5. generációs iPod touch - Az iPhone modellek nyomán

Farkas Norman - 2012. szeptember 14.

Az Apple szerdai sajtóeseményén az iPod touch legújabb generációját is megismerhette a nagyközönség. Az 5. generációs modell az iPhone 4S és 5 telefonok elemeiből építkezik, épp hogy csak GSM és LTE modul nem került bele.

Már jó ideje tudtuk, hogy az iPhone 5 mellett az Apple legújabb médialejátszóiról is lehullik a lepel szeptember 12-én, s a gyártó nem is okozott csalódást, bemutatta az iPod nano hetedik generációját és az iPod touch ötödik generációját, valamint a megújult EarPods fülhallgatót.

Az új iPod touch elődjéhez viszonyítva sok változáson esett keresztül, s ezek többnyire előnyére váltak. A mindössze 6,2 milliméter vastag anodizált alumínium házzal szerelt kütyü megkapta az iPhone 5 HD előlapi kameráját, 4 hüvelykes, 1136 x 640 pixel felbontású, 16:9-es képarányú retina érintőképernyőjét és kétnormás WiFi modulját is. A lejátszót az iPhone 4S-ben megismert A5-ös processzor hajtja meg, s ugyanettől az iPhone-tól a Siri hangalapú asszisztenst is megörökölte a készülék.

Az iOS 6 rendszert futtató - így az iCloud, iMessage, FaceTime és AirPlay Mirroring szolgáltatásokat is elérő - médialejátszó a fentek mellett 5 megapixeles, BSI szenzorral szerelt, LED villanóval segített, 1080p HD videók rögzítésére alkalmas hátlapi kamerát, beépített mikrofont és kihangosítót, valamint Bluetooth 4.0 modult kapott, izmos akkumulátora pedig akár 40 órányi zenelejátszásra, vagy 8 órányi videózásra elegendő üzemidőt képes garantálni egyetlen töltéssel. A 123,4 x 58,6 x 6,1 milliméteres és 88 grammos eszköz öt színben (rózsaszín, sárga, kék, ezüst/fehér és fekete) kerül piacra, kezdőára 199 dollár. A Nike+ integrációval ellátott masina hátoldalának bal alsó sarkán egy ezüst színű gomb található, mely a mellékelt, színben passzoló csuklószíj rögzítésére szolgál.

A készülék természetesen az új Lightning csatlakozóval érkezik, tehát adapter híján nem kompatibilis a korábbi kiegészítőkkel.

 

Az ötödik generációs iPod touch, hetedik generációs iPod nano és iPhone 5 modelljei új fülhallgatót kaptak, mely az EarPods nevet viseli. Az unibody kialakítású, azaz egy elemből kifaragott füles az Apple szerint minimális hangveszteséget és jobb hangzást garantál. A kiegészítő kábelén távirányító található, mellyel vezérelhetjük a zenelejátszót és a hívásokat, illetve beállíthatjuk a hangerőt.

Az új készülékekhez alaptartozékként járó EarPods külön 29 dollárért lesz megvásárolható.

Vissza