Okoskesztyű – siketnéma jelzésekből hangok [Videó]

Czipperer Dia - 2013. november 22.

Az okoskütyük világában számos haszontalan is akad szép számmal. Most azonban végre egy olyan találmány gazdagítja a palettát, amely sérültek emberek mindennapi életét könnyíti meg. Egy ukrán csapat okoskesztyűt álmodott meg, kifejezetten hallássérülteknek.

Ukrán csapat találmánya az Enable Talk, amely valójában egy kesztyű, ám funkciói jóval túlmutatnak ezen. 15 szenzorával képes arra, hogy a siketnéma jelbeszédet hangokká alakítsa át. A QuadSquad nevet viselő csoportban arculattervezők és programozók is vannak.

A kesztyű a következő metódus alapján működik. Ahogy már azt a legtöbb okoskütyünél megszokhattuk, kell hozzá egy okoseszköz, hiszen önálló működésre nem képes. A kesztyű esetében egy okostelefonra van szükségünk – méghozzá egy Windows Phone 7 rendszerű eszközre – , amely a hangokat tolmácsolja a másik fél felé. A csapat más fejlesztőkkel is együttműködik, így a kesztyű a jövőben az Android és iOS rendszert is támogatja majd.

A két eszköz Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál, és a kesztyűből jövő jeleket alakítja át hangokká egy szoftver – vagyis magát a jelbeszédet. A kesztyűben iránytű, gyorsulásmérő és giroszkóp is található, ezek határozzák meg, hogyan mozog a térben.

A kesztyű megálmodói azonban itt nem álltak, meg, ugyanis számukra az is fontos volt, hogy a bármikor működőképes legyen, mint az ember nyelve, így ne legyen töltéshez kötve. Ezért a kesztyűt napelemekkel szerelték fel, ami lehetővé teszi folyamatos használatát. Emellett pedig számítógépen is tölthetjük.

Számos előnye van önmagában is a találmánynak, hiszen így kitágul a süketnémák kommunikációs horizontja, olyan emberekkel léphetnek kapcsolatba, olyan napi tevékenységeket végezhetnek el, melyekre eddig „korlátaik” miatt nem voltak képesek.

Most viszont minden akadály elhárul, hiszen okoskütyü lévén a szerkezet képes arra, hogy valóban minden nyelvi akadályt áthidaljon, vagyis beprogramozhatják az általuk gyakran használt jeleket. Ez azért nagyon fontos, mert úgy, mint a nyelvben, a jelbeszédben is vannak a sztenderdtől eltérő formulák, vagyis nyelvjárási formulák.

A Csapat a Microsoft rangos versenyén, a z Imagine Cupon nyert ezzel a nem mindennapi találmánnyal, egészen pontosan 25 ezer dollárt. A pénzt teljes mértékben arra fordítják, hogy piacra dobhassák a tereméket. A cél az, hogy a termék ára 100 dollár alatt maradjon.

 

 

 

 

Forrás: Singularityhub.com, Serultek.hu

Vissza