QR-kód-olvasó mobilalkalmazást mutatott be a Kaspersky

Kütyü Magazin - 2015. február 6.

A Kaspersky Lab bemutatta új mobilalkalmazását, a QR Scannert, amely  Android, mind iOS operációs rendszerű készülékekre is elérhető. Az applikáció nem csak olvassa a QR-kódba ágyazott információkat, de figyelmeztet is, ha a beolvasni kívánt kódban veszélyes hivatkozást talál.

A csalók mindig újabb és újabb trükköket vetnek be azért, hogy a felhasználókat rosszindulatú oldalakra csalogassák. Az utóbbi időben az egyik leggyakoribb cselük az, hogy a kétdimenziós vonalkódokba (QR = quick response, vagyis gyors válasz, utalva a gyors visszafejtési sebességére) rejtik az adathalászat céljából létrehozott honlapokat.

A QR kódok kényelmes megoldásként szolgálnak arra, hogy a számítógépek kijelzőiről vagy nyomtatott oldalakról küldjünk linkeket mobilkészülékre. Azonban az problémát okozhat, hogy bár a tapasztalt felhasználók könnyen felismerik a hamis oldalak URL címeit, szabad szemmel nem lehetséges az ilyen jellegű QR-kódok kiszűrése. Ez azt jelenti, hogy a kiberbűnözők nem csak online téren helyezhetnek el kódokat a képek helyett, hanem fizikailag is kiragaszthatják a rosszindulatú QR-kódjaikat a plakátok és más egyéb felületek eredeti kódjai fölé.


A QR Scanner iOS és Android rendszerekre ingyenesen letölthető alkalmazás, amely semmi felesleges funkciót vagy gombot nem tartalmaz. A program mechanizmusa a következő: scan – ellenőrzés – megnyitás. Amint a QR-kód négyzete feltűnik a készülék kameráján, az alkalmazás azonnal ellenőrzi a QR-kódba rejtett információt, és amennyiben mindent rendben talál, megnyitja a weboldalt. Ha a link egy adathalász- vagy más jellegű rosszindulatú honlapra vezet, a felhasználó figyelmeztető jelzést kap róla.

A Kaspersky QR Scanner a Kaspersky Lab otthoni felhasználásra készült mobiltermékeinek legújabb tagja. Jelenleg a Kaspersky Safe Browser iOS-ra és Windows Phone-ra, a Kaspersky Internet Security Androidra, valamint a Kaspersky Password Manager iOS-re és Androidra érhető el.

 

 

 

Vissza