A Google dolgozik a Nexus 5 aksi problémáján

Czipperer Dia - 2014. március 10.

A Google hivatalos fórumán beszámolt arról, hogy a Nexus 5-nél olyan problémát azonosítottak, amely a készülék aksijának gyengülését okozza. A vállalat már dolgozik a javításon, és, mint kiderült, számos olyan modellt érint, amelyet Qualcomm chip hajt.

Bár pontos menetrendet nem közölt a Google, mindenesetre igyekeznek kijavítani azokat a hibákat, amelyek a Nexus 5-nél jelentkeztek a kamera és az akkumulátor terén. Ez a hiba azonban nemcsak az Nexus háza táján jelent meg, hanem számos olyan modellt, amelyeket Qualcomm chipet használnak, tehát többek között a Galaxy Note 3 is ebbe a kalapba tartozik.

A probléma veleje

A hibát egy szoftverfolyamat okozza, amely a különféle appoknak hozzáférést biztosít a Nexus 5 kamerájához. Így, amikor a user megnyitja például a Snapchatet vagy a Skype-ot, a készülék kamerájához szabaddá válik az út. A folyamat akkor is tovább fut, miután már minden kameraalkalmazást bezártunk.

Mindez arra kényszeríti a processzort (mm-qcamera-daemon), hogy felesleges munkát végezzen, ezáltal meríti a készülék aksiját, néhány perc alatt akár 1%-os csökkenés is tapasztalható. A telefon újraindítása az egyetlen módja annak, hogy a magas CPU-használat megszűnjön. A Google fórumán továbbá azt javasolják a felhasználóknak, hogy távolítsák el a Skype alkalmazást a készülékről, hiszen az esetek nagy részében ez okozza a problémát.

Mi lesz a többi eszközzel?

A hiba tehát egy háttérprogramban, az „mm-qcamera-daemonban” van, amely az eszköz kameráját vezérli, és, amely a hardver energiavesztéségét illetve túlmelegedését eredményezi. Nem csak Nexus 5 userek, hanem más Android eszközzel rendelkezők is tapasztalták ezt a jelenséget. Több olyan Galaxy Note 3 tulajdonos is találkozott a problémával, akiknek készülékén 4.3-as Jelly Bean fut.

A Google bár megerősítette a problémát, és ígéretet tettek ennek javítására, azonban csak a Nexus készülékek esetében. A többi készüléktulajdonosnak azt tanácsolják, vegyék fel a gyártóval a kapcsolatot ez ügyben, hiszen más eszközökön más a javítási folyamat is. Rövid távon pedig ez esetben is megoldás lehet a Skype eltávolítása.

 

Forrás: IBTimes.com; kép: TechRadar.com

Vissza