LG G3 – páratlan ajánlat

Farkas Norman - 2014. július 2.

Az LG keddi rendezvényén megtudtuk, hogy a G3 meglepően kedvező áron landol július 4-én a hazai szolgáltatók kínálatában. Bár az ízig-vérig felsőkategóriás újdonság lesz az egyedüli QHD kijelzővel felvértezett okostelefon Magyarországon, mégis olcsóbban juthatunk majd hozzá, mint legnagyobb riválisaihoz, melyek „csak” Full HD kijelzővel rendelkeznek.

Az LG kedden, Budapest belvárosában tartotta a G3 csúcsmobil magyarországi bemutatóját, melyre mi is ellátogattunk. Az eseményen közelebbről megismerhettük a készülék hardverét, illetve szoftveres újdonságait, no és persze az is kiderült, mikor és milyen árcédulával kerül a hazai üzletek polcaira. Nem is szaporítjuk tovább szót, inkább szórjuk a konkrét infókat.

Tudás

Mivel a G3 hardveres és szoftveres képességeiről már több alkalommal írtunk, most csak az érdekességeket emelnénk ki.

A készülék legszebb eleme az előlapját uraló 5,5 hüvelykes, Quad HD (QHD) felbontású IPS érintőkijelző. A panelen nagyon élethűen és részletgazdagon jelennek meg a képek, s ez nem csak az IPS technológiának, hanem a HD-nél négyszer nagyobb, 2560 x 1440 képpontos felbontásnak is köszönhető. Piro Péter, az LG értékesítési vezetője levetített néhány diát arról, hogy mekkora különbség van a sima HD, a Full HD és a QHD kijelzők között, de a G3-at kézbe véve az is meggyőződhet utóbbi előnyeiről, akit nem érdekelnek a képpontokkal meg subpixelekkel kapcsolatos maszlagok. Az úriember arra is kitért, hogy 5,5 hüvelykes kijelzője ellenére barátságos méretekkel rendelkezik a telefon; az 5,2 colos G2-nél alig szélesebb, és elég távol áll még a phablet kategóriától ahhoz, hogy nyugodt szívvel nevezhessük okostelefonnak.

 

 

Megtudtuk, hogy a G2 hiányosságait orvosolták, s ennek köszönhetjük többek között azt, hogy a készülék egyébiránt 3000mAh kapacitású akkumulátora cserélhető lett. Ezért tényleg jár egy piros pont.

Jó tudni, hogy a G3 hátlapja nem fémből, hanem fém hatású műanyagból van. Piro elmondása szerint az NFC zavartalan működése érdekében választották ezt a matériát. Ha már a hátlapnál tartunk, ne menjünk el szó nélkül a hátlapi gombok mellett, amik már a G2 esetében is nagyon beváltak. Ezek pont kézre (vagyis ujjra) esnek, így kényelmesen vezérelhetjük velük a telefont legyen szó hangerőszabályzásról vagy ki/bekapcsolásról.

A függőlegesen elrendezett gombhármas fölött egy LED villanóval és lézeres autofókusszal segített, 13 megapixeles kamerát találunk, amit optikai képstabilizátorral (OIS+) is felvérteztek a rázkódás, bemozdulás kiküszöbölése érdekében. Az említett lézeres megoldásról annyit érdemes tudni, hogy az emberi szem számára láthatatlan fény kibocsátásával méri fel a tárgyak távolságát, ily módon gyorsítja fel a fókuszálást. Ötletes és hatékony megoldás, amiről egy videót is mutattak, melyben a G3 kamerája porig alázza simán lepipálja egy konkurens modell kameráját. A cég nem csak a kamerán, hanem a hozzá tartozó szoftveren is fejlesztett, így már a kijelző tetszőleges pontjára bökve fókuszálhatunk és exponálhatunk egyszerre. Szimpatikus, hogy meghagyták a régi fotózási módot is, amit egy érintéssel be lehet állítani, hátha valakinek nem jön be az új módi.

 

 

Naná, hogy a szelfik fénykorában találunk egy előlapi kamerát is az LG csúcsmodelljén. Egy 2,1 megapixeles modulról van szó, ami már csak azért is ideális önmagunk fotózására, mert gombnyomás helyett a kezünk ökölbe szorításával is fotózhatunk, ekkor ugyanis elindítunk egy 3 másodperces visszaszámlálást az exponálásig. Vicces és praktikus egyben.

Az LG G3 testreszabhatóság terén is nagyot ugrott előre társaihoz képest. Bár eddig is lehetőségünk volt a rendszer kinézetét, az ikonok elrendezését stb. variálni, ezúttal a virtuális billentyűzet méretét is saját ujjainkra szabhatjuk, így kényelmesebb gépelésben lehet részünk, kevesebb elütéssel.

A biztonságra is odafigyeltek az LG-nél. Az általunk előre meghatározott pontok kopogtatásával történő kijelző feloldás (Knock Code) nagyon ötletes, biztonságos és a mindennapok során lendületesen alkalmazható megoldás. Ezt tetszőleges fájlok levédésének lehetőségével fejelte meg a gyártó, azaz bizonyos fájlokat akkor is elrejthetünk, ha az egész készülékünket nem szeretnénk lezárni, vagy a feloldott telefonunkat kölcsönadjuk egy barátunknak. Érdemes megemlíteni, hogy akkor sem jelennek meg a levédett tartalmak, ha a telefont számítógéphez csatlakoztatjuk, és arról szeretnénk őket elérni.

A sajtótájékoztató vége felé elhangzott néhány szuper újítás is, melyek a felhasználó kényelmét szolgálják. Ilyen például az ideiglenes fájlok törlése és az öltözködési tanácsokat is adó időjós funkció. Előbbivel nyilván értékes helyet szabadíthatunk fel, kicsit hasonlít a Windows beépített takarítójához. Rákérdez, töröljük-e az ideiglenes fájlokat, ami tök jó, hasonlóan a fejlett időjárás-előrejelzéshez, ami javaslatot ad, milyen ruhában induljunk útnak. Elképzelhető, hogy egyesek számára ezek a fícsörök idegesítőek lehetnek, de a többség nyilván bírni fogja őket.

Ár és elérhetőség

Az LG G3 július 4-én kerül be a magyar szolgáltatók és üzletek kínálatába. A készüléket három színben – selyemfehér, metálfekete és pezsgőarany – lehet majd megvásárolni és különböző árnyalatokban rendelkezésre állnak majd speciális, kifejezetten a G3-hoz tervezett flipes tokok is.

Ami a telefon árát illeti, annyit tudunk, hogy a magenta szolgáltatónál cirka 160 ezer forintba kerül majd listaáron, azaz előfizetés nélkül. Vélhetően egyéb helyeken sem lesz eleinte lényegesen olcsóbb vagy drágább a készülék, és ez igen nagy meglepetés, hiszen Magyarország első Quad HD kijelzős csúcsmobiljáról van szó, ami így tudás terén többet nyújt az összes többi, hazánkban is kapható riválisánál beleértve az egyébként drágább HTC One M8 és a Samsung Galaxy S5 modelleket is. Ennek fényében az LG G3 páratlan ajánlatnak számít és igen nagy siker várományosa. Kíváncsian követjük a készülék pályafutását július 4-étől.

 

 

Vissza