30 éves az első Macintosh

Czipperer Dia - 2014. január 22.

Január 24-én lesz pontosan 30 éve, hogy megjelent az első Apple Macintosh gép, melyet az Apple Lisa ihletett. Az előfutárt Steve Jobs lányáról neveztek el még 1983-ban, egy évvel később pedig az első Macintosh gép is piacra került.

Lizától az USB-portokig

A már 31 éves Apple Lisa volt az első Mac modell előfutára. A gépet több mint három éven át készítették, és mintegy 50 millió dollárt költöttek a fejlesztésére. A masina nem volt éppen az olcsó kategória képviselője: akkor 10 ezer dollárért lehetett hozzájutni, ami mai viszonylatban 25 ezer dollár körüli összegnek felel meg. Ez forintban számolva majdnem 6 milliót kóstál.
  

Apple Lisa

A modellt 1985-ben átalakították, és új nevet is kapott: Macintosh XL névre keresztelték. Az árát is csökkentették, ekkor már csak 3495 dollárba került.

1984-ben a Macintosh 128K nevű modell volt az első igazi Macintosh személyi számítógép, és nagyjából 2495 dollárba került. A készülék 9 hüvelykes kijelzővel és 128KB RAM-mal rendelkezett. Utódja, az 512 névre hallgató változat már négyszer annyi memóriával rendelkezett.

1986-ban a Macintosh Plus robbant be a piacra. Ez a modell már 1MB RAM-ot kapott, és SCSI porttal is felszerelték, ami azt jelentette, hogy a felhasználók már külső merevlemezeket is csatlakoztathattak. Mindezt 2599 dolláros áron kínálták.

Az első akkumulátoros modell a Macintosh Portable volt, amely 1989-ben jelent meg a piacon. Bár itt már a hordozhatóság is dominált az aksinak köszönhetően, és gyors is volt, ám cserébe közel 16 kilót nyomott. 
 

Macintosh Portable

A következő gép a sorban már egyre inkább idézi fel bennünk a korai számítógépeket. Az 1991-ben megjelenő Powerbook volt az első igazi hordozható Apple masina, amely már floppy meghajtóval is rendelkezett, és már a mozivásznon is helyet kapott: a Szex és New York Carrie Bradshawja sokszor írta cikkeit ilyen típusú gépen.
 

Powerbook 

Elérkeztünk a sorban az iMachez, az igazán színes Apple géphez, amely 1998-ban jelent meg. Ez volt Steve Jobs első komoly projektje, miután beült a vezetői székbe. Stílusban sikerült jóval felülemelkednie elődjein. Itt már eltűnt a ma már egyáltalán nem használatos floppy meghajtó, amelynek helyét az USB-portok vették át. 

A 2000-res évek 

Az iMac G4 2002-ben kezdte meg hódító útját a maga rugalmasságával és lapos formájával. A képernyő kecsességéből adódóan ezt már lehetett dönteni és forgatni.

 

iMac G4

Elérkeztünk 2006-hoz és az első MacBookhoz, amelyben már beépített „iSight” webkamera csücsült, valamint LCD kijelzővel és beépített billentyűzettel rendelkezett.

A MacBook Air, ahogy nevéből is kitűnik, már a pihe könnyű kategória képviselője, jelenleg a világ legvékonyabb notebookjaként tartják számon. Ám ezért cserébe nem találunk benne CD- és DVD-meghajtót sem. A modellt 2008-ben mutatta be Jobs, azóta több frissítésen és külső formai változásokon is átesett.
 

MacBook Air 

Az iMac ma 

Vékonyabb és nagyobb, mint elődei. A modern változat egy karcsú képernyőt, valamint egy különálló billentyűzetet és egeret is tartalmaz. A legújabb, 27 hüvelykes változat pedig Intel Core i5 processzort (Turbo Boost technológiával akár 3,6 GHz), valamint Fusion Drive adattárolót tartalmaz, amely ötvözi a hagyományos merevlemezt a flash tárolóval.
 

 

A kijelző már LED háttérvilágítással rendelkezik, és a felbontásnak köszönhetően (2560x1440) pedig több millió szín megjelenítésére is képes. 

Tehát itt tartunk most, és ez még nem a csúcs. 30 év távlatából a fejlődés jelentős, ám egyre gyorsuló ütemben haladunk. Érdekes lesz majd 10 év múlva egy újabb összegzést végezni. Talán akkor már a gépek formája sem hasonlít majd a maiakéra, nemhogy a 40 évvel ezelőttiekre.

 

 

Forrás: Mashable.com

Vissza