Új készülékeket mutatott be a Panasonic

Kütyü Magazin - 2020. február 19.

A Pinewood Studiosban tartott eseményen a Panasonic három új OLED és három új, középkategóriás 4K LCD televíziós terméksorozatot mutatott be a 2020-as kínálatból.

Az új OLED televíziók, a HZ2000, HZ1500 és HZ1000 sorozatok, mind támogatják a Dolby Vision IQ-t és a Panasonic eredeti Intelligent Sensing technológiájával ellátott Filmmaker Mode funkciót, amely sötét és világos nappalikban is képes hollywoodi színvonalú HDR képminőséget megjeleníteni. A Panasonic jól tudja azt is, hogy a nappaliban élvezhető tökéletes hollywoodi élmény nem csupán a képteljesítményen múlik, ezért a HZ2000 és HZ1500 OLED televíziók is innovatív, beépített, felfelé sugárzó hangszórókkal rendelkeznek, amelyek Dolby Atmos hangzással hoznak létre mindent körülölelő audioélményt. Valamennyi OLED modell a vezető hollywoodi fényelő szakember Stefan Sonnenfeld beállításaival alkotja a képeket és a tervek szerint UHD Premium tanúsítvánnyal is rendelkeznek majd. A fekete képkockák közbeiktatásával a mozgások megjelenítését is továbbfejlesztették az OLED televízióknál.

A Panasonic három új 4K LCD sorozatott is bemutatott: a HX940, HX900 és HX800 televíziókat, amelyek tovább folytatják a Panasonic élvonalbeli Dolby Vision és HDR10+ támogatását. Ennek az előnye leginkább a középkategóriás LCD televíziókon vehető észre, hiszen a dinamikus metaadatokat felhasználó HDR formátumok alacsonyabb fényerőt igényelnek és ezzel elkerülhető a panel natív fényerőszintjén belül lévő jelenetek felesleges tónustérképezése. A bejelentett valamennyi OLED és 4K LCD televízió gyárilag támogatja majd a Dolby Atmost is.

 

Sötét és világos szobákban is megjeleníthetők a filmkészítők elképzeléseinek megfelelő képek

A Panasonic valamennyi 2020-as OLED televíziójában megtalálható a Dolby Vision IQ és az Intelligent Sensing technológiát alkalmazó Filmmaker Mode.

A Panasonic valamennyi 2020-as OLED televíziója támogatni fogja a Dolby Vision IQ-t és az Intelligent Sensing technológiát alkalmazó Filmmaker Mode-ot.

Az UHD Alliance által kifejlesztett Filmmaker Mode segítségével a filmnézők elé a filmkészítők eredeti elképzeléseihez hű kép tárulhat a távirányító egyetlen gombnyomásával. A funkció aktiválása után a Filmmaker Mode a tartalom eredeti képrátájának, képarányának, színeinek és kontrasztjának megfelelően állítja be a panelt, illetve kikapcsolja a zajcsökkentést és a képélesítést is. A funkciót a legnagyobb hollywoodi rendezők is támogatják, köztük Christopher Nolan, Martin Scorsese, Patty Jenkins, Ryan Coogler és Paul Thomas Anderson, valamint sokan mások.

Ráadásul a Panasonic a Filmmaker Mode-hoz kapcsolódóan külső érzékelők segítségével lehetővé teszi a környező fényviszonyoknak megfelelő intelligens képbeállítást. Ez a funkció az Intelligent Sensing nevet kapta. Előfordulhat, hogy a HDR tartalmak túl sötéten jelennek meg egy világos szobában, ezért ilyenkor az Intelligent Sensinget alkalmazó Filmmaker Mode úgy módosítja a képet, hogy az egy világos szobában is olyan hatást keltsen, mintha a filmet egy ideális, sötétebb környezetben játszanák le. Ez azt jelenti, hogy a nézők ilyen esetben is láthatják a sötétebb jelenetek összes részletét. A Panasonic mérnökei szorosan együttműködtek két hollywoodi stúdió szakembereivel, hogy biztosítsák, hogy a funkció illeszkedjen a filmkészítők eredeti elképzeléseihez, és az ahhoz legközelebb álló hatás jelenjen meg a képernyőn. Intelligent Sensing funkciót alkalmazó Filmmaker Mode kizárólag a Panasonicnál érhető el, és a HDR10+, HDR10, HLG, és SDR tartalmakat támogatja.

A Panasonic a Dolby Vision IQ alkalmazásával még tovább bővíti a leghűbb hollywoodi tartalmakat szolgáltató Dolby Vision támogatását a 2020-as OLED televízióknál. A Dolby Vision IQ a Dolby Vision dinamikus metaadatait használja fel, hogy intelligens módon igazítsa a tartalom minden részletét a szoba fényviszonyaihoz. A funkció azt is meghatározza a televízió számára, hogy milyen tartalom kerül lejátszásra, és módosítja a beállításokat, hogy a képek pontosan a filmkészítők szándékainak megfelelően jelenjenek meg. A Dolby Vision és a Dolby Vision IQ segítségével a nézők valamennyi tartalomtípust, fényviszonyoktól függetlenül pontosan ugyanúgy láthatják, ahogyan az alkotók fejében megszületett.

„A Dolby elkötelezett az olyan innovációk előmozdításában, amelyek növelik a szórakoztatás élményét,” - jelentette ki Javier Foncillas a Dolby Europe kereskedelmi együttműködésekért felelős elnökhelyettese. „A legújabb ilyen fejlesztés a Dolby Vision IQ, amely biztosítja, hogy a nézők műfajtól függetlenül a lehető legjobb képélményt kapják a televíziójuktól bármilyen fényviszonyok mellett nézzék is a tartalmakat. A Panasonic az elsők között kínálja ezt a technológiát a felhasználóknak a HZ2000 OLED televízióban.”

Az Intelligent Sensinget alkalmazó Filmmaker Mode és a Dolby Vision IQ együttes támogatásának köszönhetően a 2020-as OLED televíziók tulajdonosai még a legvilágosabb szobákban is a készítők elképzeléseinek megfelelően élvezhetik a Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG és SDR tartalmakat.

Kétszer annyi Panasonic OLED televízióban található beépített, felfelé sugárzó hangszóró 

A HZ2000 és a HZ1500 a kategória legjobb hang- és képminőségével hozza el Hollywoodot az Ön nappalijába

A GZ2000 tavalyi sikerét követően a Panasonic 2020-ban a HZ2000 és HZ1500 televíziókat is beépített, felfelé sugárzó hangszórókkal látta el.

A HZ2000-ben megtalálható 360° Soundscape Pro a Panasonic legkiválóbb hangminőséget nyújtó televíziós audiorendszere, amely a „Tuned by Technics” prémium hangolásával a beépített, felfelé sugárzó hangszórókkal kelti életre a Dolby Atmos hangzást. A lenyűgözően keskeny méretei ellenére a HZ2000 140 wattos erőteljes és dinamikus hangzást szólaltat meg masszív basszussal. Az egész hangrendszert a Panasonic audiomárkája a Technics mérnökei állították be, és olyan egyedi fejlesztésű Technics technológiák gondoskodnak a kifinomult hangzásról, mint amilyen a JENO Engine.

A HZ1500 televízió 360° Soundscape technológiával, felfelé sugárzó hangszórókkal és 80 wattos audioteljesítménnyel rendelkezik. 

A beépített hangszórók együtt szólaltatják meg a Dolby Atmos tartalmak hangterét a HZ2000 és a HZ1500 televíziókban. A hangprojektorokkal ellentétben a televízió tetején elhelyezkedő felfelé sugárzó hangszórókból érkező hangoknak nem kell olyan hosszú utat megtenniük mielőtt visszaverődnek a mennyezetről, így elegendő energiát hordoznak a visszaverődés után is, így képesek létrehozni a mindent körülölelő hangteret.

A Panasonic továbbra is elkötelezetten támogatja az összes népszerű HDR formátumot, már a középkategóriás modellekben is

Valamennyi OLED és 4K LCD modell támogatja a Dolby Vision, a HDR10+ és a statikus HDR formátumokat, valamint a Dolby Atmost.

2019-ben a Panasonic volt az első televíziógyártó, aki már a középkategóriás készülékeiben is támogatta a Dolby Visiont és a HDR10+ formátumot, hogy a fejlett, dinamikus HDR formátumok előnyeit ott lehessen élvezni, ahol valóban szükség van azokra. A Panasonic 2020-ban is folytatja a középkategóriás modellek támogatását, és a Dolby Vision illetve a HDR10+ támogatása valamennyi ma bejelentett OLED és 4K LCD televízióra érvényes. 

Ráadásul a Panasonic folytatja a Dolby Atmos teljes körű támogatását, amely az összes most bejelentett OLED és 4K LCD televíziónál elérhető. A Dolby Atmos egy hétköznapi pillanatból egy rendkívüli élménybe repíti a nézőket a mozgó hangzással, amely betölti a teret. A nézők az akció kellős közepébe csöppennek, ahogy körös-körül életre kelnek a helyszín, az emberek, a tárgyak és a zenék hangjai, amelyek valósághűek és a jelenetnek megfelelően mozognak a térben. Sőt, az egész élményt minden eddiginél könnyebben élheti át, hiszen a Dolby Atmos beépítetten érkezik a Panasonic OLED és középkategóriás 4K LCD televízióiban.

Mind a három OLED sorozatban elérhetők 65 és 55 hüvelykes képernyők is. A HZ2000 valódi Master HDR OLED panellel rendelkezik, amely egyedi hangolást kapott a Panasonic fejlesztő mérnökeitől. Az összes OLED modellben, beleértve a HZ1500 és a HZ1000 televíziókat, a legmodernebb HCX PRO Intelligent képfeldolgozó processzor található, amely a Panasonic eddigi legnagyobb teljesítményű processzora. A készülékek támogatják a Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG és HLG Photo formátumokat is, hogy teljes mértékben lefedjék a legnépszerűbb HDR formátumokat. 

A ma bejelentett 4K LCD televíziók is támogatják a népszerű HDR formátumokat. Még a belépő szintű, HCX processzort alkalmazó HX800 sorozat (40, 50, 58 és 65 hüvelykes képernyővel) is támogatja a Dolby Visiont, valamint a HDR10+, HDR10 és HLG (Hybrid Log Gamma), HLG Photo formátumokat, csakúgy, mint a Dolby Atmost.

A HX900 sorozat (43, 49, 55 és 65 hüvelykes képernyővel) ugyanilyen széles körben támogatja a formátumokat, ráadásul megnövelt fényerőt biztosító HDR Cinema Display funkcióval is rendelkezik.

A gyorsabb, 100 Hz-es képfrissítési rátával, HDR Cinema Display Proval és HCX PRO Intelligent processzorral rendelkező, 75 hüvelykes képernyőjű HX940 sorozat (43, 49, 55, 65 és 75 hüvelykes képernyővel) ugyanezeket a HDR formátumokat támogatja. A HCX PRO Intelligent processzor villámgyorsan elemzi és optimalizálja a 4K videotartalmak színeit, kontrasztját és élességét, hogy a nézők forrástól függetlenül mindig a lehető legjobb televíziós képélményt évezhessék a képernyőn.

A HX940 Local Dimming Intelligent Pro funkciót is kínál, ami több ezer helyi sötétítő zóna működését váltja ki, ezzel egyszerre fokozza a kontrasztot és biztosítja a televízió keskeny méreteit. A Local Dimming Intelligent Pro dinamikusan változtatja a háttérvilágítást és magukat az LCD reteszeket is, hogy a képhűség csökkenése nélkül érjen el még mélyebb feketéket.

 

Hollywood beköltözik a nappalijába

A legjobb fényelést végző szakember működött együtt a Panasonic-kal, hogy a filmkészítők elképzelése jelenjen meg a nézők előtt

Valamennyi 2020-as OLED televízió a Panasonic technológiai precizitását és Stefan Sonnenfeld fényelési szakértelmét ötvözi egy készülékben. Sonnenfeld a legnevesebb művészek azon maroknyi csapatához tartozik, akik a fényelés segítségével új szintre emelték a történetmesélést és az érzelmek kommunikálását. Sonnenfeld a legnagyobb filmkészítőkkel működik együtt, és fényelő képességeit olyan sikerfilmekben csillogtatta meg az elmúlt évtizedben, mint a Csillag születik, a Wonder Woman, Az acélember, a Star Wars: Az Ébredő Erő és a Jurassic World, csak hogy egy párat említsünk. Más élvonalbeli fényelést végző szakemberekhez hasonlóan Sonnenfeld is a Panasonic nagyméretű OLED képernyőin mutatja meg ügyfeleinek munkája eredményét.

 

Professzionális használatra

A Panasonic OLED televízióit széles körben alkalmazzák filmstúdiók és utómunkálatokat végző cégek a világ minden pontján. A 2020-as Panasonic OLED televíziók két olyan új funkciót is tartalmaznak, amelyek kifejezetten a Hollywoodban és a világ többi részén alkotó filmes szakemberek kérésére kerültek a televíziókba. 

Az egyik, hogy az összes 2020-as OLED televízióban ki lehet kapcsolni a menüben a tónustérképezést. A tónustérképezéssel elemzi a televízió a lejátszandó tartalom natív fényerejét, hogy ezzel elkerülhető legyen az úgynevezett clipping. Mivel a tónustérképezésre nincsen szabvány a televíziós iparágban, a kikapcsolása lehetővé teszi az utómunkálatokat végző stúdiók számára, hogy a lehető legnagyobb pontossággal dolgozzanak a forrástartalmon, amíg az eléri a „hard clippelést” a panel natív fényerején. A Panasonic ugyanakkor felkínálja azt a lehetőséget is, hogy clippelési pontokat állítsanak be a menürendszeren keresztül, ezzel további opciókat biztosítva a filmkészítési folyamatban résztvevő szakembereknek.

Ezenfelül a Panasonic a 2020-as OLED televízióinál bevezette a világ két legalacsonyabb, 1,3 és 0,5 százalékos kalibrációs értékét. A szakemberek és a filmrajongók így tökéletesen pontos és lineáris átmenetet érhetnek el a valódi feketék és a közvetlenül a feketék felett lévő árnyalatok esetében.

Végül pedig a 2020-as OLED televíziók támogatják a Portrait Display CalMAN szoftverének CalMAN PatternGen tesztmintáit, és AutoCal funkcionalitással is rendelkeznek. A készülék támogatja az Imaging Science Foundation (isf) kalibrációs beállításait is. A Dolby Vision tartalmak kalibrálását is lehetővé teszi a televízió.

 

Sporthoz is tökéletes

A 2020-as tokiói olimpia évében a Panasonic azon dolgozik, hogy a fekete képkockák beiktatásával még jobb megjelenítést biztosítson a gyorsan mozgó atlétikai és egyéb sportszámokhoz. A hagyományos OLED televízióknál ezt a megoldást úgy alkalmazzák, hogy egy teljesen fekete képkockát illesztenek be a mozgást megjelenítő képkockák közé. A Japánban kifejlesztett HCX Pro Intelligent processzorral a Panasonic képes elemezni a beérkező jelet, és annak megfelelően dinamikusan módosítani a fekete képkocka időtartamát két képkockányi ciklusban, hogy megtalálja azt az optimális beállítást, amely a lehető legsimábbá teszi a mozgó képeket a villódzás minimalizálása mellett.

 

Az ön életstílusára tervezve

A 2020-as OLED és 4K LCD televíziók tartogatnak pár különleges trükköt is. A HZ1500 és HZ1000 sorozat OLED televízióit forgó állvány tartja, amelyet a nézők a szoba elrendezésének megfelelően, szabadon állíthatnak.

Ezen kívül a HX940 és HX900 sorozat 4K LCD televízióinál megtalálható a Panasonic kétállású állványa, hogy a tulajdonos dönthesse el, hogy a két lábat a készülék középvonalához tegye vagy a káva szélei felé, attól függően, hogy melyik illeszkedik jobban a nappali bútoraihoz.

A My Home Screen 5.0 még egyszerűbbé teszi a gyors használatot

Valamennyi bejelentett OLED és 4K LCD televízió a Panasonic elismert televíziós operációs rendszerének legújabb változatát a My Home Screen 5.0-t futtatja. Az új verzió jelentős fejlesztéseket tartalmaz, amikkel még jobb lett a rendszer használata. Például, az egyes VOD ikonok kiválasztásakor automatikusan megjelennek az adott szolgáltató kiemelt tartalmainak bélyegképei az ikon felett, ami megkönnyíti a hozzáférést. Ez a funkció többek között a Netflixnél és a YouTube-nál is működik.

Az összes most bemutatott modellnél elérhető lesz a XUMO ingyenes streaming szolgáltatása, amely over-the-air és over-the-top csatornákat juttat el globálisan a közönségek számára egyetlen szolgáltatáson belül (kivéve az Egyesült Királyságban). A nézők egyszerűen, a távirányító csatornaváltó gombjainak segítségével böngészhetik és élvezhetik ezeket a csatornákat, pont úgy, mint a hagyományos csatornákat. 

A bejelentett modellek támogatják a HbbTV Operator alkalmazást (kivéve az Egyesült Királyságban). 2019-ben a Panasonic a világon először nyújtott HD+ támogatást, és bővítette ki az M7 támogatását firmwarefrissítés segítségével. A Panasonic 2020-ban tovább folytatja a HD+ és az M7 támogatását. 

A bemutatott modellek Google Assistanttel és Amazon Alexával is működnek, így a felhasználók a legfontosabb televíziófunkciókat a hangjukkal is képesek vezérelni.

Vissza