Rohamléptekkel emelkedik az androidos támadások száma

Kütyü Magazin - 2014. december 12.

A Panda Security harmadik negyedéves adatai szerint soha ennyi támadás nem érte még az androidos mobilokat. Egyre több az eszközökre írt rosszindulatú szoftverek száma.

Ahogy terjednek a világon az okostelefonok, amelyek túlnyomó többsége a Google operációs rendszerét futtatja, úgy emelkedik a kifejezetten Androidra írt rosszindulatú programok száma – derül ki a Panda Security legfrissebb, harmadik negyedéves adataiból. 
 
A mobil-kártevők egyik legnagyobb veszélye, hogy átveszi az irányítást a készülék felett és például emeltdíjas hívásokat kezdeményez. Bár mind a Google, mind pedig az Apple szűri azokat az applikációkat, amelyek a „boltjaikba” kerülnek, nem árt az óvatosság. Nem véletlen, hogy az elmúlt negyedév legnagyobb cyberbiztonsági botránya is az iCloudhoz köthető, ahonnan hírességek fotói kerültek fel az internetre. 
 
A mobilok mellett más platformok fenyegetettsége is nőtt a harmadik negyedévben: a három hónap során rekord számú, 20 millió új kártevő jelent meg. Hogy ez milyen ütemű növekedést jelent, azt jól érzékelteti, hogy míg az idei év első felében naponta 160 ezer új rosszindulatú program került a kibertérbe, a harmadik negyedévben ez a szám 228 ezerre nőtt. Bár emögött nem csak az új kártevők, hanem a már ismert programok módosított változatai is megtalálhatók, ezek is kikerülhetik a tűzfalakat és védelmi rendszereket.
 
 
A harmadik negyedévben felfedezett új malware-ek között továbbra is a trójaiak vannak túlnyomó többségben, több mint 78 százalékkal. Ezeket követik a hagyományos számítógépes vírusok 8,9 és az egyéb kategória 6,9 százalékkal. Ez utóbbiba tartoznak többek között az úgynevezett nem kívánatos programok, amelyek legális szoftverek mögé bújva képesek fertőzni.
 
Hogy mennyire hatékonyak ezek a kártevők, mi sem jelzi jobban, minthogy az összes fertőzés 14,5 százalékáért felelnek, vagyis kétszer akkoráért, mint azt elterjedtségéből gondolnánk. Ennek ellentétei a vírusok, amelyek a fertőzések mindössze 1,5 százalékáért felelősek, míg az újonnan felfedezett malware-ek 8,9 százalékát teszik ki.
 
A globális fertőzöttségi arány 37,9 százalék, amely komoly szórást mutat az egyes országok viszonylatában. Kínában 49,8, Peruban 42,4, Bolíviában pedig a gépek 42,1 százaléka fertőzött. A legjobb a helyzet Norvégiában 23,1, Svédországban 23,4 Japánban pedig 24 százalékkal. 
 
A harmadik negyedév sem múlt el nagy port kavaró támadások nélkül: a már említett iCloud fotók mellett bizalmas egészségügyi adatokat és bankkártya-titkokat is szereztek meg illetéktelenek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vissza