Holografikus szemüveggel újít a Microsoft

Czipperer Dia - 2015. január 27.

A Google Glass kivonul a piacról – legalábbis egyelőre – a Microsoft pedig belép a szemüveg piacra. A Windows 10 oldalán a vállalat HoloLens névre keresztelt okuláréját is bemutatta.

A Microsoft múlt hét szerdán tartotta hivatalos sajtóeseményét, melyen bemutatták a Windows 10 legfontosabb funkcióit, és egy új eszközről is lehullt a lepel. A vállalat első holografikus szemüvege is bemutatkozott. Az eszköz különlegessége nem csak a 3D-s megjelenítésben rejlik.

A HoloLens közelebbről

Igaz, nem egy Google Glass méretű kütyüről van szó, de nem is olyan ormótlan, mint mondjuk az Epson Moverio szemüvege. Egy átlagos szemüvegnél pedig sokkal biztonságosabban ül a fülön, hiszen majdnem átéri egész fejünket. Jó arany középutat célzott meg magának a Microsoft, legalábbis, ami az eszköz külsejét illeti.

A navigáció pedig kifejezetten gesztusokkal és szemmozgással történik a három dimenziós kiterjesztett valóságban, amely összemossa a virtuális ás a fizikai világot.

Microsoft HoloLens by Sketchfab on Sketchfab


Önálló működés

Az is kiderült, hogy a HoloLenshez nincs szükség okoseszközre és számítógépre sem, teljesen önállóan működik. A vállalat az eszközt az első holografikus platformjukként pozícionálta, amely alkalmazásprogramozási felületeket is tartalmaz. Az eszköz tehát önálló processzorral és grafikus vezérlővel is rendelkezik.
 


Új ígéret, de csak óvatosan

A Microsoft a felhasználók számára egy egészen egyedi élményt ígér a háromdimenziós hologramok megjelenítésével. Ez nemcsak a látványvilág szempontjából bírhat kiemelkedő jelentőséggel, hanem az emberi interakciók is sokkal személyesebbé válhatnak.

Érdemes azonban két lábon a földön járnunk, és kicsit körülnéznünk, ki mit gondol az új fejlesztésről. A Gamesindustry például Peter Molyneuxszal készített interjút, melyben a játékspecialista nem éppen derülátónak értékeli a megoldást.

Ő maga is kipróbálta a HoloLenst még a kezdeti fázisban. Bár bevallása szerint csodálatos élmény volt a tárgyakat a való világban látni, szerinte azonban pontosan ez okozza a problémát, vagyis, hogy olyan, mintha mindez a valóságban történne.

A másik kifogását pedig a gesztusvezérléssel kapcsolatban emelte ki. Egész nap a kezek és az ujjak mozgatása kimerítő lehet. A virtuális valóség appokkal tehát nincs baj, de a a vezérlésük fárasztó és nagyon nehéznek bizonyul.


Szerinte a bemutatón a Microsoft többet ígért, mint amit a technológia jelenleg képes megvalósítani. Elmondása szerint nagyot csalódhatnak a felhasználók, ha majd kipróbálják a szerkezetet. Hiszen szerinte a Kinectnél is hasonló volt a helyzet. Minden remekül működött, ha tökéletes volt a környezet, a távolság, és az illető nem mellesleg jó formában volt. Azonban bármilyen eltérés is hibához vezetett.

Természetesen nem mindenki ilyen pesszimista a HoloLensszel kapcsolatban. Sokan teljesen új lehetőségeket látnak benne, és egészen új jövőt jósolnak neki. Az nem is kétséges, hogy nagy dobás volt ezt a Microsoft részéről, csak sokakban felmerül a kérdés, hogyan állja majd meg a helyét a „laboratóriumi körülményeken” túl a gyakorlatban is.


 

 

Vissza