A Mesterséges Intelligencia a mobiltechnológia jövője

Kütyü Magazin - 2018. június 12.

Világszerte a fotók 85 százaléka okostelefonnal készül. Vitathatatlan, hogy a mobilfotózás lett a pillanatok megörökítésére használt legfőbb módszer. 

Ez az elképesztő növekedés többek között annak köszönhető, hogy a mobiltelefon szinte mindig kéznél van, rendkívül egyszerű használni és a fotók minősége is folyamatosan javul. A telefonnal való fényképezés korábban főleg kényelmi kérdés volt, de ma már a jó minőségű képek és a kompakt készülékek miatt elsődleges választás lett. A mesterséges intelligenciával ellátott kamerák, mint például a Honor 10 kamerája, a mobilfotózás jövőjét jelentik.

Mobil kamerák profiknak és amatőröknek

Néhány hivatásos fotós már felismerte a mobil kamerákban rejlő lehetőségeket és előszeretettel használják is azokat. A félprofik, mint például az Instagram hírességei és más influencerek egyértelműen a mobilfotózás felé fordulnak. Ezzel lehetőségük nyílik arra, hogy spontán módon megörökítsék a számukra emlékezetes pillanatokat és azonnal meg is osszák ezeket a közösségi média oldalain. Az internet és a közösségi média korszakát meghatározza a gyorsaság és a 0-24 órás jelenlét. Ebben a környezetben az okostelefon a logikus választás, hiszen kamerája a hálózathoz csatlakozik, a készülék pedig hihetetlen számítási kapacitásával a fotók szerkesztésére és utómunkára is képes.

Mindenki bámulatos képeket akar készíteni és megosztani – a mesterséges intelligenciával ez lehetséges

Szenvedélyes törekvés rendkívüli fotóssá válni, de kemény munka, megszámlálhatatlan órányi tanulás és kísérletezés is kell hozzá. Az igazság az, hogy mindenki elképesztő képeket akar készíteni, de csak néhányunknak van meg hozzá az ideje, az eszközei, a képessége vagy akár a vágya, hogy ezt elérje. Hatalmas mennyiségű hozzáadott értékre van szükség. 

A mesterséges intelligenciát meg lehet tanítani, hogy jobb fotós legyen, mint az emberek nagy része lehetne. Mi lenne, ha az AI-nak megtaníthatnánk a fotózás számos, vagy akár az összes trükkjét? Ez a fantasztikus lehetőség az AI fotózásban: összegyűjti az elmúlt 100 év fotográfiai tudását és vagy automatikusan, vagy kérésre alkalmazza a fényképeken. Az AI mindenkinek segíthet bámulatos képeket készíteni, amiket azonnal meg is oszthat. 

Még a gyakorlott fotósoknak is segíthet az AI, hiszen felgyorsítja a munkát. Azért, mert valamit nagyon jól tudsz csinálni, nem azt jelenti, hogy minden alkalommal rászánod az időt, hogy a hagyományos módon csináld.  Ennél is fontosabb, hogy ha a fotósnak nem kell időt vesztegetnie az aprómunkára, akkor jobban fókuszálhat a keretezésre és a témaválasztásra.

AI kamerák – a jelenet megértése és gyors reakció

Az AI kamerákat egy mesterséges intelligencia alapú szoftver működteti, ami vizuálisan összegyűjti mindazt az információt a jelenetről, amiket maga a fotós is megfigyelne. Amint „megértette” a jelenetet, az AI kamera beállítja az optimális paramétereket a tudása és folyamatos tanulása alapján, amit több millió kép tanulmányozása során szerzett. Az AI kamera elvégzi azt a munkát, amit egy tapasztalt fotós kézi beállítással tenne. 

A Honor 10 AI kamerája például fel tud ismerni több tárgyat vagy tárgyak egy csoportját is, amik fotótémák lehetnek. Ezt a technológiát Szemantikus Képszegmentációnak hívjuk, aminek célja, hogy felismerje, hogy melyik pixel mihez tartozik a képen (út, személyek, fák stb.). Egyszóval, a Honor Szemantikus Képszegmentáció technológiája pontosan meg tudja határozni különböző tárgyak körvonalait, mint például az ég, a növények, az emberek, egy vízesés a képen, és felismeri az elhelyezkedésüket is. Korszerűbb, mint más kamerák, amelyek csak a hátteret és a személyt tudják felismerni. A Honor 10-ben alkalmazott AI technológia több mint 500 jelenetet ismer fel, 22 kategóriában, és a profi DSLR kamerákhoz hasonlóan alkalmazza a jelenethez igazított beállításokat.

Az AI sokkal gyorsabban tud reagálni, mint egy hús-vér fotós. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az AI kamerákat akár pillanatképekhez, automatikus üzemmódban is lehet használni. Magasabb színvonalú képeket készít, mint ha ugyanezeket a képeket manuális üzemmódban készítené az ember. Így az AI kamera tökéletesíti azt, amit felhasználók a legjobban szeretnek a mobil fotózásban: jó minőségű képek készítését könnyen, gyorsan. 

A felhasználó teljesítményt akar, nem a technikai részletek ismeretét

Felhasználói szemmel az AI kamera nem más, mint egy fantasztikus, nagy teljesítményű mobil kamera. Használatához nem szükséges különleges tudás. A képminőség érezhetően jobb. A kamera hihetetlenül gyorsan reagál és könnyű használni. Azzal, hogy az AI számításai a telefonban zajlanak és nem a felhőben, sokkal reszponzívabb, és ráadásul biztonságosabb élményt kapunk, mert nincs adatátvitel, aminek során el lehetne fogni az adatot. A most megjelent Honor 10 tökéletesen megfelel ezeknek az igényeknek. 

Ez még csak a kezdet az okostelefonos AI kamera fejlesztésében

Az utóbbi idők okostelefonos AI kamera fejlesztései lenyűgözőek, de ez még csak a fotózás forradalmának kezdete. Hamarosan, az energiatakarékosabb neurális hálózati adatfeldolgozás fejlődésével a zajszűrést is meg lehet oldani, hogy az optika minőségétől függetlenül javuljon a rosszabb fényviszonyok mellett készült képek minősége. Az AI zajszűrést már alkalmazzák a szintetikus képalkotásban, és várható a megjelenése az AI kamerákban is. Stanfordi kutatók vizsgálnak olyan AI tréning módszereket, amelyek hozzá tudnak járulni ezen alapvető fotózási kihívás megoldásához.

Vissza