Samsung: az iparági együttműködés az IoT megoldások elterjedésének kulcsa

Kütyü Magazin - 2015. január 7.

A Samsung Electronics elnök-vezérigazgatója, BK Yoon, nyílt megoldások alkalmazására és iparágakon átívelő együttműködésre szólította fel a cégeket a dolgok internetében (Internet of Things - IoT) rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében a világ egyik legnagyobb szórakoztató elektronikai szakkiállításán, a Consumer Electronics Show-n (CES) tartott nyitóelőadásában.

„A tárgyak internetében megvan az a potenciál, hogy alapjaiban átalakítsa társadalmunkat, gazdaságunkat és mindennapi életünket – mondta Yoon. – A mi feladatunk az, hogy valóra váltsuk ezt az ígéretet.” Mr. Yoon emellett kiemelte, hogy az „IoT-megoldásoknak az emberekre kell koncentrálnia, mivel a tárgyak internete a valóságban nem a tárgyakról, hanem az azokat használó emberekről szól, hiszen minden ember a saját technológiai univerzumának a középpontja.”

Yoon bejelentette a Samsung IoT-vel kapcsolatos terveit is: 2017-re az összes Samsung televízió, öt éven belül pedig az összes Samsung készülék IoT-kompatibilis lesz, tovább gyorsítva ezzel a technológia elterjedését.

 

A Samsung Electronics elnök-vezérigazgatója, BK Yoon a CES 2015-ön

 

Fejlődő IoT eszközök és komponensek

A Samsung jelenleg egy olyan szenzort fejleszt, amely a létező legapróbb mozdulatokat is érzékelni tudja. Emellett a vállalat számos csipen is dolgozik, például az ePOP-on (embedded Package On Package), illetve az ún. Bio-Processzoron, amelyek kellően kis méretűek és energiatakarékosak ahhoz, hogy számtalan viselhető kütyübe és mobileszközbe beépíthetők legyenek.

„2014-ben a Samsung több mint 665 millió különböző terméket készített, és ez a szám a jövőben tovább nő. Már elindultunk azon az úton, amely ahhoz vezet, hogy teljes mértékben feltárjuk az összekapcsolt eszközök és mindennapi tárgyaink rejtett értékét" – mondta Yoon.

Egy nyílt ökoszisztéma megszületése

A nyíltság fog életet vinni a tárgyak internetébe. „Ahhoz, hogy a tárgyak internete sikeres legyen, nyíltnak kell lennie – mondta Alex Hawkinson, a SmartThings vezérigazgatója. – Bármilyen platformról származó bármilyen eszköznek képesnek kell lennie arra, hogy összekapcsolódjon és kommunikáljon más hasonló eszközökkel. Azon dolgozunk, hogy ez megvalósuljon, így a felhasználók szabadon választhassanak az elérhető alternatívák közül. A SmartThings ökoszisztéma jelenleg minden más platformnál több eszközzel kompatibilis.”

A fejlesztői közösség támogatása

A Samsung nagyra értékeli a fejlesztők közreműködését a tárgyak internetének világában, és hisz abban, hogy kulcsfontosságú szerepük lesz az IoT-éra eljövetelében. A vállalat 2015-ben több mint 100 millió dollárt kíván fordítani ún. akcelerátor programok és nemzetközi fejlesztői események formájában a fejlesztői közösség támogatására.

 

 

Iparágak közötti együttműködés

A Samsung hisz abban, hogy az IoT hatása messze felülmúlja a szórakoztató elektronikai iparágét. Ennek oka az, hogy a tárgyak internete a mindennapi élet jóval több területére van hatással, így számos iparágat forradalmasíthat. Ahhoz, hogy az IoT-t sikerre vegyék, a különböző ágazatokban működő vállalatoknak együtt kell működniük a szükséges infrastruktúra és a fogyasztói igényeknek megfelelő személyre szabott IoT szolgáltatások kifejlesztésében.

„Tisztában vagyok azzal, hogy egyetlen nagyvállalat és egyetlen iparág sem képes önmagában kiaknázni a tárgyak internetében rejlő minden előnyt és ígéretet – mondta Yoon. – Ahhoz, hogy létrehozhassuk az IoT-univerzumot, minden iparágnak meg kell látnia az ebben rejlő lehetőségeket. Csak akkor tudunk javítani az emberek életén, ha közösen dolgozunk ezen a célon!”

 

 

Kulcsszavak: IoT, Samsung, CES 2015
Vissza