Megérkezett a Nikon első csillagfényképezésre tervezett D-SLR fényképezőgépe

Kütyü Magazin - 2015. február 10.

A Nikon ma bemutatta a D810A modellt, az első csillagfényképezéshez tervezett FX formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépet. A számos különleges funkcióval rendelkezőmasinával 36,3 megapixeles képeket lehet készíteni a kozmoszról.

A Nikon legújabb fényképezőgépét kifejezetten csillagfényképezéshez tervezték. A D810A nagyfelbontású Nikon masina a D810 speciálisan módosított változata. Ez az újratervezett infravörös (IR) szűrőt tartalmazó D-SLR fényképezőgép négyszer érzékenyebb a hidrogén-alfa színképvonalra (amelynek hullámhossza körülbelül 656 nm). Először nyílik lehetőség arra, hogy egy Nikon fényképezőgéppel megörökíthesse a hidrogén-alfa hullámhosszon sugárzó csillagködöket anélkül, hogy módosítani kellene a fényképezőgépet. Az új szűrő mellett a fényképezőgép rendkívüli ISO-érzékenységgel és felbontással rendelkezik.

Csillagfotózásra tervezve

Az FX formátumú érzékelő nagy kontrasztú 36,3 megapixeles képek rögzítését teszi lehetővé, úgy, hogy eközben a téves színek mértéke is minimális marad. A 200–12 800-ig terjedő szabványos ISO-tartomány akár 51 200 ISO egyenértékig is bővíthető, a 3D zajcsökkentés pedig magas ISO-értékek mellett is tiszta, szép felbontású képek készítését teszi lehetővé. A Nikon gyors és nagy teljesítményű EXPEED 4 képfeldolgozó rendszere növeli a fényképezőgép általános teljesítményét és a minimálisra csökkenti az elszíneződést.  

A D810A a hagyományos D-SLR fényképezőgépekkel elérhetetlen eredményekre képes. A D810 megérdemelten népszerű a csillagfotózással foglalkozók körében: ideális az éjszakai égbolt megörökítéséhez, de egy szabványos fényképezőgép képérzékelője nem a hidrogén-alfa hullámhosszon sugárzó csillagködök fényképezéséhez készült. Az általános D-SLR fényképezőgépek optikai szűrői a korlátozzák a látható fénytartomány vöröses komponensének rögzítését a vöröses színárnyalat elkerülése érdekében. Ezzel szemben a D810A optikai szűrőjének karakterisztikája úgy módosult, hogy a D810 modellel összehasonlítva a hidrogén-alfa színképvonal átvitele körülbelül a négyszeresére nőtt. Ennek köszönhetően a fotósok mostantól a fényképezőgép módosítása nélkül örökíthetik meg a hidrogén-alfa hullámhosszon sugárzó csillagködök gyönyörű, valódi vörös színét. A D810A módosításai által nyújtott előnyök még csillagmezők fényképezésekor is megmutatkoznak. 

Speciális funkciók

A masina számos speciális funkciót kínál, így ideális több olyan kihíváshoz, amelyekkel a csillagfotózással foglalkozóknak rendszeresen szembe kell nézniük. A hosszú expozíció és az időzítési beállítások mellett egy új, manuális hosszú expozíciós mód is elérhető; ezzel akár 900 másodperces expozícióval is fényképezhet. Az expozíció során felmerülő belső rázkódások csökkentésének érdekében a fotósok bekapcsolhatják a fényképezőgép elektronikus első redőny zárját, amely még a legkisebb részletek esetében is csökkenti a mikro-elmosódás kockázatát. Élő nézetben való fényképezéskor a hosszú expozíció és az időzítési beállítások virtuális előnézete segít az élesség és a kompozíció megfelelő beállításában. És ahogyan azt a D810-nél is volt, az élő nézet képe akár 23x-ra nagyítható, így a kritikus élességállítási ellenőrzéseket abszolút precizitással végezhetők el. A kereső használatával történő fényképezéskor vörösen megvilágított virtuális horizont segít a szintezés ellenőrzésében. 

Nagy kapacitású akkumulátor

A D810A energiatakarékos kialakításának célja az volt, hogy a fényképezőgépet hosszú időn keresztül lehessen használni, és ennek köszönhetően akár több ezer képet is készíthet hosszú expozíciós idővel. A fényképezőgép nagy kapacitású EN-EL15 akkumulátora akár 3860 állókép rögzítését is lehetővé teszi egy töltéssel, további áramforrásokkal pedig még ennél hosszabb ideig is használhatja a fényképezőgépet. A Nikon külön megvásárolható MB-D12 multi power elemtartó markolata remekül együttműködik a fényképezőgéppel, és egy töltéssel akár 10 660 állókép rögzítését is lehetővé teszi. Az akkumulátor-használati sorrend a fényképezőgéppel állítható be. A fényképezési idő további bővítéséhez használja a külön megvásárolható EH-5b hálózati tápegységet (használatához az EP-5B tápcsatlakozó szükséges). 

NIKKOR objektívek

A D810A egyik hatalmas előnye, hogy NIKKOR objektívekkel használható. A csillagfotózással foglalkozók elismerését világszerte kivívó NIKKOR objektívekkel maximálisan kibontakoztathatja a fényképezőgép 36,3 megapixeles érzékelője által nyújtott lehetőségeket. Egy ilyen nagy felbontású géphez elengedhetetlenek a csúcsminőségű objektívek: akár a gyorsaság és a nagy látószög a cél (amelyhez tökéletes az AF-S NIKKOR 1424mm f/2.8G ED objektív), akár a telefotózás (amelyhez pedig az AF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II modell ajánlott), az FX formátumú objektívek garantálják a kiemelkedő eredményeket. 

Főbb jellemzők:

 • 36,3 megapixeles, FX formátumú érzékelő: lenyűgöző nagy kontrasztú képek, minimális mértékű téves színekkel.
 • Módosított infravörös (IR) szűrő: négyszer érzékenyebb a hidrogén-alfa színképvonalra (amelynek hullámhossza körülbelül 656 nm), mint a D810.
 • Hosszú expozíciós mód: akár 900 másodperces expozíció.
 • Elektronikus első redőny zár: lecsökkenti a belső rezgéseket az expozíció során, így a lehető legélesebb képet garantálja.
 • Lenyűgöző fényérzékenység: a 200 és 12 800 közötti szabványos ISO-tartomány akár 51 200 ISO-egyenértékig is kiterjeszthető.
 • Korlátlan sorozatfelvétel: készítsen lenyűgöző fénycsóvás fotókat. Rögzítsen annyi jó minőségű JPEG-formátumú képet, amennyit a memóriakártyák és az akku élettartama lehetővé tesz.
 • Élő nézet: a kép akár 23x-ra is nagyítható, a hosszú expozícióhoz és az időzítési beállításokhoz pedig virtuális előnézet jeleníthető meg.
 • Vörösen megvilágított virtuális horizont: a kereső használatakor is könnyedén ellenőrizheti a szintezést.
 • EXPEED 4: új szintre emeli a fényképezőgép általános teljesítményét.
 • Picture Control 2.0: az Egyenletes beállítás maximális dinamikatartományt biztosít a könnyebb utómunkához, a Tisztaság beállítás pedig a részletek finomhangolásához ideális.
 • Vezető AF-teljesítmény: az 51 pontos Multi-CAM 3500FX AF-rendszer konfigurálható 9 pontos, 21 pontos, illetve 51 pontos fedési beállításhoz, érzékenységének határa pedig -2 Fé (ISO 100, 20 °C).
 • Szabályozható színmegjelenítésű monitor: tükröződésgátló bevonatú, 8,0 cm-es, 1 229 000 képpontos RGBW LCD-monitor. A színegyensúly és a fényerő bármely irányba eltolható.
 • Többterületű D-videó: teljes HD (1080p) felbontású videók FX és DX formátumban 50p/60p sebességgel. Videózáskor a teljes fényérzékenységi tartomány rendelkezésre áll, továbbá vezérelhető a záridő, a rekesz és a hangerőszint is.
 • RAW Size S: gazdag tónusátmeneteket kínáló, 12 bites, tömörítetlen Nikon NEF-fájlok a gyorsabb képátvitel és a gördülékenyebb utómunka érdekében.
 • Gyors, strapabíró zárszerkezet: a kevlár/szénszálkompozit anyagú záregység kioldási késedelme 52 ms, standard életciklusa 200 000 kioldás, a záridő 1/8000 és 900 mp között állítható.
 • Nagy kapacitású EN-EL15 akkumulátor: rendkívül helytakarékos és könnyű lítiumion akkumulátor 1900 mAh (7,0 V) kapacitással. Akár 3860 állóképet is rögzíthet1 egyetlen feltöltéssel.
 • Adattároló: két kártyanyílás a zökkenőmentes fotózás érdekében. Egy CF kártyanyílás a nagy sebességű UDMA 7 kártyákhoz, egy SD kártyanyílás pedig a nagy sebességű, nagy kapacitású SDXC és UHS-I kártyákhoz.
 • Tartós magnéziumötvözet váz: tartós magnéziumötvözet váz: a D810A fényképezőgépet hatékony tömítőrendszer védi a nedvesség és a por ellen.
 • Vezetékes és vezeték nélküli kapcsolat: Ethernet és vezeték nélküli LAN támogatása. A csatlakozáshoz a külön megvásárolható UT-1 adatküldőt és a WT-5 vezeték nélkül jeladót kell csatlakoztatni.
 • Külön megvásárolható tartozékok: a fényképezési idő további bővítéséhez használja az MB-D12 multi power elemtartó markolatot, vagy az EH-5b hálózati tápegységet (használatához az EP-5B tápcsatlakozó szükséges).   

 

 

 

Kép: gizmodo.com

Vissza