Toughpad az űrben

Kütyü Magazin - 2017. február 22.

A Panasonic Toughpad-táblagépek megjárták a világűrt és a földetérés után is tökéletesen működtek. A gépeket 34.000 méter magasra vitték fel a kísérlet során, mínusz 67 °C-os hidegnek voltak kitéve, majd több mint 400 km/órás sebességgel zuhantak a Föld felé.

A speciális körülményekre gyártott Panasonic Toughpad-táblagépek és kézi készülékek híresek tartósságukról, azonban eddig ez volt az első olyan próba, amelynek során két készülék is üzemképesen túlélte a sztratoszférában tett utazást. 

 

A kísérlet során egy-egy bekamerázott meteorológiai ballonra szerelte fel a Panasonic és a Sentintospace csapata a Toughpad FZ-N1 kézi készüléket, valamint az FZ-G1 táblagépet, majd két külön út keretében több mint 34.000 méterre engedték fel őket. A készülékek túlélték a mínusz 67 °C-os hőmérsékletet is, majd a ballonok felrobbanása után több mint 400 km/h-s sebességgel száguldottak a Föld felé.

 

Armstrong-vonal felett

„A kísérlet előtt a mérnökeinek nem volt hasonló tapasztalatuk, hogy a Toughpad-táblagépek túlélik-e ezt az extrém tesztet” – mondta Jon Tucker, a Panasonic Computer Product Solutions európai termékmenedzsere. 

„Olyan távol jutottak ezek a gépek,, amely a transzatlanti járatok szokásos repülési magasságának háromszorosa. Ezt az Armstrong-vonal feletti magasságot egyetlen ember sem élné túl nyomáskiegyenlítés nélküli öltözetben. A készülékeink pedig csak ezután kezdtek el visszazuhanni a Földre - a ballonok felrobbanása után. Néhány ütést és karcolást leszámítva mindkettő tökéletes, működőképes állapotban vészelte át a kalandot, és folytatta a felvételek készítését.”

 

A Panasonic Toughpad-készülékeket a Sentintospace munkatársai, Dr. Chris Rose és Dr. Alex Baker indították útnak. 

A cég alapvetően különböző tárgyak sztratoszférába juttatásával és a kísérletek lefilmezésével foglalkozik, és már a Specsavers Teddy-mackóját is elküldték egy utazásra egy reklámkampány keretében, illetve egy hordozható televíziót is megutaztattak egy Kelvin Jones-videóklip apropóján. 

A csapat végzi a ballonok és a feljuttatandó tárgyak előkészítését, a röppálya kiszámítását, a polgári légügyi hivatalokkal szükséges légtérhasználati engedélyek beszerzését, majd a rakomány nyomon követését és begyűjtését a földetérés után.

„Egy percig sem hittem, hogy túlélik"

„A Toughpad-táblagépek sztratoszférába juttatása volt az eddigi legnagyobb kihívás” – mesélte Chris. „A ballon felrobbanásakor a rakomány ólomként indul meg a Föld felé, és közben a bolygóról varázslatos felvételek készíthetők. Egy percig sem hittem a próba előtt, hogy a gépek túlélik ezeket az extrém körülményeket. A készülékek alaposan rászolgáltak az őket övező hírnévre.”

A Panasonic Toughbook család notebookjainak, valamint Toughpad-táblagépeinek és kézi készülékeinek célja a terepen dolgozók szakemberek kiszolgálása minden extrém körülmény között, legyen szó olajfúró toronyról, árvízről, útépítésről. 

A megerősített, strapabíró eszközöknek a szélsőséges körülmények közötti üzemképességet - ütési, leejtési és vibrációs vizsgálatokkal is - folyamatosan ellenőrzi a Panasonic. Kialakításuknak köszönhetően vízben, porban és extrém hőmérsékleteken is üzemképesek maradnak. A gépeket széles körben használják, többek között a katonai, a katasztrófa-védelmi, a logisztikai, a közmű- és a fuvarozási szektorokban.

A Panasonic Toughpad-készülékek sztratoszférába tett látogatása:

Vissza