Samsung NX1: kiemelkedő képminőség és könnyű használhatóság

Kütyü Magazin - 2014. szeptember 22.

A dél-koreai gyártó bemutatta NX1 fényképezőgépét, amely ötvözi a stílusos dizájnt, a piacvezető technológiát és a Samsung innovációs tapasztalatát. Az NX1 kiváló képminőséget és egyszerű használhatóságot garantál, valódi alternatívát kínálva a DSLR, azaz digitális tükörreflexes készülékeket használók számára. 

Az új Samsung NX1 kategóriájában kiemelkedő, másodpercenkénti 15 kép készítésére képes sorozatfelvétel funkciójának, 205 pontos fázisérzékelésen alapuló autofókusz rendszerének és 28 megapixeles APS-C BSI CMOS szenzorának köszönhetően még a profi fotósokat is a fényképezőgépekről alkotott paradigmáik átgondolására készteti.

Páratlan gyorsaság és pontosság

Az NX1 erős és gyors DRIMe V képfeldolgozó processzora tökéletes színeket és zajszűrést, valamint nagy teljesítményének köszönhetően villámgyors képalkotást garantál. Emellett a Samsung technológiája támogatja a 4K UHD minőségű felvételeket is, így a felhasználók bármikor élénk színekkel megáldott és kristálytiszta videókat készíthetnek.

A Samsung új, 205 pontos fázisérzékelésen alapuló autófókusz rendszerének gyorsasága és fókuszálási képessége megdöbbentő. A 0,055 másodperces AF sebesség révén a fotósok kiváló minőségben örökíthetik meg a számukra legfontosabb, ám gyorsan eltűnő pillanatokat is. Ugyanakkor a másodpercenkénti 15 kép készítésére alkalmas sorozatfelvétel – ami a kategóriában egyedülállónak számít – lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy még a leggyorsabb mozgásoknak is egyenként meg tudják ragadni minden pillanatát.

A széles fázisérzékelő funkciónak köszönhetően az NX1 tökéletesen követi a témát, bárhol is tartózkodjon az éppen a keresőben. A fotósok így el tudnak kapni minden röpke pillanatot, nincs szükségük arra, hogy újra és újra beállítsák a kompozíciót: egyszerűen csak fókuszálniuk és kattintaniuk kell. Ez minden korábbinál nagyobb rugalmasságot és gyorsaságot kínál a számukra. Ez a technológia azok számára is hasznos lesz, akik videókat készítenek, hiszen az NX1 a mozgóképek rögzítése esetén is támogatja a fázisérzékeléses AF technológiát.

 

 

További fejlesztésként az NX1 a Samsung új Auto Shot (SAS) funkciójával bővült, amelynek köszönhetően a gép mindig pontosan a megfelelő pillanatban készíti el a képet. Az NX1 vadonatúj DRIMe V processzora és fejlett algoritmusai felismerik a gyors mozgást, és kiegyenlítik  az exponálási késleltetést. A nagyon nagy sebességű mozgásokról (például, ha egy teniszező szervál) nagyon nehéz tiszta, minden részletet hűen visszaadó képet készíteni. A SAS technológiának köszönhetően azonban a gép pontosan a megfelelő pillanatban készíti el a képet, amely így tökéletes lehet.

Az NX1-et a Samsung új, 28 megapixeles APS-C CMOS hátulról megvilágított képérzékelőjével szerelték fel, amely több fényt tud hasznositani, javítva ezzel a jel-zaj arányt. A felhasználóknak így nem kell kompromisszumot kötniük azért, hogy tökéletes képet készíthessenek: még gyenge fényviszonyok mellett is garantált a kiváló képminőség, függetlenül a fényképezés témájától.

Az NX1 fényérzékenységi tartománya ISO 100 és 25600 között állítható, illetve  51200-ig kiterjeszthető. Ez lehetővé teszi, hogy akkor is jól exponált kép szülessen, ha a fotósnak gyenge fényviszonyok között kell dolgoznia. Az egyedi technológia még az olyan apró képzajokat is kiszűri, amelyek szabad szemmel nem láthatók. Az NX1 ezen képessége úgy csökkenti a képzajokat, hogy megtartja a részleteket, és nem lágyítja el a képet.

 

 

Az NX1 támogatja a 4K Ultra HD (UHD) felbontású videofelvételeket. Az UHD a Full HD felbontásnál négyszer jobb képminőséget nyújt, így az NX1-gyel lenyűgöző minőségű videókat lehet készíteni. A beépített HEVC kodek (H.265) a legfejlettebb tömörítési technológiát kínálja, így az ugyanolyan minőségű felvételeket fele akkora helyen képes tárolni, mint a H.264-el készülteket..

Klasszikus dizájn, maximális használhatóság

A tartós magnéziumötvözet váz szilárd és robosztus, épp olyan, amilyenhez minden profi fotós hozzászokott. Az ergonomikus dizájnnak köszönhetően az NX1 kényelmesen illeszkedik a kézbe, speciálisan kiképzett markolata segít a fotósoknak abban, hogy a gépet stabilan tartsák a felvételek készítésekor. Akik további lehetőségekre vágynak, kiegészítő markolatot is vásárolhat a készülékhez, amely nemcsak akkor jön jól, ha függőlegesen tartják a gépet, hanem a kiegészítő akkumulátornak köszönhetően az üzemidőt is meghosszabbítja. Az NX1 strapabíró kialakítása ellenáll a pornak és a fröccsenő víznek, így a felhasználóknak még a legextrémebb helyzetben sem kell lemondaniuk a fotózásról.

 

 

A készülék elektronikus keresője OLED technológiájú, és 2,36 millió képpontot jelenít meg. A 3 hüvelykes, FVGA felbontású (720x480) Super AMOLED érintőkijelző fényerejével és természetes színeivel kápráztatja el a felhasználókat. Az NX1 a piac egyetlen rendszerkompaktja, amely nemcsak hátsó, hanem felső LCD kijelzővel is rendelkezik. Ezen számos beállítás megjelenik, például a fehéregyensúly, a sorozatfelvétel vagy az akkumulátor állapota, így a gép gyorsan és egyszerűen kezelhető.

Kommunikációs képességek

Az NX1 bármely WiFi hálózatra képes csatlakozni, így a felhasználók az UHD felbontású videókat vezeték nélküli kapcsolaton is streamelhetik egy arra alkalmas tévére. Az NX1 az első Bluetooth kapcsolattal felszerelt rendszerkompakt, amely így még könnyebben tud csatlakozni okostelefonokhoz és táblagépekhez.

Új NX objektív

Az új 50-150 mm F2.8 S ED OIS telezoom tökéletesen illeszkedik az NX1-hez. A 77-231 mm-es ekvivalens fókusztávolságot nyújtó objektív fix 2.8-as fényerejének köszönhetően számos témához ideális, mint például a sport-, a természet-, vagy a portréfotózás. A fejlett többtengelyes optikai képstabilizátor akár 4,5 fényértéknyi előnyt nyújthat fotózáskor, a Samsung UPSM autófókusz motor a villámgyors és halk fókuszálásról gondoskodik, a Samsung Hyper Shield pedig a por és fröccsenő víz elleni védelemről.

 

 

 

Vissza