Letiltja keresőjében a Google a „bosszúpornó” oldalak képeit

Czipperer Dia - 2015. június 23.

A keresőóriás nagy lépést tesz annak érdekében, hogy az emberek személyiségi jogait védje. A káros bosszúpornó (revenge porn) tartalmakat egyszerűen kiiktatja a keresőből.

A Google határozott lépésre szánta el magát. Már korábban is a vállalat tervei között szerepelt a sértő pornótartalmak kiiktatása a keresőből. Úgy tűnik, néhány héten belül ennek egy fontos szelete megvalósulhat.

A Google tehát nem listázza majd a különféle bosszúpornó oldalakat, így az ilyen jellegű oldalak megtalálása a jövőben nagyobb kihívásnak ígérkezik a felhasználók számára. Az érintettek pedig maguk is jelezhetik a Google-nál, és kérhetik az adott tartalom eltávolítását.

 


A vállalat hivatalos közleményében úgy fogalmazott, ez egy széleskörű és korlátozott üzletpolitika, amely hasonlóan működik ahhoz, ahogy a vállalat más érzékeny információkat kezel, mint például a banki adatok.

A bosszúpornó jelensége egyre nagyobb méreteket ölt. Ezzel maga a Google sem tud teljes mértékben harcba szállni, csupán annyit tud tenni, hogy az ilyen jellegű képeket nem istázza a találatok között. Ettől függetlenül azonban az oldalakon ugyanúgy elérhetők lesznek a tartalmak. 

Ezeket a fotókat a képen szereplő engedélye, tudta nélkül töltik fel a különféle oldalakra, ezzel sértve személyi jogaikat és magánszférájukat egyaránt.

Számos ország törvénybe iktatta már, hogy ilyen jellegű képeket nem lehet büntetlenül feltölteni. New York, Florida és Kalifornia is börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik mások jogait megsértve tesznek közzé ilyen tartalmakat, az Egyesült Királyságban pedig két év elzárás is járhat érte.

 

 

Forrás: Mashable.com; kép: jewishbusinessnews.com

Vissza