Nemzetközi mobilfilm-fesztivál indul Budapesten

Kütyü Magazin - 2014. július 18.

Budapestre érkezik a Movilfestawards nemzetközi mobilfilm-fesztivál, amely idén először fotó kategóriával egészül ki. A mobil filmek versenyére ingyenesen lehet nevezni a mobileszközökkel készült alkotásokat. A filmfesztiválhoz kapcsolódóan tematikus kerékpártúra is indul a Telenor támogatásával, mely a legkülönlegesebb budapesti filmes helyszíneket járja be.

A négy évvel ezelőtt, Spanyolországból indult Movilfestawards mobilfilm-fesztivál évről-évre több fiatal alkotót ér el. A korábbi években összesen 63 országból 1113 pályázat érkezett a fesztiválra. Idén a közép-európai régió központjának Budapestet választották a szervezők. A fesztiválra mobil eszközzel (mobiltelefon, tablet, webkamera) készített, max. 8 perces filmeket várnak, három fő kategóriában:

- Movilfestawards kategória: általános filmszekció (vígjáték, horror, stb.)

- Movilive kategória: dokumentarista rövidfilmek

- Movilfestexperimental kategória: formabontó, kísérleti alkotások

 

 

A beérkezett pályázatokat egy nemzetközi szakértőkből álló zsűri választja ki. Idén először a film mellett fotó kategória is indul, ahol szintén mobileszközökkel készített képeket várnak a szervezők. A programra bárki jelentkezhet, a részvétel ingyenes, sőt, az Erzsébet téren található Movilfesthouse mobil-házban a filmek vágásához, utómunkákhoz is térítésmentesen kaphatnak szakmai segítséget az alkotók. A nyertesek a szakmában elismert Movifestawards díjjal gazdagodnak. A Movilfestbudapest kiemelt támogatója az Új Nemzedék program.

A mobilfilm-fesztiválhoz kapcsolódóan Erzsébet téri bázisról filmes tematikájú kerékpártúrát is indítanak a szervezők. Az interaktív városnéző túra résztvevői ellátogathatnak Budapest híres filmes helyszíneire, ahol – a Telenor jóvoltából – a kerékpárokra szerelt táblagépek és a Hipernet 4G segítségével a túra állomásaihoz kapcsolódó jeleneteket is megtekinthetik, többek közt a Die Hard 5, az Evita, a Kémjátszma vagy a Csíkos pizsamás fiú című filmekből. A kerékpártúra programból befolyt összeget a szervezők a filmfesztiválra, a főkategória nyertes alkotás nemzetközi filmfesztiválokon való nevezésére fordítják, a Movilfestawards mobilfilm-közösséget támogatják.

„Ha van mobiltelefonod internet eléréssel, akkor a XXI. század egyik legfontosabb vívmányát tartod a kezedben. Arra ösztönözzük az embereket, hogy jobban átgondolják, mekkora lehetőség is rejlik a mobil eszközökben, hiszen ez a technológia milliók életét változtathatja meg. Miközben az embert egyre több kép veszi körül, az MFA küldetése, hogy rávilágítson a vizuális kultúra fontosságára, és megőrizze annak méltóságát” – mondta el Sandra González, a Movilfestawards alapítója.

„A mobiltechnológia és közösségi média olyan kapukat nyit meg a felhasználók előtt, amelyekre korábban nem volt példa. Ha valakinek jó szeme van az ilyesmihez, rendelkezik egy jó készülékkel és mobilinternet hozzáféréssel, érdekes, értékes alkotásokat hozhat létre és most akár rangos nemzetközi díjat is nyerhet vele” – hangsúlyozta Kutas István, a Movilfestawards-ot támogató Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.

A Movilfestawards aktuális plakátját minden évben az adott ország egy tehetséges fiatal alkotóművésze készíti. Az idei plakát a Domanovszky Endre nívódíjas Szőke Krisztián festőművész alkotása.

A nevezési feltételekről a Movilfestawards weboldalán olvashatsz, ahol további részleteket is megtudhatsz  a mobilfilm-fesztiválról.

 

 

 

Vissza