Hollywoodi képminőség még a legvilágosabb nappalikban is

Kütyü Magazin - 2020. január 11.

A Panasonic bejelentette az egyedi Panasonic hardverfejlesztéseket tartalmazó Master HDR OLED Professional Edition panellel rendelkező HZ2000 televíziót, amely 65 és 55 hüvelykes képátmérővel kapható. A legjobb hollywoodi színszakértő által hangolt új panel páratlan színhűséget és jelentősen megnövelt csúcs és átlag fényerőszintet kínál.

A HZ2000 a világ első OLED TV-je, amely a Dolby Vision IQ és a Filmmaker Mode mellett a Dolby Vision, a HDR10+ és a fényképeket HDR-minőségben megjelenítő HLG Photo technológiákat is támogatja. 

Ráadásul nem pusztán csak támogatja a Filmmaker Mode-ot, hanem kiegészíti azt a Panasonic eredeti Intelligent Sensing funkciójával, amely dinamikusan állítja a képet a környező fényerősségnek megfelelően. A televíziót a hollywoodi stúdiók bevonásával hangolták, hogy a filmkészítők szándékainak megfelelő színt és képet jelenítsen meg, amivel a nézők sötét és világosabb szobában is átélhetik a hollywoodi színvonalú HDR képminőséget.

A Dolby Vision IQ a Dolby Vision képességeit a HDR-en túl is kamatoztatja a nézők számára a képminőség képenként történő, a környező fényerősség vagy a tartalomtól független optimalizálásával, úgy, hogy a felhasználóknak még a távirányítóért sem kell nyúlniuk.

Az igazi filmrajongók és az utómunkálatokat végző szakmai partnerek számára a Panasonic tovább bővítette a kalibrációs lehetőségeket, és a világon elsőként 0,5%-os és 1,3% jelszintet is elérhetővé tett. Ez lehetővé teszi a nézők számára, hogy még pontosabban határozhassák meg a feketéből kiinduló átmeneteket. Továbbá a nézők most először tudják majd Panasonic televíziójukon kalibrálni a Dolby Vision tartalmakat.

Hangzás tekintetében a HZ2000 olyan felfelé sugárzó hangszórókkal rendelkezik, amelyek egyszerűen és felhasználóbarát módon szólaltatják meg a nézőt körülölelő Dolby Atmos hangzást. A teljes hangrendszer hangolását a Technics mérnökei végezték.

A hangasszisztenseket is támogató HZ2000 tökéletesen integrálódik az okosotthon rendszerekbe.

Jaszusi Murajama, a Panasonic vizuális és hangtechnikai üzleti egységének termékstratégiai igazgatója így fogalmazott: „A HZ2000-zel valóban kibővül azon környezetek köre, ahol a nézők valódi hollywoodi képminőséget élvezhetnek. A Dolby Vision IQ és a Filmmaker Mode technológiák a Panasonic egyedi Intelligent Sensing funkciójával együtt még a világosabb szobákban is megjelenítik a nézőknek azokat a részleteket és színeket, amelyeket a filmek készítői láttatni akartak. Az elmúlt évben a Panasonic a Dolby Vision és HDR10+ technológiákat bevezette a középkategóriás televízióinál is, ebben az évben pedig tovább haladunk ezen az úton, hogy minél több filmnézési környezetet bevonjunk ebbe az élménybe."

Hollywood vezető színszakértője hangolja a Panasonic csúcs OLED televízióit

Stefan Sonnenfeld együttműködésével garantálja a Panasonic a filmkészítők elképzelése szerinti képeket

Az új HZ2000 OLED a Panasonic japán műszaki és mérnöki tudásból származó technológiai precizitását és Stefan Sonnenfeld színkezelési szakértelmét ötvözi egy televízióban. 

Stefan Sonnenfeld a Company 3 alapítója és vezérigazgatója a világ legnevesebb filmkészítőivel dolgozik együtt. Sonnenfeld a legnevesebb művészek azon maroknyi csapatához tartozik, akik a színkezelés segítségével új szintre emelték a történetmesélést és az érzelmek kommunikálását. Az NPR által a „filmezés Da Vincijeként” emlegetett Sonnenfeld színkezelési szakértelmét a legnagyobb mozifilmekben csillogtatta meg az elmúlt évtizedben: Csillag születik, Wonder Woman, Az acélember, A Szépség és a Szörnyeteg, Star Wars: Az ébredő erő, Jurassic World és 300, csak, hogy egy párat említsünk. Más élvonalbeli színkezelést végző szakemberekhez hasonlóan Sonnenfeld is a Panasonic nagyméretű OLED képernyőin mutatja meg ügyfeleinek munkája eredményét.

A nem mindennapi Master HDR OLED Professional Edition panel egyedi kialakítását kizárólag a Panasonic kutató- és fejlesztőmérnökei végezték. Ennek köszönhetően még pontosabban lehet szabályozni a képminőséget befolyásoló paramétereket. Körülbelül 20 százalékkal nagyobb a csúcs fényerő, jelentősen megnövekedett az átlag fényerő, valamint továbbfejlesztették a kontrasztkezelést is, ami még nagyobb dinamikatartományt eredményezett. A HZ2000 televíziónak a sportközvetítésekben vagy akciófilmekben gyakran előforduló, bonyolultabb fényerő- és kontrasztszinteket megjelenítő HDR jelenetek sem okoznak gondot. Az egyedi fejlesztés és Sonnenfeld kiváló színoptimalizáló tudása segítségével a Panasonic korábban soha nem látott részletgazdagságú moziképeket jelenít meg a televízióján.

A Panasonic OLED televízióit széles körben alkalmazzák filmstúdiók és utómunkálatokat végző cégek a világ minden pontján. A HZ2000-rel a Panasonic további olyan funkciókat nyújt, amelyet örömmel fogadnak majd a filmrajongók és a stúdiók is.

Először is, az igényeknek megfelelően a Panasonic az RGB és gamma skálák legsötétebb széleinél kibővítette a tartományt, és csökkentette a kalibrációs lépések közötti intervallumot, így most a világon először elérhetővé vált a 0,5%-os és az 1,3%-os kalibrálási érték is. 

Másodrészt a hollywoodi filmstúdiók és utómunkálatokat végző cégek kérésére a HZ2000-rel végre kikapcsolhatják a professzionális felhasználók a tónustérképezést, és így alkalmazhatják a „hard clipping” szerkesztést, ami elengedhetetlen a kreatív szakembereknek.

Végül pedig a HZ2000 az egyik legelső olyan televízió, amely támogatja a Portrait Display CalMAN szoftverének CalMAN PatternGen tesztmintáit, és AutoCal funkcionalitással rendelkezik. A készülék támogatja az Imaging Science Foundation (isf) kalibrációs beállításait is. A Dolby Vision tartalmak kalibrálását is lehetővé teszi a televízió.

Sötét és világos szobákban is megjeleníthetők a filmkészítők elképzeléseinek megfelelő képek

Az Intelligent Sensing funkciót alkalmazó Filmmaker Mode és a Dolby Vision IQ bármilyen környezetben részletgazdag képeket nyújt 

A HZ2000 2020-ban egyike lesz azon kevés készüléknek, amelyek a Filmmaker Mode-ot és a Dolby Vision IQ-t is támogatják.

Az UHD Alliance által kifejlesztett Filmmaker Mode segítségével a filmnézők elé a filmkészítők eredeti elképzeléseihez hű kép tárulhat a távirányító egyetlen gombnyomásával. A funkció aktiválása után a Filmmaker Mode a tartalom eredeti képrátájának, képarányának, színeinek és kontrasztjának megfelelően állítja be a panelt, illetve kikapcsolja a zajcsökkentést és a képélesítést is. A funkciót a legnagyobb hollywoodi rendezők is támogatják, köztük Christopher Nolan, Martin Scorsese, Patty Jenkins, Ryan Coogler és Paul Thomas Anderson, valamint sokan mások.

Ráadásul a Panasonic a Filmmaker Modehoz kapcsolódóan a HZ2000 külső érzékelők segítségével képes a környező fényviszonyoknak megfelelően intelligensen állítani a képet. Előfordulhat, hogy a HDR tartalmak túl sötéten jelennek meg egy világos szobában, és ilyenkor az Intelligent Sensinget alkalmazó Filmmaker Mode úgy módosítja a képet, hogy az egy világos szobában is olyan hatást keltsen, mint ha a filmet egy ideális, sötétebb környezetben játszanák le. Ez azt jelenti, hogy a nézők ilyen esetben is láthatják a sötétebb jelenetek összes részletét. A Panasonic mérnökei szorosan együttműködtek két hollywoodi stúdió szakembereivel, hogy biztosítsák, hogy a funkció illeszkedjen a filmkészítők eredeti elképzeléseihez, és az ahhoz legközelebb álló hatás jelenjen meg a képernyőn. Intelligent Sensing funkciót alkalmazó Filmmaker Mode a HDR10+, HDR10, HLG, és SDR tartalmakat támogatja. 

A HZ2000 a Dolby Vision IQ alkalmazásával még tovább bővíti a leghűbb hollywoodi tartalmakat szolgáltató Dolby Vision támogatását. A Dolby Vision IQ a Dolby Vision dinamikus metaadatait használja fel, hogy intelligens módon igazítsa a tartalom minden részletét a szoba fényviszonyaihoz. A funkció meghatározza a televízió számára azt is, hogy milyen tartalom kerül lejátszásra, és módosítja a beállításokat, hogy a képek pontosan a készítők szándékainak megfelelően jelenjenek meg. A Dolby Vision és a Dolby Vision IQ segítségével a nézők bármilyen fényviszony mellett valamennyi tartalomtípust pontosan ugyanúgy láthatják, ahogyan az alkotók fejében megszületett.

„A Dolby folyamatosan azon dolgozik, hogy még jobb szórakozási élményt nyújtson, és ezt olyan innovációkon keresztül valósítjuk meg, mint, amilyen a Dolby Vision IQ, amely elérhető lesz a Panasonic HZ2000 OLED televízióban is,” nyilatkozta Giles Baker a Dolby Laboratories Consumer Entertainment Group elnökhelyettese. „A Dolby Vision és a Dolby Atmos meghatározó élményt nyújt, amely átalakítja azt, ahogyan a felhasználók a szórakoztató tartalmakat átélik, és most a Dolby Vision IQ-val a felhasználók teljes egészében kihasználhatják a televíziójuk képességeit.”

Az Intelligent Sensinget alkalmazó Filmmaker Mode és a Dolby Vision IQ támogatásával a HZ2000 gondoskodik róla, hogy a nézők a legvilágosabb szobákban is a készítők elképzeléseinek megfelelően élvezhessék a Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG és SDR tartalmakat.

A HZ2000 valamennyi elterjedt HDR formátumot támogatja

A Japánban kifejlesztett HCX Pro Intelligent processzor valamennyi népszerű dinamikus HDR technológiával kompatibilis 

A HZ2000 számtalan dinamikus HDR metaadat-formátummal kompatibilis, ami biztosítja, hogy forrástól függetlenül a nézők mindig a lehető legjobb televíziós képélményt élvezhessék a képernyőn. A HZ2000 a HDR10+ és a Dolby Vision tartalmakat is képes megjeleníteni. A HDR formátumok közül a HZ2000 a HLG (Hybrid Log-Gamma) technológiát is támogatja, amelyet széles körben alkalmaznak a televíziós műsorszolgáltatók. A televízió támogatja az új HLG Photo fényképformátumot is. A képernyő a legtöbb Blu-ray-lejátszóban és számos stream szolgáltatásnál megtalálható, alap HDR10 technológiával is kompatibilis.

A HZ2000 HDR OLED paneljét a Panasonic eddigi legfejlettebb processzora szolgálja ki, amely rendkívül gyorsan elemzi a 4K videoképek színeit, kontrasztjait és tisztaságát, majd optimalizálja azokat és még jobb vezérlést biztosít a Panasonic egyedien hangolt OLED paneljéhez. A még gyorsabb Dynamic LUT rendszerrel a HZ2000 minden eddigi Panasonic televíziónál fejlettebb módon rendeli hozzá a helyes színeket a különböző fényerőszintekhez. A HZ2000 akkor is képes a legpontosabb színeket megjeleníteni, amikor a fényerőszintek és a kontrasztok gyorsan változnak egy jeleneten belül, így soha korábban nem látott élmény jelenik meg a képernyőn. 

A 360° Soundscape Pro a „Tuned by Technics” hangtechnikájával és a beépített, felfelé sugárzó hangszórókkal szólaltatja meg a Dolby Atmos hangzást

A HZ2000 a kategória legjobb hang- és képminőségét egyesítve válik a Panasonic minden eddiginél nagyobb moziélményt adó televíziójává 

A HZ2000-ben megtalálható 360° Soundscape Pro a Panasonic legkiválóbb hangminőséget nyújtó televíziós audiorendszere, amely a „Tuned by Technics” prémium hangolásával a beépített, felfelé sugárzó hangszórókkal kelti életre a Dolby Atmos hangzást. A beépített hangszórók együtt szólaltatják meg a Dolby Atmos tartalmak hangterét. 

A Dolby Atmos egy hétköznapi pillanatból egy rendkívüli élménybe repíti a nézőket a mozgó hangzással, amely betölti a teret. A nézők az akció kellős közepébe csöppennek, ahogy körös-körül életre kelnek a helyszín, az emberek, a tárgyak és a zenék hangjai, amelyek valósághűek és a jelenetnek megfelelően mozognak a térben. Ráadásul az egész élményt minden eddiginél könnyebben élheti át, hiszen a Dolby Atmos beépítetten érkezik a HZ2000-rel.

A lenyűgözően keskeny méretei ellenére a HZ2000 erőteljes és dinamikus hangzást szólaltat meg masszív basszussal. Az egész hangrendszert a Panasonic audiomárkája, a Technics mérnökei állították be, és olyan egyedi fejlesztésű Technics technológiák gondoskodnak a kifinomult hangzásról, mint, amilyen a JENO Engine.

A My Home Screen 5.0 még egyszerűbbé teszi a használatot

A HZ2000 a Panasonic elismert televíziós operációs rendszerének legújabb változatát a My Home Screen 5.0-t futtatja. Az új verzió jelentős fejlesztéseket tartalmaz, amikkel még jobb lett a rendszer használata. Például, az egyes VOD ikonok kiválasztásakor automatikusan megjelennek az adott szolgáltató kiemelt tartalmainak bélyegképei az ikon felett, ami megkönnyíti a hozzáférést. Ez a funkció többek között a Netflixnél és a YouTube-nál is működik.

A HZ2000-ben elérhető lesz a XUMO ingyenes streaming szolgáltatása, amely over-the-air és over-the-top csatornákat juttat el globálisan a közönségek számára egyetlen szolgáltatáson belül. A nézők egyszerűen, a távirányító csatornaváltó gombjainak segítségével böngészhetik és élvezhetik ezeket a csatornákat, pont úgy, mint a hagyományos csatornákat. 

A HZ2000 a Google Assistanttel és az Amazon Alexával is működik, így a felhasználók a legfontosabb televíziófunkciókat a hangjukkal is képesek vezérelni.

Vissza