Szívhang applikáció: Az anyai szívhangot a technológia a csecsemők kiságyába hozza

Kütyü Magazin - 2016. május 9.

A Shared Heartbeats elnevezésű appal az újszülöttek újra hallhatják édesanyjuk szívdobogását. A világ legtermészetesebb kapcsolatát a technológia fűzi szorosabbra a Magyar Telekom és az Isobar Budapest közös projektjében.

Minden gyermek születésekor létrejön egy új, erős kapcsolat, egy megnyugtató hang azonban eltávolodik . A születés előtti hónapokat a gyermek számára az anyja szívverése határozza meg. A folyamatosan pulzáló hang megnyugtató hatására elengedhetetlen a méhen belüli fejlődéshez. Ezen alapszik az az új applikáció, amelyet a Telekom és az Isobár tett elérhetővé, a közeledő gyermeknap jegyében. A Shared Heartbeats nevű applikáció az anyai szívhangot közvetíti az újszülötteknek egy egyszerű technológiai megoldással. Az app érzékeli az anya szívverését az Apple Watchon keresztül, és a gyermek mellé helyezett Bluetooth hangszóróra továbbküldi a szívdobogás nyugtató hangját.

Ez a kapcsolat jelentős hatással lehet a csecsemők egészségére. „Rendkívül fontos az egészséges gyermekek fejlődése, és a későbbi pszichoszomatikus betegségek elkerülése szempontjából, hogy milyen környezet, és ingerek veszik körbe a gyermeket a születés utáni meghatározó időszakban” – állítja Dr. Altman Anna gyermekorvos és neurológus.

A Telekom kiemelt célja, hogy a technológiával új, korábban elérhetetlen módokon kösse össze az embereket. „A pulzus kreatív felhasználása nem új dolog, de arra még sosem használták, hogy egy ilyen meghatározó kapcsolatot fűzzön szorosabbra. Ráadásul az alkalmazás az Apple Watch funkcionalítását is új perspektívába helyezi” – mondta el Jedlicska Márton, az Isobar Budapest kreatív igazgatója a projektről.

A Shared Heartbeats applikáció okostelefonra és Apple Watch-ra már elérhető az App Store-ban. Az alkalmazás bármilyen Bluetooth hangszóróval működik, a weboldalon pedig külön a projektre tervezett bevonású hangszórók is rendelhetők, melyeket Manka (Horváth Mónika) magyar designer készített.

Vissza