Élénkült a hazai táblagép piac

Kütyü Magazin - 2014. december 25.

Egyes üres hordozói díjak – többek között a táblagépeké – 5-12 százalékkal csökkennek január elsejétől. A tavaly kiterjesztett jogdíjnak köszönhetően idén fehéredett a tablet piac. A forgalom idén várhatóan meghaladja a 650 ezer darabot.

2014-ben már 30 százalékkal csökkent a mobiltelefonok és 20 százalékkal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök (set top box) jogdíja, ugyanakkor a díjfizetési kötelezettséget az elmúlt egy évben kiterjesztették a táblagépekre is. Jövőre folytatódik a csökkenés: 5-12 százalékkal mérséklődnek egyes üres hordozók – például: pendrive, memóriakártya, mobiltelefon, tablet stb. – árába beépített jogdíjak, amelyek a szabad magánmásolásokat, azaz a művészek kiesett bevételét hivatottak kompenzálni.
 
Egyszeri díjcsökkentés mértéke:
  • Kép-, illetve hanghordozóként használható memóriakártyák: 10%
  • Külső, hordozható háttértárolók (pl. Pendrive, USB Flash Drive, külső SSD): 12%
  • Audio, illetve audiovizuális tartalom lejátszására alkalmas mobiltelefon készülékekbe integrált tárolóegységek: 5%
  • Audio, illetve audiovizuális tartalom lejátszására alkalmas táblagépekbe (tablet pc, média tablet)  integrált tárolóegységek: 5%
  • Merevlemezes külső háttértároló (pl. külső merevlemez, külső HDD): 8%

Fehéredett és élénkült idén a hazai táblagép piac

Az IDC piackutató cég a nemzetközi és a hazai piacon is lassuló bővülést jelzett előre a tablet piacon: a magyar piac 2014-es várható teljesítményét 450 ezresre becsülte a jogdíjak bevezetését megelőzőleg. Ehhez képest az idei év első 11 hónapjában az Artisjus 464 000 darab eszközt jogosított a magyar piacra, amihez még hozzá jön a 170 ezres tavalyi évben felhalmozott, de idén értékesítésre került árukészlet. Így várhatóan a tényleges forgalom idén meghaladja a 650 ezret, ami jó harminc százalékkal magasabb, mint azt az előzetes becslések valószínűsítették.
 
„A javuló hivatalos eladási statisztikák valószínű oka, hogy az üres hordozó díj alkalmazásának köszönhetően jelentősen visszaszorult a táblagépek fekete és szürke forgalma. Várakozásunk szerint 2015-ben a piac konszolidációja tovább folytatódik. A fogyasztók a gyakori cserét igénylő alacsony minőségű, bizonytalan eredetű termékek felől a megbízható, és tartósabb eszközök felé fordulnak” – mondta el Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója. 

Mi az üres hordozó díj (ÜHD)?

1982 óta magyar jogszabály, 2001 óta európai uniós irányelv is rendelkezik arról, hogy ha egy ország szabaddá akarja tenni a zenei és filmes magánmásolásokat polgárainak, az alkotókat, előadókat és kiadókat kompenzálnia kell. Ennek eszköze az üres hordozó díj, amely a kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába kerül beépítésre.
 
Mivel a lakosság másolási szokásai állandóan változnak, a jogkezelők évről évre reprezentatív felmérésekkel alapozzák meg a díjfizetés alá tartozó hordozók körét. Az utóbbi években a mobiltelefonok és a digitális televíziózásban használt, műsorrögzítésre alkalmas dekóderek mellett a táblagépek elterjedése volt a jellemző. 2013-ban a magyar táblagép-használók 93%-a rendszeresen végzett olyan tevékenységet, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár.
 
Az üres hordozó díjat az Artisjus mellett az Előadóművészi Jogvédő Iroda, a Filmjus, a Hungart és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége kezeli. Ezek az egyesületek juttatják el a beszedett díjakat a szerzőkhöz, előadókhoz és előállítókhoz. Emellett 2013-tól a beszedett díj 25 százaléka kötelezően kulturális célokra fordítandó a Nemzeti Kulturális Alap útján, ahol többek között ez a könnyűzenét támogató Cseh Tamás Program egyetlen forrása.
 
 
 
 
Kép: techhive.com
Vissza