széléről, és sikerült kilábalnia a veszteséges időszakból.

 

 

Forrás: Techspot.com

Kulcsszavak: MP3, zene, iPod, Apple
Vissza