BlackBerry Windermere – gesztusokkal vezérelhető fizikai QWERTY gombsorral?

Farkas Norman - 2014. május 8.

Újabb pletykák reppentek fel a kanadai gyártó Windermere kódnevű csúcsmobiljáról, mely minden eddiginél magasabb szinten ötvözi majd az érintőképernyő és a fizikai QWERTY gombsor előnyeit.

Mint tudjuk, a BlackBerry két készülékről rántotta le a leplet a februári MWC során: a belépőszintű, 5 colos érintőkijelzővel szerelt BlackBerry Z3-ról, ami napokon belül elérhető lesz Indonéziában, és a BlackBerry Q10 utódjának tekinthető Q20-ról, melyről nemrég kiderült, hogy Classic néven kezdi majd meg hódítását az év vége felé. Ez azonban nem minden! A kanadai gyártó tarsolyában ugyanis van még egy, eddig csak mendemondákban felbukkant csúcsmodell is, amit Windermere kódnéven ismerünk. Most erről a készülékről érkeztek friss és ropogós infók, amiket böngészve nem meglepő, ha beindul a BlackBerry rajongók nyálelválasztása.

Ha hihetünk a pletykáknak, a Windermere egy hibrid, azaz érintőkijelzővel és fizikai QWERTY gombsorral egyaránt felszerelt modell lesz. Méretét tekintve elég nagynak ígérkezik, mivel a híváskezelő gombokat is tartalmazó billentyűzete fölött egy 4,5 hüvelykes, 1440 x 1440 képpont megjelenítésére alkalmas kijelző terül majd el. Csak a viszonyítás kedvéért: a BlackBerry Q10 sem éppen apró, pedig „csak” 3,1 colos kijelzője van.

 

 

A legizgalmasabb hírmorzsa szerint a telefon fizikai gombsorát vezérelhetjük majd azokkal a gesztusokkal, amikkel a BlackBerry Z10 és Z30 virtuális billentyűzetét. Ezen megoldások ötvözésével egy minden eddiginél könnyebben használható mobilos beviteli módszer születhet, bár egyelőre nem teljesen világos, hogy miként fogja ezt megvalósítani a gyártó. Lehet, hogy az ujjaink mozgását érzékelni képes szenzorok kapnak helyet a telefon előlapján, de akár az is elképzelhető, hogy a fizikai gombok képesek lesznek a nyomás és az érintés érzékelésére egyaránt.

A nem hivatalos források már azt is tudni vélik, hogy a Windermere hátlapja alatt egy bivalyerős, 3450mAh kapacitású akkumulátor lapul a megfelelő üzemidő biztosítása érdekében, a készülék működéséért pedig egy négymagos Qualcomm (MSM8974) processzor felel majd. A kiemelkedő képalkotási képességeket egy 13 megapixeles hátlapi kamera biztosítja. Azt is rebesgetik, hogy a jövevény karcsúbb lesz a Z30-nál (ami 9,4 mm vastag), a testét körülölelő keret pedig műanyag helyett egy csúcsmodellhez illően rozsdamentes acélból készül.

Kíváncsian várjuk a további fejleményeket a BlackBerry Windermere-ről, hiszen még nagyon keveset tudunk róla, de a rendelkezésre álló infók alapján egy igazán izgalmas készülékkel van dolgunk.

 

A kép csak illusztráció!

 

 

[Forrás: N4BB]

Vissza