Ugyanaz a rendszer minden eszközön, univerzális alkalmazásokkal: jön a Windows 10

Farkas Norman - 2014. október 2.

A Microsoft szeptember 30-án mutatta be népszerű operációs rendszerének következő kiadását. Az új, csak 2015 közepe táján megjelenő windows-verzió már nevével is jelentős fejlesztésekre enged következtetni, ugyanis a 9-es számot nemes egyszerűséggel átugorva Windows 10-re keresztelte a redmondi szoftveróriás.

A Microsoft igazán nagy meglepetést okozott szeptember 30-án, hiszen a nagyvilág a Windows 9 bemutatóját várta, ám a mintegy másfél milliárd felhasználót számláló operációs rendszer következő verziója végül Windows 10 néven debütált.

A nagy verziószám-ugrás (a Windows 8.1 után rögtön a Windows 10 következik) egyértelműen jelentős változásokra, szembetűnő fejlődésre utal, viszont született néhány elmélet, melyek szerint teljesen más áll a dolog hátterében. Felmerült például, hogy a 9-est azért hagyták ki a redmondiak, mert a külsős programozóknak gondjuk akadt a használatával, mások pedig szimplán arra gyanakodnak, hogy csak minél távolabb akartak kerülni a 8.1-től, hogy a felhasználók mielőbb elfelejtsék a nem túl jól sikerült verziót, ami nagyjából akkora bukásnak tekinthető, mint anno a Vista volt.

A Microsoft magyarázata (ami az alábbi videóban is hallható, amiben Joe Belfiore beszél a Windows 10-ről), hogy a platformok egyesítése miatt az 1-es számot választották volna, de azt már a kezdetekben Bill Gates és Steve Ballmer használták, ezért végül a kerek (és emiatt továbbra is egységet sugalmazó) 10-es mellett döntöttek. Bármi is az igazság, tény, hogy a Windows 10 jelentős előrelépéseket tartogat a számunkra, és új mérföldkövet jelent a mobil, tablet és PC platformok összeolvadásában. Nézzük, miért!

Ugyanazon rendszer okostelefonon, tableten és számítógépen

A Windows 10 az a rendszer, amelyre sokan már régóta várunk, hiszen átjárást biztosít a mobil (okostelefonok, táblagépek, hordható okoseszközök) és a számítógépes platformok között, ezáltal lényegesen leegyszerűsíti életünk digitális oldalát. Nem kell aggódnunk amiatt, hogy a rendszer használhatatlan lesz bizonyos eszköztípusokon, ugyanis felhasználói felülete idomul az adott készülékhez. Legyen szó egy 4 hüvelykes kijelzővel megáldott mobilról, vagy egy 17 colos all-in-one PC-ről, a Windows 10-et kényelmesen használhatjuk rajta.

Az új OS elterjedésével egyértelműen összemosódnak a platformok, s ennek tudatában nem is olyan meglepő, hogy a Microsoft át szeretné nevezni mobil platformját Windows Phone-ról Windowsra.

 

 

Mi a helyzet a szoftverekkel?

A rendszerhez egyetlen alkalmazásboltból beszerezhetünk minden szükséges programot. A Windows 10 szoftverek két csoportra oszthatók: „klasszikus” számítógépes programok mellett megjelennek az "univerzális" alkalmazások, melyek támogatják az érintőképernyőt, alkalmazkodnak az adott megjelenítő felbontásához, ugyanakkor asztali környezetben, egérrel és billentyűzettel is használhatók. A legjobb az egészben, hogy automatikus felismeri a rendszer, mely alkalmazások mit igényelnek, illetve éppen milyen beviteli eszközök vannak csatlakoztatva, s ennek megfelelően futtatja a őket. E képességet Continuum névre keresztelte a cég.

Új megoldások sora

Ahogy már az korábban kiderült, a rendszerben megjelenik a hibrid Start menü, amelynek bal oldalán a Windows 7 menüjéből ismerős, gyakran használt alkalmazásokat és funkciókat felvonultató oszlop foglal helyet, jobb oldalát pedig csempék alkotják, amik egyszerre közölnek információkat (pl. időjárás) és szolgálnak az alkalmazások indítására. Az új, univerzális keresőt is tartalmazó menü rugalmas, csempéi tetszőlegesen átméretezhetők és nagysága ennek megfelelően változik.

 

 

Az egymás mellett párhuzamosan futó alkalmazások kezelését még kényelmesebbé teszik a megnövelt méretű bélyegképek és a virtuális asztalok használata. Utóbbiak segítségével praktikusan elszeparálhatjuk például a munkaasztalunkat az otthonitól anélkül, hogy bezárnánk bármely programot az egyiken vagy a másikon. Az asztalok nincsenek teljesen elhatárolva egymástól, kedvünk szerint mozgathatjuk az appokat egyikről a másikra.

A Windows 10 már azt is lehetővé teszi, hogy egy képernyőn négy alkalmazást egyszerre futtassunk úgy, hogy mindegyik a megjelenítő egy-egy negyedét foglalja el.

A 2 az 1-ben gépek esetében a felhasználók választhatnak a tablet és a PC üzemmódok között. Ha menet közben billentyűzetet csatlakoztatnak a készülékhez, a rendszer automatikus átvált PC módba, illetve a klaviatúra leválasztása esetén megkérdez bennünket a Windows 10, hogy nem szeretnénk-e visszaállni az érintőkijelzős használatra szabott felületre. Zseniális!

Bár a bemutató során még fel-felbukkant a Windows 8-ban megismert, oldalról elővarázsolható Charm sáv, a hírek szerint az a Windows 10 végleges verziójában már más formában jelenik majd meg, vagy eltűnik.

 

 

Még várnunk kell

A Windows 10 Technical Preview-val már ismerkednek a fejlesztők, de a rendszer végleges verziójára még sokat kell várnunk: a Microsoft csak 2015 második felére ígéri a megjelenést.

Reméljük, hogy a megújult – és a 8.1-nél jóval használhatóbbnak tűnő – Windows-zal együtt számos sokoldalú készülék (például új, dokkolható billentyűzettel megáldott tabletek, óriásmobilok) is piacra kerül, melyeken élvezhetjük az új fejlesztések előnyeit.

 

 

 

Vissza