Szimmetrikus USB- csatlakozót kaphatnak az androidos telefonok

Czipperer Dia - 2015. március 13.

A Google is áttérne az új USB Type-C szabványra. A szimmetrikus USB-port a jövőben a telefonoknál is visszaköszönhet.

Az új MacBook egyik nagy újdonsága a Type-C, vagyis a szimmetrikus USB-csatlakozó, melynél teljesen mindegy, hogyan dugjuk be az adott kábelt a csatlakozóba. Az Apple masinája minden más portot kiiktatott, és drasztikusan a Type-C szabvány mellett tettel e voksát. A gond ezzel csak annyi, hogy még nem egy elterjedt megoldásról van szó, így egyelőrea felhasználóknak átalakítókat kell vásárolnunk, hogy a különféle eszközök csatlakoztathatók legyenek a masinához.

Úgy tűnik azonban, hogy az Apple nem egyedül lesz úttörő a szabvány elterjesztésében. A Google is társul hozzá, olyannyira, hogy hamarosan az androidos mobilok is Type-C csatlakozóval ellátva érkezhetnek. Erről a március 11-én közzétett videójuk (lásd alább) is tanúskodik, amelyben Adam Rodriguez, a vállalat termékmenedzsere vetíti előre ezt a lehetőséget.

A megoldást elvétve, néhány eszköznél már alkalmazzák – többek között a második generációs Chromebook pixelnél –, azonban a tömeges elterjedés még jócskán várat magára. A Google terve nyomán azonban mindez megváltozhat, és az USB 3.1-es szabvány tömegesen is elterjedhet.

Ha mindez megvalósul, akkor pedig a dedikált videókábeleknek is búcsút inthetünk. Az USB Type-C kábelek ugyanis audio- és videojeleket is továbbítanak majd (egészen 5K felbontásig). A VGA, DVI és HDMI csatlakozók tehát időben eltűnhetnek a süllyesztőben.

 

 

 

Forrás: Technobuffalo.com

Vissza