Már iOS és Android rendszereken is megy a BBM Protected

Farkas Norman - 2015. március 23.

A titkosított csevegést kínáló BBM Protected szolgáltatás mostantól az iOS és Android rendszerű készülékeken is elérhető, többé nem a BlackBerry mobilok kiváltsága.

Mint tudjuk, a korábbi években sorra elkövetett hibái miatt a BlackBerry ma csupán árnyéka önmagának. A kanadai vállalat igen szerény részesedéssel bír az okostelefonok piacán, s annak érdekében, hogy feljöjjön, nem elég csupán erre a szegmensre koncentrálnia. Így látja John Chen, a cég 2013 novemberében kinevezett vezére, aki nagy hangsúlyt fektet a vállalati szektornak szánt megoldások fejlesztésére és arra is, hogy azok több platformon elérhetőek legyenek. Szintén fontos cél, hogy a BlackBerry egyéb, akár konzumer szoftvertermékeit is szélesebb felhasználói körhöz juttassák el.

A cég aktuális stratégiájában fontos szerepet kap az alkalmazássemlegesség fogalma, aminek lényege, hogy a felhasználónak joga van minden alkalmazáshoz hozzájutni attól függetlenül, hogy mely platformot használja. Bár ez nagyon nemesen hangzik, van egy kis álszentség a háttérben, hiszen a BlackBerry a jelenlegi helyzetében rá van kényszerülve, hogy a sajátja mellett a rivális, népszerűbb rendszerekre is lefejlessze bizonyos szolgáltatásait – ellentétben a piacvezető szereplőkkel, mint például a Google, aki érthető okokból nem igyekszik kiadni az alkalmazásait az igen gyér felhasználói bázissal rendelkező BlackBerry 10-re.

 

 

A BlackBerry a fentiek szellemében Android, iOS és Windows Phone rendszerekre is kiadta saját fejlesztésű csevegőalkalmazását, a BlackBerry Messengert (BBM). A szöveges chat mellett a hanghívásokat és a videobeszélgetést is támogató szolgáltatás az elmúlt egy évben folyamatosan frissült, egyre sokoldalúbbá vált – például matricaáruházat kapott. A kanadaiak szerették volna kiszolgálni a biztonságra különösen adó vállalati szféra felhasználóit is, ennek jegyében a BlackBerry Enterprise Server új verziójában megjelent a BBM Protected, ami titkosított csevegést biztosít. A szolgáltatás eddig csak a BlackBerry készülékein volt használható, ám most változott a helyzet: már Android és iOS rendszerű kütyükön is működik. Előbbi esetben minimum 4.0-s, utóbbinál legalább 6-os rendszerverzió szükséges a BBM Protected futásához.

A BBM Protected elérhetőségének kiterjesztése csak a kezdet; hamarosan megjelenik a legnagyobb rivális platformokon a BlackBerry Experience Suite szoftvercsomag, amely több, eddig csak a BlackBerry 10 rendszerben látott funkciót és szolgáltatást foglal magába.

 

 

[Forrás: Übergizmo]

Vissza