Videojátékosoknak szánt innovációk

Kütyü Magazin - 2020. január 16.

2002-ben a Dell még a multimédiás otthoni szórakoztató termékekkel kísérletezett, az Alienware pedig az iparág első gamer laptopját mutatta be, a hordozható játékeszközök mérföldkövének számító Area-51m-et. Meghatározó pillanat volt ez a gamerek számára, akik innentől bárhol játszhattak kedvenc játékaikkal, akkoriban például a Grand Theft Auto: Vice Cityvel.

Közel két évtizeddel később a Dell és az Alienware még mindig újabb innovációkat hoz a videójátékok szerelmeseinek. A vállalat a CES-en bemutatta a Dell G sorozatának legújabb tagját, a kezdő vagy költségtudatos játékosoknak szánt, áttervezett Dell G5 15 SE (Special Edition) modellt. Emellett egy új, elképesztően gyors 25 colos Alienware gaming monitort és egy olyan szoftvert is hozott a CES-re, amellyel második monitor nélkül nyomon követhetők a számítógép teljesítménystatisztikái játék közben úgy, hogy azt nem kell félbehagyni.

Dell G5 SE

A Dell G5-nek ez a különleges kiadása az első G sorozatú laptop, amely a 3. generációs AMD Ryzen 4000 H sorozatú processzorokat (akár 8 mag és 16 szál) párosítja az új AMD Radeon RX 5600M GPU-kkal. A két AMD chip zökkenőmentesen működik együtt az AMD SmartShift technológiának köszönhetően, amely optimalizálja az elvégzendő feladatok teljesítményét. Szükség esetén automatikusan és intelligens módon vált a Ryzen processzor és a Radeon GPU használata között, hogy a játék minden pillanatban maximálisan élvezhető legyen.

Az új, innovatív tulajdonságok egyike a „Game Shift” makrógomb, amely egyetlen gombnyomással elindítja a játékoptimalizáló beállításokat a nagyobb teljesítmény, a rövidebb válaszidő és a képek élesítése érdekében, így gyorsabbá és szebbé teszi a játékot. Továbbá az Alienware Command Center a játékon belüli és a perifériák világításaiért felel, 360 fokos hangélményt (Audio Recon réteggel) biztosít a Nahimic 3D hang integrálásával, és még egy központi játékkönyvtárat is kínál, amely egyszerűen testre szabható.

Az újratervezett, vékony és áramvonalas G5 15 SE prémium minőségű, irizáló ezüstszínű házával és fémes díszítőelemeivel olyan, mint egy modern „vadászgép”. Az új G5 15 SE a 15,6 hüvelykes FHD kijelzőpanel mellett akár villámgyors, 144 Hz-es frissítési gyakorisággal, négyzónás, WASD-s RGB-billentyűzettel és 68 wattórás akkumulátorral is megrendelhető opcionálisan.

Alienware 25 Gaming monitor

Az Alienware 25 Gaming monitor (AW2521HF) mostantól a korszakalkotó Legend ID kivitelben is beszerezhető, amelyet a gamer közösség és a Team Liquid e-sportolóinak visszajelzései alapján alkottak meg. Az olyan népszerű számítógépes játékok felbukkanása miatt mint amilyen például a legújabb Assassin’s Creed, a játékosok minden eddiginél lenyűgözőbb élményekre és gyorsabb, jobb válaszidejű kijelzőkre vágynak.

A 240 Hz-es frissítési gyakoriság a duplája a piacon elérhető legtöbb játékmonitorénak, és ehhez jön a valós 1 ezredmásodperces (GtG) válaszidő*, amely az IPS technológiával gondoskodik róla, hogy a színek minden irányból egyenletesen jelenjenek meg. Az AMD FreeSync Premium technológia** és az NVIDIA G-SYNC-kompatibilitás zökkenőmentes játékot biztosít, és gyakorlatilag teljes mértékben kiküszöböli a szaggatásokat és az elmosódást, bármely típusú videókártyáról is menjen a játék.

A 24,5 colos monitor a natív FHD felbontással kombinálva jobb és tisztább képeket jelenít meg, ami ideálissá teszi a méretét a nagy sebességű játékhoz. A játékosok mindemellett kiválóan rálátnak mindenre, ami a pályán történik, így jobban tudják követni az eseményeket. A korszakalkotó Legend kialakítással nem csak esztétikus, de praktikus is a monitor: egy magasságállító jelölésekkel rendelkező, vékonyabb állítható állványt kapott, valamint fokozatosan vékonyodó lábakat, amelyek kényelmesen elférnek a billentyűzet alatt. Az Alienware 25 játékra optimalizált monitor a „Team Liquid hivatalos kijelzője”, és a League of Legends globális eseményeinek hivatalos versenymonitora.

Alienware Second Screen

Az Alienware új szoftverkoncepciója, az Alienware Second Screen lehetővé teszi, hogy a játékosok a telefonjukon tekintsék meg a számítógépük teljesítménystatisztikáit. A Dell Mobile Connect szoftvert működtető technológiát használó Alienware Second Screen az Alienware Command Centerrel szinkronizálva valós időben jeleníti meg a processzor, a GPU és a RAM diagnosztikai adatait a játékos csatlakoztatott telefonján.

Ez a koncepció egyelőre teljes mértékben kísérleti jellegű, azonban már folyamatban van a szoftver jövőbeli verziójának továbbfejlesztése, és a Dell várja a közösség visszajelzéseit az őket érdeklő új funkciókkal kapcsolatban. A megoldás leginkább azon a játékosok számára lesz érdekes, akik nem mindig tudnak hozzáférni egy második monitorhoz, de ettől még szeretnék nyomon követni a teljesítményüket anélkül, hogy kilépnének a játékból.

________________

* Az 1 ezredmásodperces grey-to-grey (szürkéről szürkére) válaszidő az Extreme Mode-ban érhető el.

** A használatához FreeSync Premium támogatással rendelkező monitorra és AMD Radeon™ grafikus vezérlőre van szükség. Az AMD FreeSync Premium kötelező alacsonyképkockaszám-kompenzációt és legalább FHD felbontás esetén minimum 120 Hz-es frissítési sebességet igényel. A részletes leírásért látogasson el a www.amd.com/freesync webhelyre. A vásárlás előtt érdeklődjön a képesség elérhetőségéről a rendszer gyártójánál. GD-161.

Vissza