A Street View révén már a Dunán is hajózhatunk

Kütyü Magazin - 2015. április 2.

A hat Duna menti ország három fővárosát – Budapestet, Pozsonyt és Belgrádot , több más települését és a Duna-parti természetet, így például a Dunakanyart is is bajárhatjuk a Street View révén. A felvételeket hajóról készítették.

Elkészült a világ első hat országon átívelő folyami Street View fotózása. Az, hogy virtuálisan is hajózhatnak például Budapesten az emberek, szakértők szerint a turizmusból élők számára is hasznos. A Duna menti országok legszebb városait hajóról évente közel félmillióan nézik meg, a dunai hajózás turisztikai jelentősége Magyarországon is folyamatosan nő. Ezt a trendet jól tükrözi, hogy a Google keresési trendeket bemutató oldala szerint az elmúlt egy évben a Duna volt a legkeresettebb folyó a turisták által kedvelt helyek körében. 

A különleges helyek fotózásánál használt, általában hátizsákra szerelt, 15 objektívből épített speciális kamerát ez alkalommal egy turistákat szállító hajó tetőteraszára erősítették. Amíg a hajó néhány nap alatt megtette a Pozsony-Cernavoda távot, Street View fotók készültek a környező tájról.
 


A Street View-ban néhány kattintással körbe lehet fordulni, fel- és lenézni, így az internetezők úgy érezhetik, mintha maguk is a hajóról nézelődnének. A fotók érdekessége, hogy ahol a fényviszonyok lehetővé tették, éjszakai felvételek is készültek, így mindenki megcsodálhatja a Dunáról a kivilágított budapesti épületeket és hidakat. Ahol nappali és éjszakai felvételek is születtek, ott a Google Térképen a Street View-t jelölő kék vonalból kettő található, az egyikre lépve a nappali, a másikra lépve az éjjeli felvételek láthatóak.
 


Bár ez volt az első hat országon átívelő folyami Street View fotózás, korábban készültek már képek más folyókról is: hajózhatnak az internetezők Európában a Temzén, Amerikában az Amazonason, és a Colorado-folyó egyes részein is.

A Street View-ban látható kép nem élő, speciális programok segítségével korábban készült fotókból állítják össze. A fotókon minden arcot és rendszámot automatikusan elhomályosítanak. A Google Utcakép számítógépen, okostelefonon és tableten is működik. Azokban a városokban, illetve különleges helyszíneken, melyek már bekerültek ide, egyetlen kattintással virtuális sétra indulhat a világon bárki. Ehhez mindössze a Google Térképre, vagy a különleges helyszíneket bemutató Google Térkép Képek oldalára kell kattintani.

 

Kulcsszavak: Street View, Google
Vissza