Mit tudnak 2017 legjobb töltőkábelei?

Kütyü Magazin - 2017. október 3.

A legjobb töltő- és adatkábel általában az, amit egy készülék megvásárlásakor a dobozban találunk, de egyáltalán nem biztos, hogy a legpraktikusabb is, vagy a legtartósabb is. Elvégzi ugyan a rábízott feladatot, de sokszor jönne jól, ha hosszabb lenne, vagy gyorsabban feltöltené a telefonunkat. Milyen szempontok szerint vásároljunk töltő és szinkronizáló kábelt?

Az adatok szinkronizálására és a készülékek töltésére használt kábelek mindaddig jelentéktelen háttérszereplői hétköznapjainknak, amíg el nem jön a pillanat, amikor egyszer csak működésképtelenné válnak, vagy egyszerűen csak sehol sem találjuk őket. Ilyenkor viszont hirtelen élet-halál kérdésévé válhat előkeríteni egyet, tehát jól jöhet néhány tartalék darab a háztartásban. Az interneten rengeteg őrült színű és gyanúsan olcsó töltőkábel közül válogathatunk, de vajon  mire érdemes odafigyelni vásárláskor?

A legfontosabb elvárás egy kábellel szemben, hogy rendelkezzen a megfelelő tanúsítványokkal, mert a rossz minőségű hamisítványok kárt okozhatnak a készülékeinkben, ráadásul balesetveszélyesek is lehetnek. Az Apple felhasználóknak például az MFI (Made for iPhone/iPod/iPad) logót érdemes keresniük a kábel csomagolásán. A minősítést azok a gyártók kaphatják meg, amelyek teljesíteni tudják az Apple által meghatározott minőségi elvárásokat, továbbá garanciát jelent arra, hogy a kábel teljes mértékben kompatibilis a vállalat készülékeivel.

A minimális minőségi követelményeknek való megfelelésen túl a gyártók természetesen innovatív egyedi tulajdonságok felvonultatásával igyekeznek kitűnni versenytársaik közül. A prémium kategóriában a strapabíró szövött kábelköpeny, a csatlakozók épségét védő speciális burkolat, a nagy sebességű töltési technológiák, vagy a mindkét irányból bedugható szimmetrikus csatlakozók olyan extrák, amelyek talán örök boldogságot nem is ígérnek, de adott körülmények között igen praktikusak lehetnek. Autózás közben például jól jöhet egy 3 méteres kábel, hogy egy készülék akár a hátsó ülésig is elérjen, de számtalan helyzet adódhat az otthoni, vagy munkahelyi környezetben, amikor értékelni fogjuk ezeket az apróságnak tűnő újításokat. Végül mivel a gyártók tisztában vannak vele, hogy a dizájn sokunk számára fontos tényező a vásárlási döntés meghozatalában, ma már a készülékünkhöz passzoló színű kábel beszerzése sem okozhat problémát.

A mobil életstílust támogató okostelefonkiegészítőket gyártó Zagg UniqueSync kábelei tökéletes megoldást jelenthetnek a legújabb generációs Apple készülékek kényelmesebb feltöltéséhez és szinkronizálásához. A termékcsalád 2017-ben négy prémium minőségű töltő és szinkronizáló kábellel és egy szivargyújtóról működtethető univerzális autóstöltővel bővült. A hosszú élettartamot mindegyik modell esetében a szövött kábelborítás és a csatlakozók épségét védő eloxált alumínium burkolat biztosítja, továbbá minden UniqueSync termék rendelkezik MFI-tanúsítvánnyal. A kábel több féle csatlakozóval kapható.

A Lightning csatlakozós UniqueSync Premium kábel lehetővé teszi a töltést és az adatátvitelt a Lightning porttal rendelkező Apple készülékek (iPhone, iPad vagy iPod) és az USB porttal rendelkező személyi számítógépek között. A 2 méretben (1,5 méter és 3 méter) is kapható kábel USB tápegységhez való csatlakoztatása esetén fali aljzatból is kényelmesen feltölthetők a készülékek. A UniqueSync Premium Micro USB töltő és szinkronizáló kábel egyik végén USB-csatlakozó, a másik végén mikro USB csatlakozó gondoskodik a gyors töltésről és adatátvitelről. A 1,5 méter és 3 méter hosszúságban kapható kábel ugyancsak csatlakoztatható USB tápegységhez.

A speciális, adatszinkronizálásra is alkalmas UniqueSync Premium USB-A / USB-C  töltőkábel használatával az USB-C eszközök feltöltésével egyidejűleg 480 Mbps sebességgel másolhatunk fotókat, zenéket, vagy egyéb adatokat. Ez a  kábel kiválóan alkalmas  USB-C eszközök gyors feltöltésére (támogatja a 3A-es töltőáramot), és a 2.0 USB-A  és USB-C csatlakozóknak köszönhetően alkalmas az USB-C típusú csatlakozóval ellátott okostelefonok és táblagépek (például Apple, Samsung, LG, HTC, Chromebook, Microsoft, Nokia, Lenovo, OnePlus, Huawei, Moto, Asus és Xiaomi) töltésére és szinkronizálására is. A keskeny profilú, szimmetrikus C-dugasz megkönnyíti a csatlakozást - egyszerűen bedughatja és kihúzhatja a csatlakozót, nem szükséges a dugasz helyzetével törődnie. A UniqueSync Premium USB C - USB C töltő és szinkronizáló kábel rendelkezik a fentebb felsorolt összes jellemzővel, de mindkét végén USB-C csatlakozó kapott helyett.

A Zagg idén az autósokra is gondolt: a UniqueSync Premium univerzális autós töltők azok számára készültek, akik gépjárműben való töltéshez keresik a megfelelő megoldást. A készülék használata egyszerű, a csatlakoztatást követően világító LED-gyűrű jelzi a töltés megkezdését. A kompakt és könnyű kivitel mellett  a töltő  a Qualcomm Quick Charge 3.0TM technológiának köszönhetően duális kimenettel és kettős kimenő árammal (3A és 2,4A) rendelkezik, továbbá nem csupán az USB-kompatibilis eszközök, így okostelefonok, táblagépek és laptopok tölthetők vele, de kompatibilis kamionokkal is (12V - 24V). A UniqueSync univerzális autós töltő 4 színváltozatban (fekete, arany, rózsa-arany és ezüst) áll rendelkezésre.

Az IFROGZ UniqueSync modellek megvásárolhatók a www.zagg.com weboldalon.

Vissza