Terítéken az Android 4.3 Jelly Bean újdonságai

Farkas Norman - 2013. július 25.

A Google tegnapi sajtóeseményén tárult a nagyközönség elé az Android operációs rendszer legújabb verziója, a 4.3 Jelly Bean. A keresőóriás még édesebbé tette a zselés cukorkát, de átütő erejű fejlesztések nem, csak kisebb újítások kerültek bele.

A Google tegnapi sajtóeseményén nem csak a megújult Nexus 7 táblagépet, hanem az Android rendszer legfrissebb verzióját is megismerhettük.  A 4.3-as verziószámú, elődeihez hasonlóan Jelly Bean fantázianéven hódító kiadás csak kisebb újdonságokat tartalmaz, igazán átütő erejű fejlesztéseket az Android 5.0 Key Lime Pie tartogathat a felhasználóknak. Arra azonban még várni kell, szóval vegyük át szépen sorjában, hogy milyen finomságokat hozott a 4.3 Jelly Bean!

Újítások

Az eddigieknél is édesebb Jelly Bean már OpenGL ES 3.0 támogatással bír, melynek köszönhetően nagyobb grafikus teljesítményt kapunk, azaz jöhetnek a minden eddiginél jobb grafikával bíró játékok.

Immár a Bluetooth Smart, azaz az alacsonyabb energiafogyasztású Bluetooth Low Energy támogatás is jelen van a rendszerben, melynek előnye, hogy egyszerűen párosíthatunk különböző Bluetooth-on kommunikáló kütyüket (pl. okos karórát, mérleget stb.) androidos készülékünkhöz.

 

 

Beállíthatjuk azt is, hogy egyes alkalmazások kikapcsolt Wi-Fi esetén is használhatják a pozícionálás felgyorsítására a vezeték nélküli hálózatokat, így például nem kell minden egyes sietős Foursquare becsekkolásnál babrálunk az akkukímélés miatt alaphelyzetben kikapcsolt Wi-Finkkel.

Az Andorid 4.2-ben felbukkant több felhasználós használat „korlátozott profilok” létrehozásának lehetőségével bővült az új verzióban. Ez annyit tesz, hogy bizonyos jogoktól megfosztott felhasználói fiókokat hozhatunk létre. Így például úgy adhatjuk oda játszani csemeténknek a tabletünket, hogy nem kell attól rettegnünk, hogy a Play Store legborsosabb árú alkalmazásaival a fedélzetén kapjuk majd vissza.

 

 

A rendszer felületében csak néhány apró változás vehető észre: ilyen például a kameraszoftverben a beállítások menü, melynek kör alakú eleme egy ívre változott, így az ujjunk használat közben nem takar el egyetlen opciót sem. Jó hír, hogy tárcsázáskor már a számgombok lenyomásakor előjönnek a hozzájuk tartozó emberek, így jóval egyszerűbb a híváskezdeményezés.

Megújult a Chrome, a Drive, a Hangouts és a Maps kezelőfelülete is, már képesek kihasználni a Full HD felbontásban rejlő lehetőségeket.

Számos apróbb fejlesztés került még az Android 4.3 Jelly Bean repertoárjába, melyekről ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Elérhetőség

A 4.3 Jelly Bean terjesztése már tegnap világszerte kezdetét vette az előző generációs Nexus 7 és Nexus 10 táblagépre, valamint a Galaxy Nexus és Nexus 4 okostelefonokra. A Nexus modelleket a Samsung Galaxy S4 és HTC One Google Edition készülékek követik majd a sorban.

 

 

 

Vissza