A rubelválság miatt bezárta orosz webshopját az Apple

MTI Sajtóadatbank - 2014. december 19.

A rubel árfolyamának zuhanása miatt az Apple Oroszországban leállította termékeinek internetes értékesítését. A fogyasztók megrohamozták az elektronikai cikkeket és bútorokat árusító üzleteket, sokan a valutaváltó helyeken próbálják megtakarításaikat valutára váltani.

Oroszországi online üzletünk jelenleg nem elérhető, amíg felülvizsgáljuk árainkat – közölte Alan Hely, az amerikai információ-technológiai óriáscég, az Apple szóvivője, aki egyben elnézést kért a vevőktől, amiért le kellett állítania oroszországi webshopját.

Az Apple november végén 20 százalékkal emelte fel árait az orosz piacon, így például okostelefonjának legújabb modellje, az iPhone 6 16 gigabájtos változata 39 990 rubelbe kerül, az árat nyolcezer rubellel emelték meg. Legközelebb december 24-én vizsgálták volna felül az árakat, de a jelek szerint az amerikai óriásvállalat előbbre hozta a döntést. Az áremelés helyett pedig a leállás mellett döntöttek.

A rubelben elért bevételt csak nagyon előnytelen árfolyamon lehet átváltani dollárra vagy euróra, így a legbölcsebb döntés, amelyet most az elektronikai termékek gyártói meghozhatnak az az, hogy leállítják az eladásokat Oroszországban, miként az Apple is tette – mutatott rá Andrew Bartels, a Forrester Research független technológiai és piackutató cég elemzője az Apple keddi döntését kommentálva.

Az Apple lépése jól példázza azt, hogy a kereskedők számára már nem kifizetődő jelen lenni az országban, hiszen az orosz valuta már nem ér annyit, hogy maradásra bírja őket.

A rubelválságról bővebben a Prím Online-on olvashattok.

 

Kép: mobilemarketingwatch.com

Vissza