Vajon mik vezetik a karácsonyi kívánságlistákat?

Kütyü Magazin - 2014. december 12.

A poént gyorsan lelőjük a türelmetlenek kedvéért: a Samsung friss, Facebookon végzett felmérése szerint a mobilkészülékek a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok. A kapott válaszokból az is kiderült, hogy a karácsonyi készülődés során tízből csupán egy ember készül tudatosan, és vásárolja meg ajándékait már jóval az ünnepek előtt. Az ajándékozás a költségek és a stressz miatt csak a dobogó utolsó fokára kerül, így nem csoda, hogy az emberek kétharmada az utolsó pillanatban, a karácsonyi forgatagban szerzi be az ajándékokat.

A karácsonyi készülődés önmagában is izgalmas időszak, de nem feltétlenül azért, mert sütünk-főzünk, hanem azért is mert ekkor sokkal több időt szentelünk szeretteinknek, próbáljuk kipuhatolni, kinek mi a szíve vágya, mivel lephetnénk meg. Azonban sokaknak nyűg, sőt költséges az ajándékok és egyéb kellékek beszerzése, amit az utolsó pillanatokig halogatnak. A Samsung  nem reprezentatív felmérése szerint – amit a Samsung Magyarország Facebook rajongói körében végzett – a megkérdezettek ilyenkor egy szűk körnek, átlagosan 7 embernek vásárolnak, összesen 20-50 ezer forint közötti összértékben, ami jelentősen megterheli a családi kasszát. Minden harmadik ember azonban még ennél is kevesebbet, 20 ezer forint alatt költ az ajándékokra, és a kézzel készített ajándékok sem mentek még ki teljesen a divatból.

A Samsung felmérése arra is rámutat, hogy minden évben a legközelebbi hozzátartozónk, (párunk, szüleink) megfelelő ajándékának kiválasztása okozza a legnagyobb fejtörést. Ugyanakkor a többség végül mindennek örül. A felmérés szerint idén a mobilkészülékek – legyen az okostelefon vagy táblagép – számítanak az abszolút kedvencnek, majd a szórakoztató elektronikai készülékek következnek a kívánságlistákon, a legkevésbé pedig a különböző finomságokra, italokra vágyunk.

 

 

„A mobilkészülék évek óta karácsonyi slágertermék – akárcsak a TV vagy általában a műszaki cikkek –, hiszen e téren a választék évről évre bővül, így mindig kapható egy újabb vagy “jobb” készülék, mint ami éppen a birtokunkban van‟ – magyarázza az eredményeket Törökné Nagy Monika, a Samsung Electronics Magyar Zrt. marketing vezetője. „A toplistáról persze nem maradhatnak le a háztartási gépek sem, hiszen egy ilyen ajándéknak az egész család örül."

A felmérésből szintén kiderül, hogy a családok több mint fele (55%) közösen szerzi be az ajándékokat, míg 45%-uk esetében egy-egy családtag felelős az ajándékvásárlásért, ők nem egyszer a saját ajándékukról is maguk gondoskodnak. Az online vásárlás térnyerése pedig évről évre töretlen, azonban karácsony előtt a többség még mindig a hagyományos, bolti vásárlás mellett dönt.

TOP 5 karácsonyi ajándék

1. Mobilkészülék (okostelefon, táblagép stb.)

2. Szórakoztató elektronika (TV, hangszóró stb.)

3. Ruha, táska

4. Háztartási készülék

5. Ékszer, óra, kiegészítő

 

 

Vissza